Informació general

L'Àrea de Turisme fa balanç de la posada en marxa dels contenidors de recollida selectiva a les platges de Llevant

Per Berta Ruiz

Sota el lema "Som de bandera" es realitzen diferents jocs i activitats a la platja, per informar sobre els principals aspectes mediambientals que s'han de conèixer i respectar

El passat dissabte al matí a la platja del Regueral, l'Àrea de Turisme de l'Ajuntament de Cambrils va fer balanç davant dels mitjans de comunicació, de la posada en funcionament dels diferents punts de recollida selectiva a la platja, així com la campanya d'informació i sensibilització ambiental a càrrec de l'empresa de comunicació ambiental Hèlix, iniciada el passat 21 de juliol.

A l'acte hi va ser present la regidora de Turisme –Anna López– que va valorar molt positivament aquesta prova pilot iniciada enguany a les platges que han estat guardonades amb bandera blava, destacant que "és important fer campanyes per a que la gent col·labori a fer que la platja estigui en un estat correcte, neta i que es conservi". Sobre aquesta tasca d'informació, la regidora va destacar que sovint és complicat explicar a la gent que per exemple, "la posidònia no és brutícia, sinó tot al contrari. La posidònia vol dir que la platja està en un estat òptim, perquè oxigena l'aigua i la sorra".

Els punts de recollida selectiva s'ampliaran l'any vinent

Anna López va explicar que enguany s'han instal·lat dos punts de recollida selectiva a la platja del Regueral i també se n'han col·locat a la platja de l'Esquirol i un altre a la platja del Cap de Sant Pere. En els punts de recollida –de matèria orgànica, vidre, paper i cartró, envasos i rebuig– també s'hi troba tota la informació sobre els beneficis del reciclatge, i de cara a l'any vinent està previst ampliar aquesta iniciativa a les altres platges de Ponent del municipi. Tot i que encara, no es tenen dades quantitatives del funcionament d'aquest nou servei de recollida selectiva a les platges, des de l'Àrea de Turisme es valora molt positivament l'acceptació entre els usuaris, que a poc a poc, estant fent un ús força correcte de les mateixes.
Cal destacar també, que enguany totes les platges que han obtingut bandera blava disposen d'una nova senyalització, amb informació sobre els serveis dels què disposa la platja, consells de seguretat, activitats ambientals o informacions sobre la qualitat de l'aigua.

Des de l'empresa de comunicació ambiental Hèlix –col·laboradora en la campanya d'informació– també es va destacar la importància de dur a terme campanya de suport i conscienciació per mantenir un litoral en bon estat. Pel responsable de l'empresa Hèlix –Antoni Aymamí–, "la idea principal és donar suport a la feina que fa l'Ajuntament de Cambrils, amb el tema de les platges i de la qualitat de les mateixes". Segons Aymamí, aprofitant la posada en marxa dels punts de recollida selectiva a les platges, "volíem que no només s'entengués com el fet puntual de posar una estructura més a la platja, sinó com un element de qualitat. El municipi té una responsabilitat de qualitat, però també la tenen els seus usuaris". De fet, des de l'empresa Hèlix s'ha volgut reforçar aquesta campanya d'informació amb diferents activitats lúdiques dirigides als més petits, però també als adults.

Propostes lúdiques per informar i conscienciar

Una de les responsables d'aquestes activitats –Míriam González– explicava les diferents propostes que es duen a terme per informar i conscienciar a l'usuari de la platja, sobre els principals aspectes mediambientals que s'han de conèixer i respectar –com la presència d'algues i posidònies–, sobre la necessitat de reciclar correctament o el fet de no llençar plàstics ni burilles. Amb els més petits es realitzen dinàmiques de joc, mentre que hi ha una altra part amb panells informatius que s'han d'anar responent. Tota la gent que participa en el joc rep diferents fulletons informatius i obsequis sota el lema "Som de bandera".
L'Ajuntament de Cambrils també ha editat díptics informatius que informen a l'usuari sobre els diferents serveis de la platja –ludoteques, polseres identificatives, els cendrers o el servei de cadira amfíbia– i  d'altres fulletons informatius sobre la gavina capnegra que visita Cambrils durant l'hivern. Aquesta campanya d'informació es realitzarà a la platja del Regueral i a la platja de l'Esquirol fins al proper 15 d'agost.

Comenta aquest article