Cultura

Cultura

El Museu Molí de les Tres Eres acull l'exposició «Dones en lluita. Conflictes laborals a la indústria tèxtil de Tarragona (1961-1980)»

La mostra fa un recorregut per la història del moviment obrer de les treballadores de la multinacional Seidensticker-Valmeline

Per Cristina Sierra

La comissària Sara Masalias va explicar l'exposició dedicada al moviment obrer femení
La comissària Sara Masalias va explicar l'exposició dedicada al moviment obrer femení | Cristina Sierra

El Museu Molí de les Tres Eres de Cambrils va inaugurar, ahir al vespre, l’exposició "Dones en lluita. Conflictes laborals a la indústria tèxtil de Tarragona (1961-1980)", produïda pel grup de recerca ISOCAC de la URV. Comissariada per Sara Masalias, la mostra fa un recorregut per la història de les treballadores de la multinacional tèxtil Seidensticker-Valmeline, unes dones que van protagonitzar una sèrie de lluites que són peces fonamentals de la memòria història del moviment obrer femení.

Masalias va explicar que aquestes treballadores van ser subjectes actius de la conflictivitat laboral que hi va haver en aquesta empresa entre els anys 1961 i 1980. En aquella època hi havia una distribució de feina desigual, amb una mà d’obra femenina molt destacada. Les dones es feien càrrec de la producció i confecció, mentre que els homes s’encarregaven dels treballs tècnics. 

Les treballadores no van tenir por de fer aturades continuades per aconseguir el seu objectiu de tenir unes millors condicions laborals. Hi va haver acomiadaments, però les vagues van fer el seu efecte i l’empresa va readmetre a les empleades, que al 1974 es van convertir en un referent en el model de lluita de la classe treballadora.

Al 1976, un nou pla de treball de la multinacional tèxtil, que volia controlar la presència i el ritme de treball de les treballadores, va fer que tornessin a haver-hi més aturades. L’empresa va estar 54 dies inactiva i les dones van lluitar de forma "persistent" perquè la companyia acceptés les seves demandes. L’any 1980, Seidensticker-Valmeline va tancar però d’aquella època queda el moviment feminista. "Van aconseguir moltes millores en el treball. Tot i el tancament, van fer-se un lloc en el moviment obrer Tarragoní. Van ser anys de lluita i de companyonia i les protagonistes diuen que ho tornarien a fer", va apuntar Masalias. 

L’exposició, dissenyada per Maite Maset, es podrà visitar fins el 21 de maig.

Comenta aquest article