Informació general

Llengua

El plenari rebutja una moció de suport a la llengua catalana presentada per ERC

L'equip de govern va titllar d'oportunista i electoralista la proposta d'ERC i no va donar suport a un text que demanava reforçar l'ús de la llengua, principalment, entre joves i adolescents

Per Berta Ruiz

Façana de l'Ajuntament de Cambrils
Façana de l'Ajuntament de Cambrils | Berta Ruiz

El plenari municipal va rebutjar, en la sessió plenària del passat divendres, una moció presentada pel grup d'ERC de suport a la llengua catalana. La portaveu d'ERC, Camí Mendoza, va ser l'encarregada de defensar el text. Segons va llegir: "la llengua catalana és un dels eixos vertebradors dels Països Catalans perquè uneix els parlants de diferents territoris, conformant tota una comunitat lingüística de deu milions de parlants. En l’actualitat, el català es troba en una situació de retrocés preocupant. Un dels acceleradors d’aquest retrocés és que 8 de cada 10 persones catalanoparlants tenen l’hàbit de canviar de llengua quan algú els parla en castellà, segons un informe de Plataforma per la Llengua".

El text d'ERC exposava que, "l’ús social de la llengua ha anat retrocedint especialment entre infants i adolescents, que veuen el català com una llengua acadèmica i formal, allunyada de l’oci i de les relacions personals. Aquesta situació posa en risc la supervivència de la llengua.
En aquest sentit, la immersió lingüística ha demostrat des dels anys 80 que pot ser un model d’integració i cohesió social eficaç, i ha aconseguit amb cert èxit establir el català com a llengua vehicular a les escoles, apresa per tot l’alumnat de tots els orígens; fins i tot també del professorat que la desconeixia. D’aquesta manera, la llengua ha actuat com a element cohesionador i anivellador social, en la mesura que ha contribuït a reduir les diferències de l’alumnat per raó de classe i origen".

Camí Mendoza: "L'actual situació del català ens preocupa i, especialment, l’ús social de la llengua entre adolescents i joves"

La regidora d'ERC va manifestar que, "necessitem el compromís, la voluntat i l’acció de tothom perquè el català sigui la llengua d’ús dels nostres infants i adolescents. L’actual situació del català ens preocupa i, especialment, l’ús social de la llengua entre adolescents i joves. Des d’una perspectiva de justícia, de drets lingüístics, ens pertoca defensar la llengua catalana també des de l’àmbit municipal". Per tot plegat, des del grup d'ERC van proposar que, "l'Ajuntament de Cambrils s'adherís a la campanya 'Tots som referents lingüístics. No t’excusis", impulsada pels principals sindicats d’ensenyament i d’estudiants així com la Plataforma per la Llengua; fer arribar la campanya als centres educatius del municipi i a totes les entitats que treballin amb joves i adolescents; que el Reglament d’ús de la llengua catalana a l’Ajuntament de Cambrils, aprovat l’any 2013, sigui conegut i aplicat per tot el consistori i totes les empreses que treballen fent un
servei públic i, fer un comunicat per recordar el compromís del consistori amb la llengua catalana".

Des de JxC van donar ple suport al text i, el seu portaveu Lluís Abella va manifestar que, "subscrivim tota l'exposició i els acords d'aquesta moció".

Natàlia Pleguezuelos: "En nom del govern, creiem que aquesta és una moció totalment oportunista i electoralista"

Per part del govern, l'alcalde Oliver Klein va avançar que, "amb el títol de la moció podríem estar tots d'acord, però amb l'exposició, els motius i segons quin tupus d'informacions i de peticions, vostès cauen en el parany de no poder facilitar aquest acord". En nom del govern, la regidora Natàlia Pleguezuelos va expressar que: "en nom del govern, creiem que aquesta és una moció totalment oportunista i electoralista, es nota que venen eleccions. Podríem estar d'acord en fer campanyes d'enfortiment de la llengua catalana, però mai cap d'aquests partits que representem el govern estarem d'acord en fer campanya electoral amb la nostra llengua. Als acords s'està dient que es tingui en compte el reglament d'ús de la llengua a l'Ajuntament i ja s'està utilitzant, ja s'està aplicant. Per tant, no creiem que sigui oportú portar aquesta moció al plenari i per això la votarem en contra".

Camí Mendoza: "Una decepció enorme"

Per cloure el punt, la portaveu d'ERC, Camí Mendoza, va lamentar les paraules de l'alcalde. "Estàvem oberts a qualsevol tipus de negociació; si tanta sensibilitat tenen per la llengua no hem rebut cap trucada ni cap missatge per part dels grups del govern de voler arribar a un acord i no era gaire difícil. Quan un està obert, l'altre s'ha d'asseure a parlar i no han tingut cap intenció de fer-ho; ha estat una decepció enorme".

Comenta aquest article