Cultura

Concert

La Cripta s'omple per veure Guy Salomon i la seva banda

La formació liderada pel percussionista israelià esgota les localitats de la sala cambrilenca en el primer concert del cicle 2023 de La Mar de Jazz

Per Andreu Dalmau

Un moment del concert de Guy Salomon i la seva banda, ahir, a la Cripta
Un moment del concert de Guy Salomon i la seva banda, ahir, a la Cripta | Andreu Dalmau

Torna el jazz a Cambrils de la mà de Guy Salomon i la seva banda. El percussionista israelià instal·lat a Amsterdam va obrir, ahir, el cicle de 2023 de La Mar de Jazz amb el seu concert a la Cripta de l’Ermita, que es va omplir de gom a gom. La música juganera dels músics, alguns holandesos i d’altres del territori, va divertir al pati de butaques.

Tot just feia una setmana que des de l’organització del festival s’havia anunciat una probable aturada al 2024, però l’èxit del primer concert a nivell d’assistència dona a Isaac Albesa, responsable de programació, “ganes de continuar”, tal i com reconeixia abans de donar pas a la banda. La bona salut del festival es correspon a la qualitat dels músics que integren el cartell més internacional fins ara.

Bona mostra d’això és la procedència de l’actuació d’ahir al vespre. Guy Salomon és un reconegut percussionista d’Israel que ja fa anys que està instal·lat als Paísos Baixos, d’on procedeix la majoria de la seva banda. En el conjunt —format per contrabaix, piano, bateria, guitarra elèctrica, dues trompetes i dos saxos— també hi trobàvem cares conegudes del circuit jazzístic català: la del pianista Xavier Torres i la saxofonista Irene Reig. Tots dos músics, que dona la casualitat que han actuat en edicions anteriors del festival, han completat la banda durant la gira que els ha portat arreu del país durant aquesta setmana.

De fet, el concert a la Cripta va ser el darrer abans de l’enregistrament del disc que es produirà a Girona en els propers dies. Com el mateix Salomon va dir, el públic de la Cripta serà l’últim en “guardar la música al cor” abans de que sigui gravada. En el temps que han passat pel territori, Guy Salomon ha tingut temps d’aprendre unes paraules en català, idioma en el que va donar la benvinguda al concert, tot i que, després, va continuar introduint les cançons en anglès.

L’estil de les composicions del bateria israelià és juganer i tan divertit que resulta, fins i tot, irònic. El color gairebé infantil d’alguns dels temes va despertar rialles entre el públic que va gaudir tant amb les improvisacions dels solistes com amb l’actuació global del conjunt, posseïdor d’una compenetració natural. Dins del programa també s’hi van incloure temes d’àlbums anteriors de Salomon, com «Free up space» o «Blues for JaJa», que va ser l’escollida per tancar el concert.

El proper concert del cicle La Mar de Jazz serà al Teatre del Casal a càrrec del Dani Nel·lo Organ Trio, el proper 1 d’abril. Les entrades costen 12€ i es poden adquirir a codetickets.com.

Comenta aquest article