Informació general

Ple municipal

El govern destina part del romanent a la millora del Mercat i a la construcció del nou pavelló

L’oposició critica la poca inversió que inclou la modicació de crèdit de gairebé 2,9 milions d’euros, dels quals 1,8 milions es destinen a despesa corrent

Per Cristina Sierra

Imatge del ple municipal d'ahir en que es va aprovar la modificació de crèdit
Imatge del ple municipal d'ahir en que es va aprovar la modificació de crèdit | Andreu Dalmau

El ple extraordinari de l’Ajuntament de Cambrils va aprovar inicialment, ahir al matí, la sisena modificació de crèdits del pressupost municipal en vigor per un import de 2.838.632,42 euros. En aquest expedient s’incorporava el romanent de tresoreria, el que va permetre que l’equip de govern destinés una part de l’import a futures inversions, com la renovació i millora del Mercat Municipal de la Vila, amb una dotació de 350.000 euros, i la construcció del tercer pavelló, amb 250.000 euros. 

El regidor d’Hisenda, David Chatelain, va ser l’encarregat d’exposar diferents partides d’aquesta modificació de crèdits, destacant especialment les inversions. "Estem complint amb tot allò que ens vam proposar a l’inici d’aquest mandat", va expressar el regidor, que va detallar que els diners del pavelló es destinaran a la primera fase de la seva construcció, al quart trimestre d’aquest 2023, i que consistirà en l’adequació dels terrenys. 

Per altra banda, la partida per transformar el Mercat Municipal de la Vila se sumarà als 200.000 euros concedits per la Diputació de Tarragona. "Aquestes obres es troben perfectament planificades. És un mapa a futur. Aquest govern governarà fins el darrer dia", va dir el regidor, que va afegir que aquestes obres es faran amb crèdits plurianuals com ja es va fer amb la remodelació de la Rambla de Jaume I. 

En aquesta modificació de crèdits també s’inclouen partides com: inversió en jocs infantils (25.000 euros); nova instal·lació elèctrica a la pista d’Atletisme (50.000 euros); rehabilitació del local de les entitats culturals i festives (20.000 euros) o diferents millores en escoles i llars d’infants municipals. 

Lluís Abella: "Un any més han de modificar moltes partides que estaven mal dotades"

Un cop Chatelain va explicar la modificació de crèdits, va ser el torn dels partits de L’oposició. Lluís Abella, portaveu de Junts, va lamentar la poca inversió que contemplava aquest document. "Aquest romanent havia de venir a cobrir les necessitats en forma d’inversió que no pot assumir el pressupost habitual i, una vegada revisats els números, veiem que les inversions no arriben al 50%", va manifestar.

El regidor va retreure al govern no haver fet cas a l’oposició quan estaven elaborant el pressupost i els van avisar que no s’estaven dotant correctament diferents partides de subministres, com gas i electricitat. "Un any més han de modificar moltes partides que estaven mal dotades, com el servei de neteja i recollida de residus. Avui em tornen a donar la raó i les augmenten en més de 600.000 euros, i tot per no fer constar quan correspon el que tenen acordat i signat amb el Consell Comarcal", va afirmar.

Abella va celebrar que el document reculli inversions com el pavelló i el Mercat, però va trobar a faltar altres "millores necessàries" que s’han anunciat en aquest darrer any i mig i que no veuen la llum. "No veiem per enlloc la nau de la brigada, adequacions de carrers o de zones per pàrquings dissuasius, tan necessitades a Cambrils, l’skate park, alguna novetat sobre la segona fase de la Llosa, la finalització de l’Avinguda del Baix Camp, aquell parc que van vendre a bombo i platillo de l’Esquirol, etc", va cloure.

Camí Mendoza: "El govern que vindrà haurà de fer mans i mànigues per fer un pressupost correcte pel 2024"

En la mateixa línia, la portaveu d’ERC, Camí Mendoza, va retreure a l’equip de govern que aquesta modificació de crèdits no contemplava molts dels projectes anunciats. "Esperàvem realment un pla d’inversions. Dels 2,8 milions d’euros, només 900.000 euros es destinen a inversió, la resta, 1,8 milions són per despesa corrent", va apuntar la republicana, que recordava que, si s’hagués estat sota les regles fiscals, "aquestes obligaven a destinar els diners dels romanent a inversions sostenibles i no a despesa corrent". 

"El govern que vindrà haurà de fer mans i mànigues per fer un pressupost correcte pels 2024", va remarcar Mendoza, que també va qüestionar la "mala gestió" que s’ha fet en la confecció dels darrers dos pressupostos, amb partides de subministres que posteriorment s’han dotat amb més pressupost gràcies al romanent. "Senyor Chatelain, no m’estranya que li quadri el pressupost si després utilitza el remanent per quadrar-lo", va retreure al regidor.

Mendoza també va lamentar que ERC va presentar al·legacions amb propostes d’inversions i Chatelain els va respondre que les recollirien en un pla d’inversions. "No n’hi ha ni una. Estem decebuts amb aquest govern que no ha sabut fer una aposta important d’inversió", va expressar.

David Chatelain: "No cal que venguin aquest escenari apocalíptic perquè no existeix"

En el torn de rèplica, el regidor d’Hisenda va retreure a l’oposició que tornessin a treure el tema de les "obligacions exigibles" amb empreses com Secomsa o les regles de la despesa. "Hem acabat el pressupost amb un estalvi net de sis milions d’euros, no val que venguin aquest escenari apocalíptic perquè no existeix. El que no podem fer és caure en el parany de fer una planificació que sigui massa optimista perquè llavors sí que es posaria en risc", va afirmar.

La modificació de crèdit es va aprovar amb els vots del govern i dels regidors no adscrits Joan Maria Artigau i Patricia de Miguel; els vots en contra d’ERC, i les abstencions de Junts i del regidor no adscrit Enric Daza. 

Comenta aquest article