Informació general

Se celebra el primer ple municipal del mandat amb l'aprovació de 9 punts de tràmit

Per Judit Pinazo

Algunes de les votacions que hi va haver ahir al ple es van resoldre gràcies al vot de qualitat de l'alcalde ja que es va produir un empat a 10

Ahir es va celebrar el primer ple ordinari del nou mandat. En questa primera sessió plenària van passar per ple un total de 9 punts, pocs punts en comparació amb els plenaris de les darreres legislatures. Aquest canvi respon, tal i com explicava ahir en la roda de premsa prèvia al ple l'alcalde –Robert Benaiges– al canvi de les competències delegades a alcaldia en els diferents òrgans de l'Ajuntament, que ha suposat que algunes de les competències que estaven delegades al plenari en el passat mandat, en aquest s'han delegat a la comissió de govern; per tant, els plenaris tindran menys punts en l'ordre del dia. Aquest canvi, segons Benaiges, ha d'agilitzar els plenaris i delegar aquelles qüestions més de tràmit a les comissions de govern. El ple d'ahir tenia en principi només 8 punts, però a última hora es va decidir incorporar un punt, referent a les competències de les diferents comissions.

Vot de qualitat

Destacar que en el ple d'ahir la majoria dels punts es van resoldre gràcies al vot de qualitat de l'alcalde, ja que la regidora d'Hisenda i Gestió Estratègica –Anna Peláez– no hi era i en la majoria de casos les votacions van quedar igualades, ja que hi havia 10 regidors del govern i 10 de l'oposició.

Zones blaves de Vinyols i els Arcs

La majoria dels punts que van passar pel ple d'ahir van ser referents a qüestions del mandat anterior, com per exemple el punt número 7, referent a l'aprovació del conveni de les zones blaves en el terme municipal de Vinyols i els Arcs, que té les mateixes característiques que el que es va signar l'any 2006. Recordem que en el conveni es va establir que la Policia Local de Cambrils és l'encarregada de pintar les zones blaves, col·locar la senyalització i els peus de les màquines dispensadores de tiquets, és a dir, la mà d'obra va a càrrec del consistori cambrilenc i les despeses que això comporta a càrrec de l'Ajuntament de Vinyols i els Arcs. En aquest punt el regidor de la PLIC Xavier Martí va demanar a l'alcalde que s'intenti solucionar la problemàtica que existeix actualment amb el pagament de la zona blava a Vinyols i els Arcs, i és que segons Martí molts usuaris són multats per posar el tiquet inadequat, "la gent de fora, per desinformació, sovint treu tiquet en parquímetres que són del terme municipal de Cambrils, quan estan aparcats en zona de Vinyols".

Les preguntes i precs de l'oposició

En el torn de preguntes i precs del ple, la PLIC va demanar a l'alcalde que quan s'activi un pla d'emergència s'avisi l'oposició i que aquest no s'hagi d'assabentar del que passa a través de la premsa, fent referència a l'incendi de Mont-roig del Camp del passat mes de juliol. Xavier Martí va demanar que es faci alguna cosa per a pal·liar l'abocament d'aigües residuals que fa Montbrió del Camp i que fan cap a Cambrils. També va preguntar a l'alcalde sobre la finalització de les obres al Parc del Pinaret i va reclamar una millora de l'enllumenat i de la jardineria. Aquest punt també va ser motiu de pregunta per part de CiU, que va demanar al govern que faci el possible per millorar l'estat del parc, que segons Dalmau "és molt millorable".

CiU també va fer esment de les obres del nou edifici de Secomsa Aigües que s'estan realitzant al raval de Gràcia número 38, dins dels terrenys municipals de Mas de Benet Ferré. Segons Dalmau, per efectuar les obres s'han talat arbres centenaris. El regidor d'Espai Púbic, Paisatge i Medi Ambient –Joan Mas– va afirmar que per cedir terrenys a la via pública s'ha hagut de talar alguns arbres, però en cap cas arbres centenaris. Tot i això Mas va assegurar que demanaria un informe sobre els arbres que s'han talat.

Una altra de les qüestions que va plantejar Dalmau va ser la polèmica pel canvi de dia de la celebració de la festa de la Mare de Déu del Carme. Segons Dalmau la festa s'ha de celebrar el dia que toca. Benaiges va respondre que l'Ajuntament continuarà respectant el criteri i la voluntat de l'entitat que gestiona la festa, és a dir, la Confraria de Pescadors de Cambrils i la resta d'entitats que hi col·laboren.

Finalment destacar que el Partit Popular va demanar una vegada més a l'alcalde –Robert Benaiges– "que deixi d'intoxicar i de faltar a la veritat, que no faci política de crispació i que deixi de qüestionar la legalitat dels tribunals, en relació a la polèmica sobre la decisió de la Junta Electoral Central de donar per vàlid un vot del PP declarat inicialment com a nul. Al prec de la formació popular, Robert Benaiges, es va limitar a observar la portaveu de la formació –Carme Cros– sense contestar.

Reglament Orgànic Municipal (ROM)

En la roda de premsa prèvia al ple, l'alcalde va anunciar que el consistori posarà en marxa un Reglament Orgànic Municipal (ROM). Segons Benaiges, fins ara no ha existit cap reglament que organitzés la participació des de l'àmbit polític dels regidors en els diferents òrgans de gestió política que hi ha al consistori. Segons l'alcalde, "l'Ajuntament ja té les característiques adequades per tal de posar en marxa un ROM –Reglament Orgànic Municipal– que reguli de manera molt clara tot aquest procés". El nou reglament regularà aspectes com per exemple la participació dels diferents regidors en el ple, com s'han de fer les preguntes, com s'han de fer les mocions, quan s'han de presentar o el temps que té el govern en respondre, entre d'altres. Segons Benaiges "en algunes ocasions es fan preguntes qüestions molt tècniques i en aquell moment pot ser que el regidor o jo mateix no en tingui un coneixement precís, no tenim la capacitat de saber-ho tot".

Un altre dels aspectes que es regularà és que en l'ordre del dia del ple hi pugui haver un torn de rèplica i un torn de contrarèplica, de manera regulada "el que no pot ser és que això derivi cap a l'infinit com ha passat algunes vegades i que des de la meva potestat d'alcalde haver de tallar, no és agradable, perquè dóna la sensació que exerceixes una autoritat excessiva".
 
El ROM s'aprovarà durant aquest mes d'agost

Comenta aquest article