Cultura

Cicle de Jazz i Blues

La 15a edició de la Mostra de Jazz i Blues oferirà, del 19 de març al 21 de maig, set propostes musicals ben variades

La programació primaveral comptarà amb les actuacions en directe d'alguns artistes de les nostres contrades, així com d'altres procedents de països com Holanda, Israel o Veneçuela

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació de la 15a Mostra de Jazz i Blues. D'esquerra a dreta: Joan Claver, Oliver Klein, Juanma Trujillo i Isaac Albesa
Roda de premsa de presentació de la 15a Mostra de Jazz i Blues. D'esquerra a dreta: Joan Claver, Oliver Klein, Juanma Trujillo i Isaac Albesa | Berta Ruiz

Cambrils acollirà del 19 de març al 21 de maig la 15a edició de la Mostra de Jazz i Blues (www.jazzcambrils.cat), que organitza l’associació Cambrils la mar de jazz des de la primavera del 2010. El festival oferirà enguany una edició especial, la més internacional de les celebrades fins ara, amb presència de grups i artistes procedents d’Holanda, Israel, Alemanya, Estats Units i Veneçuela, entre d’altres. Ahir al matí, a la Cripta de l'Ermita, tenia lloc la roda de premsa de presentació a càrrec de l'alcalde Oliver Klein i el responsable de programació, Isaac Albesa, juntament amb els músics Joan Claver (pianista de Joan Claver Trio) i Juanma Trujillo (guitarrista de Imaga Mondo) que, en acabar la presentació, van oferir una breu actuació musical.

En la seva intervenció, l'alcalde va destacar la consolidació d'una proposta musical i cultural molt arrelada al municipi i d'un estil musical com és el jazz que segueix estant molt de moda i que compta amb un gran nombre de fidels seguidors. També va remarcar que aquest tipus de propostes culturals ajudena portar públic al municipi i desestacionalitzar la proposta turística que ofereix Cambrils. Per la seva part, Isaac Albesa va ser l'encarregat de desgranar la programació prevista per aquest cicle primaveral que segueix apostant per músics i intèrprets del territori, però sense perdre de vista alguns propostes internacionals molt destacades.

Set concerts d'artistes de proximitat i propostes internacionals

Així doncs, en total seran set concerts que permetran presenciar les actuacions en directe d’alguns dels artistes de les nostres contrades com la del músic de Vila-seca –resident a Cambrils– Joan Claver amb el seu trio (diumenge 29 d’abril / Cripta de l’Ermita); l’estrena del primer disc del reusenc Pau Terol, en aquesta ocasió liderant un trio format pel seu germà Joan Terol i per Pau Lligades (diumenge 16 d’abril / Cripta de l’Ermita); el projecte de la violinista resident a Cambrils d’origen veneçolà Leonor Falcón batejat com a Imaga Mondo (dissabte 13 de maig / Teatre del Casal) i que tindrà la col·laboració especial de la cantant de Nova York Noa Fort; el nou projecte del popular saxofonista Dani Nel·lo, ara liderant el Dani Nel·lo Organ Trio (dissabte 1 d’abril / Teatre del Casal) o el concert gratuït de clausura amb el duet Miguel Talavera & Joan Pau Cumellas (diumenge 21 de maig / Pub Scarlett).

Sobre la presència de les dues formacions internacionals presents al cicle, Isaac Albesa va destacar l'esforç realizat per l'organizació. Aquestes seran Guy Salamon Group (diumenge 19 de març / Cripta de l’Ermita), un octet de jazz encapçalat per aquest bateria d’Israel establert als Països Baixos, i el grup neerlandès The Dam Jawn (dissabte 20 de maig / Teatre del Casal), amb el tarragoní Joan Fort a les seves files. The Dam Jawn vindrà reforçat d’una llegenda del jazz procedent de Philadelphia, el saxofonista Dick Oatts, un talent indiscutible del saxo alt, considerat per molts com a "mestre de mestres", que ha tocat amb estrelles de la història del jazz de la talla de Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Joe Henderson, Jerry Bergonzi, Joe Lovano, Eddie Gómez, Bob Brookmeyer, i altres.

130 concerts des del 2010 a Cambrils

Aquesta 15 edició de la Mostra de Jazz i Blues de Cambrils tanca un cercle iniciat l’any 2010 que ha permès veure a la localitat més de 130 artistes de jazz i blues de les nostres contrades, de Catalunya i també internacionals. Aquesta era la voluntat dels organitzadors i ho serà en aquesta edició especial que recupera alguns artistes que ja havien actuat en edicions anteriors a Cambrils com és el cas de Miguel Talavera & Joan Pau Cumellas, Pau Terol o Joan Claver.

L'entitat es replanteja la seva continuïtat de cara a l'any 2024

Preguntat sobre l'estat de salut del festival, Isaac Albesa va valorar que el certamen guadeix d'una molt bona salut. De fet, les passades festes nadalenques també es van programar dues propostes que van tenir una gran acollida de públic amb dos plens. No obstant això, Albesa va manifestar: "des de l'entitat farem una aturada; ens hem de replantejar el futur. Tots els que fem possible el festival ho fem per a amor a l'art i ens suposa molta feina, tot i que també estem contents i satisfets de fer-ho. Això és un punt i a part i un replantejament sobre la nostra continuïtat. Al maig hi haurà eleccions i de cara a l'any 2024 tenim temps de decidir. Enguany si completarem la programació de tardor amb el Jazz al Parc i possiblement també algun actuació per Nadal però, posteriorment, el festival quedarà en un stand-by".

Entrades i abonaments

Les entrades anticipades ja es poden comprar a la plataforma www.codetickets.com als preus de 10 i 12 euros depenen del concert. A taquilla el preu de les entrades serà de 12 i 15 euros. L’organització ha previst un abonament pels 6 concerts de pagament al preu de 40 euros, que suposa un 33% de descompte.

La XV Mostra Internacional de Jazz i Blues de Cambrils està organitzada per Cambrils la Mar de Jazz amb el suport de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, la Diputació de Tarragona, la Generalitat de Catalunya i compta també amb el patrocini de Heineken i el Piset.

Un moment de l'actuació musical de Joan Claver (pianista de Joan Claver Trio) i Juanma Trujillo (guitarrista de Imaga Mondo), ahir, a la Cripta (foto: Berta Ruiz)

 

L’Apunt

EL CALENDARI DE LA XV MOSTRA DE JAZZ I BLUES DE CAMBRILS

Guy Salamon Group.  Diumenge 19 de març. 19.30 h. Cripta de l’Ermita. Entrades a 12 anticipada/15 taquilla
https://entradas.codetickets.com/entradas/guy-salamon-group/36857/cambrils-la-mar-de-jazz/online

Guy Salamon Group és una banda internacional liderada pel bateria i compositor israelià Guy Salamon. Compta amb vuit músics de diversos països. La seva música està plena de sorpreses, històries creatives, molta energia, humor i sinceritat. El  projecte és una mescla d’estils i gèneres on l’alegria es fusiona amb el dolor i el caos amb el silenci. El grup es troba de gira a Catalunya i entre els seus components també hi trobem dos dels músics de jazz més importants del nostre país a l’actualitat: la saxonista Irene Reig i el pianista tarragoní Xavi Torres, que ja han actuat en diverses ocasions a Cambrils.

Dani Nel·lo Organ TrioDissabte 1 d’abril. 20 h. Teatre del Casal. Entrades a 12 anticipada/15 taquilla
https://entradas.codetickets.com/entradas/dani-nel-lo-organ-trio/37953/cambrils-la-mar-de-jazz/online

Des de finals dels anys 50, saxofonistes de rhythm&blues i de jazz es van associar amb organistes per cuinar un nou so. El que aconseguiren plegats va ser una sonoritat molt potent amb pocs elements. Ràpidament aquestes formacions van proliferar i van omplir clubs i sales de ball. Inspirant-se en elles, el barceloní Dani Nel·lo ha estat treballant en un nou projecte amb noves composicions i una nova formació que ha plasmat en el disc Grand Prix. A Cambrils, on va actuar fa uns anys amb Los Mambo Jambo i amb el projecte Los Saxofonistas Salvajes, estarà acompanyat en aquesta ocasió de Martin Burguez a la guitarra, Gerard Nieto al Hammond i Ramón Angel Rey a la batería.

Pau Terol TrioDiumenge 16 d’abril. 19.30 h. Cripta de l’Ermita. Entrades a 10 anticipada/12 taquilla
https://entradas.codetickets.com/entradas/pau-terol-trio/36858/cambrils-la-mar-de-jazz/online

‘May I?’ (Swit Records) és el primer disc del pianista reusenc, una autèntica carta de presentació amb picades d’ullet a l’estil d’Ahmad Jamal, una de les seves principals influències, però també a Monty Alexander i Joe Calderazzo, amb peces d’autoria pròpia. Terol compta amb una secció rítmica de primera – Pau Lligades i Joan Terol – per abordar amb mestria un dels grans formats de gala de la història del jazz: el trio de piano, contrabaix i bateria. Torna a Cambrils, on va actuar en la primera edició de la Mostra de Jazz, en un llunyà 2010.

Joan Claver TrioDissabte 29 d’abril. 19.30 h. Cripta de l’Ermita. Entrades a 10 anticipada/12 taquilla
https://entradas.codetickets.com/entradas/joan-claver-trio/36859/cambrils-la-mar-de-jazz/online

Joan Claver, pianista i compositor de Vila-seca resident a Cambrils, presenta Mist, el seu segon àlbum. Mist és una oda a l’univers, a la natura i al comportament humà envers la vida i les emocions. Inclou composicions pròpies que estan envoltades d’una boira misteriosa i que busquen sonoritats hipnòtiques i eclèctiques En directe, Joan Claver s’acompanya de Xavi Reija a la bateria i Artemi Agràs al contrabaix, una formació que uneix les melodies, les harmonies i els ritmes en una sola veu i que transmet a la perfecció l’essència de les composicions de Joan Claver.

Imaga Mondo feat. Noa FortDissabte 13 de maig. 20 h. Teatre del Casal. Entrades a 10 anticipada/12 taquilla
https://entradas.codetickets.com/entradas/imaga-mondo-feat--noa-fort/37954/cambrils-la-mar-de-jazz/online

Imaga Mondo és el projecte com a líder de la violinista Leonor Falcón (recentment reubicada a Cambrils) en el qual executa una visió musical calidoscòpica inspirada en criatures fantàstiques i mitològiques de les faules, literatura i llibres infantils de diverses procedències. Falcón s’ha destacat per mantenir un concepte inclusiu i eclèctic que abasta una varietat d’influències que van des del bebop, el Rock, l’Avant Garde i la música llatinoamericana d’una manera accessible i orgànica. Amb més d’una dècada d’experiència a la ciutat de Nova York, Leonor Falcón ha treballat en conjunts que es dediquen al jazz, la música avantguardista, llatinoamericana i clàssica. A Cambrils actuarà amb un quartet en el qual també hi tocarà, entre altres, el guitarrista veneçolà resident a Cambrils Juanma Trujillo i comptarà amb la col·laboració especial de la vocalista, pianista i compositora de jazz israeliana resident a Nova York, Noa Fort, que recentment ha estat descrita com “una de les artistes més interessants i originals de Nova York” (New York Music Daily).

The Dam Jawn feat. Dick Oatts Dissabte 20 de maig. 20 h. Teatre del Casal. Entrades a 12 anticipada/15 taquilla
https://entradas.codetickets.com/entradas/the-dam-jawn-feat--dick-oatts/37956/cambrils-la-mar-de-jazz/online

The Dam Jawn és una banda formada per cinc joves músics de l’escena jazz d’Amsterdam que es van trobar a través d’una experiència compartida als Estats Units. Havent viscut i estudiat junts a Filadèlfia durant mig any a través d’un programa d’intercanvi facilitat pel Conservatori d’Amsterdam, van trobar la veu col·lectiva component i arreglant la seva pròpia música original inspirada en la seva experiència. Encara que tots cinc viuen i estan actius a Amsterdam, el quintet és molt internacional. Martín Díaz (saxo alt) i Joan Fort (guitarra) van néixer a Catalunya. Philip Lewin (baix) a Stuttgart, Alemanya i Nitin Parree (bateria), així com Frank Groenendijk (saxofon tenor) són dels Països Baixos. El seu àlbum de debut presenta el llegendari saxofonista alt Dick Oatts, que també els va guiar a través del procés de composició, arranjaments i assaig de la seva pròpia música. The Dam Jawn s’ha unit i ha format el seu so, inspirat en l’energia i el sentiment de l’escena actual de jazz de Filadèlfia, així com en el seu ric passat musical.

Miguel Talavera & Joan Pau CumellasDiumenge 21 de maig. 19.30 h. Pub Scarlett. Gratuït

Un combinat creatiu d’harmònica i guitarra-dobro defineix l’essència d’aquest duo. Dos músics que duen els seus instruments cap a límits sorprenents i aposten per una gran expressivitat en directe. Harmònica, guitarra i veus interpretant peces originals de blues amb pinzellades de jazz, country i altres músiques populars. Un repertori amè per gaudir d’aquests dos artistes singulars. Cumellas i Talavera han actuat en festivals de blues, jazz i bluegrass de països com França, Alemanya, Anglaterra, Irlanda, Suïssa, Polònia, Holanda i són col·laboradors habituals d’artistes internacionals de primer nivell. Igualment, són professors reconeguts dels seus respectius instruments i treballen com a músics d’estudi per a televisió, cine i altres projectes musicals.

Comenta aquest article