Informació general

Atenció social

El consistori signa un conveni de col·laboració amb la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA)

La FESOCA ubicarà al Centre Cultural una persona intèrpret que realitzarà les tasques de gestió i administració de serveis a les persones sordes usuàries

Per Redacció

La signatura del conveni es va fer ahir a l'Ajuntament
La signatura del conveni es va fer ahir a l'Ajuntament | Cedida

L’alcalde, Oliver Klein, i el president de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA), Albert R. Casellas, van signar ahir un conveni de col·laboració per regular la cessió gratuïta d’un despatx del Centre Cultural per oferir un servei d’intèrpret de Llengua de Signes Catalana a les persones sordes de tota la província de Tarragona. En l’acte de signatura també hi va assistir la regidora de Benestar Social, Yolanda Quílez, i la presidenta de l’Associació de Persones Sordes de Cambrils, Natividad Fornès. 

Una persona intèrpret de signes oferirà atenció a persones sordes usuàries, al Centre Cultural

La FESOCA ubicarà al Centre Cultural una persona intèrpret que realitzarà les tasques de gestió i administració de serveis a les persones sordes usuàries de la Llengua de Signes Catalana. El servei facilitarà un intèrpret a qualsevol persona sorda, sordcega i/o entitat que ho sol·liciti, per realitzar qualsevol gestió relativa a la seva vida quotidiana com ara una visita mèdica, entrevistes laborals, tutories escolars, gestions jurídiques o bancàries o trucades telefòniques.  

A més, l’organització ofereix un servei d’interpretació en l’àmbit jurídic, que pretén cobrir tota la demanda d’interpretació en llengua de signes existent en el marc dels procediments judicials. La sol·licitud d’aquest servei es pot tramitar a través del propi jutjat, personalment o a través de l’advocat. D’altra banda, també es presten serveis col·lectius, que són tots aquells relacionats amb jornades, conferències, cursos , seminaris, assemblees, mítings, activitats d’oci i mitjans de comunicació, entre altres. 

Finalment, s’ofereixen serveis d’informació, orientació i atenció integral a la persona sorda i qualsevol persona vinculada a la sordesa i que treballa principalment amb els següents àmbits: atenció especialitzada a dones i gent gran, assessorament i suport a famílies amb membres sords, atenció específica a les necessitats del procés migratori, assessorament i col·laboració a professionals de diferents serveis d’atenció a les persones, i atenció específica a persones que es troben en situació de risc d’exclusió social.  

Organització que representa la comunitat sorda catalana des de 1979

La FESOCA és una organització no governamental (ONG) sense ànim de lucre fundada l’any 1979 que representa a la comunitat sorda catalana i a les seves associacions afiliades. Els seus objectius es basen en la representació i defensa dels drets de les associacions membres i de totes les persones sordes general per aconseguir la seva plena participació i integració en la societat actual. L’organització treballa en l’àmbit de la política social i manté relacions i contactes amb diferents institucions, públiques i privades, alhora que forma part com a membre ordinari de la Confederación Estatal de Personas Sordas (CNSE) i del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI).

Plataforma SVisual

En el mateix conveni, que té una vigència de 4 anys prorrogable per 4 més, l’Ajuntament de Cambrils es compromet a implantar la plataforma SVisual com a recurs d’accessibilitat de les persones sordes als serveis municipals. Es tracta d’un sistema de videoconferència amb una persona intèrpret professional de llengua de signes, a distància i en directe, per tal que les persones sordes es puguin comunicar amb persones oients en temps real. D’aquesta manera, les persones sordes poden accedir als serveis municipals o fer tràmits i gestions amb l’Ajuntament de manera autònoma, sense necessitat d’anar acompanyades d’intèrpret.  

L'alcalde i la regidora van explicar que l'objectiu del conveni és avançar cap a una ciutat cada vegada més inclusiva i aprofitar les noves tecnologies per facilitar l'accés als serveis municipals a tota la ciutadania.  

Comenta aquest article