Cultura

Tarraco Viva

El jaciment de la Llosa acollirà un espectacle amb cavalleria romana dins el Festival Tarraco Viva

Per quinzè any consecutiu el municipi serà seu d’aquestes jornades de recreació històrica del 12 al 21 de maig

Per Redacció

La recreació “La cavalleria i el cavall a Roma” anirà a càrrec del grup "Ala Augusta"
La recreació “La cavalleria i el cavall a Roma” anirà a càrrec del grup "Ala Augusta" | Cedida

La vil·la romana de la Llosa de Cambrils reviurà el seu passat romà amb el festival Tarraco Viva. Per quinzè any consecutiu, el municipi tornarà a ser seu d’aquestes jornades de recreació històrica, que enguany arriben a la XXV edició amb un programa especial que torna als orígens amb el lema “Poder i vida en una capital romana”.

Una vegada més, el Museu d’Història de Cambrils se suma a la iniciativa amb rellevants novetats i amb l’epicentre al voltant de la Vil·la romana de La Llosa, on s’han portat a terme una sèrie de millores per a l’ocasió. És per això, que en les darreres setmanes s’han pintat tots els elements de fusta dels itineraris interns del jaciment i la caseta d'accés, a més de renovar tota la cartelleria per mostrar una imatge ordenada i més adequada a la rellevància del jaciment.

La primera activitat del programa, el 12 de maig, és la recreació “L’Institut Cambrils redescobreix La Vil·la”. D’aquesta manera, es consolida l’activitat iniciada l’any passat dedicada només als alumnes de l’Institut Cambrils. Com en el curs anterior, els estudiants del Batxillerat de Clàssiques del centre educatiu han preparat una visita guiada teatralitzada a la Vil·la Romana de La Llosa perquè els seus companys de 1r d’ESO vegin com s’hi vivia fa dos mil anys i participin en un taller de jocs romans. Cal recordar que, ja fa més de vint anys, la Vil·la Romana de La Llosa va ser adoptada per l’Institut Cambrils dins del projecte educatiu “L’escola adopta un monument”.

El dia 14 de maig es portarà a terme per primera vegada al jaciment La Llosa un espectacle habitual a Tarragona del Festival Tarraco Viva. Es tracta de la recreació “La cavalleria i el cavall a Roma”a càrrec del grup de reconstrucció històrica Ala Augusta. L'objectiu és presentar els orígens i el paper que va jugar la cavalleria romana en els camps de batalla de l’antiguitat. L’activitat precisa de reserva prèvia a l’email
museu@cambrils.cat ja que l’aforament és limitat.

D’altra banda, el dijous 18 de maig, es portarà a terme la conferència “Els objectes de bronze d'època romana al Camp de Tarragona. Símbols de poder, luxe i sumptuositat”  a càrrec de l'arqueòleg Josep Francesc Roig Pérez. L'acte es realitzarà al Molí de les Tres Eres on es troben exposats permanentment el conjunt de bronzes romans de La Llosa que enguany celebren 30 anys de la seva descoberta.

A més, els dies 13, 14, 20 i 21 de maig, s’oferiran jornades de portes obertes a tots els espais museístics de Cambrils oberts actualment a la ciutadania com són el Molí de les Tres Eres, la Torre del Port i la Torre de l'Ermita, coincidint amb els dos caps de setmana del festival en l’horari habitual d’obertura.

Per portar a terme a Cambrils aquestes activitats es compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cambrils, l'Ajuntament de Tarragona, el Campus Extens de la URV, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. Totes les activitats seran gratuïtes i només requereix reserva prèvia l'acte del dia 14 de maig.

 

PROGRAMA

 

RECREACIÓ “L’INSTITUT CAMBRILS REDESCOBREIX LA VIL·LA”

Data: 12 de maig

Horari: de 9h a les 13 h

Lloc on es realitza: Vil·la Romana de la Llosa.

Activitat interna pels alumnes de l’Institut Cambrils

 

RECREACIÓ “LA CAVALLERIA I EL CAVALL A ROMA”

Data: 14 de maig

Horari: 11h en castellà i 12.30h en català

Lloc on es realitza: Vil·la Romana de la Llosa.

Recreació a càrrec del grup Ala Augusta

Inscripcions:
museu@cambrils.cat

 

CONFERÈNCIA “ELS OBJECTES DE BRONZE D’ÈPOCA ROMANA AL CAMP DE TARRAGONA. SÍMBOLS DE PODER, LUXE I SUMPTUOSITAT”

Data: 18 de maig

A càrrec de Josep Francesc Roig Pérez

Horari: 19.30h

Lloc on es realitza: Molí de les Tres Eres

PORTES OBERTES MUSEU MOLÍ DE LES TRES ERES

Data: 13, 14, 20 i 21 de maig

Horari: dissabte d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h. Diumenge d’11 h a 14 h.

PORTES OBERTES TORRE DE L’ERMITA

Data: 13, 14, 20 i 21 de maig

Horari: dissabte d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h. Diumenge d’11 h a 14 h.

PORTES OBERTES TORRE DEL PORT

Data: 13, 14, 20 i 21 de maig

Horari: dissabte d’11 h a 14 h i de 17 h a 20 h. Diumenge d’11 h a 14 h.

Comenta aquest article