Societat

Gastronomia

Arriba el Mes de la Carxofa amb 32 restaurants participants, la recuperació d'un tast popular i l'activitat «Cuines Obertes»

Les jornades se celebraran del 10 al 31 de març i, enguany, s'organitzarà un tast popular d'arròs melós amb carxofes al Port, el diumenge 26 de març

Per Berta Ruiz

Imatge de la presentació del Mes de la Carxofa, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Xavier Martí, Oliver Klein, Yolanda Burgos i Antonio Henares
Imatge de la presentació del Mes de la Carxofa, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Xavier Martí, Oliver Klein, Yolanda Burgos i Antonio Henares | Berta Ruiz

Després del mes de la galera arriba el mes de la carxofa. Les 9es jornades de l'Encarxofa’t a Cambrils se celebraran del 10 al 31 de març amb la participació d’un total de 32 restaurants i bars-restaurants i, com a activitats complementàries, es reprendrà la iniciativa "Cuines Obertes" –amb dos xefs locals– i s'organitzarà un tast popular d’arròs melós amb carxofes al Port, el diumenge 26 de març. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació d'aquesta segona proposta del calendari gastronòmic a càrrec de l'alcalde, Oliver Klein; la regidora de Turisme, Yolanda Burgos; el president de l’Associació d’Empresaris de l’Hostaleria de Cambrils (AEHC), Xavi Martí, i el delegat de vendes de Caves Vilarnau a Tarragona, Antonio Henares de Vilarnau.  

Aposta pels productes de quilòmetre zero

En una primera intervenció, l'alcalde va destacar la consolidació d'unes jornades gastronòmiques que, enguany, han evolucionat en aquesta proposta mensual. Oliver Klein va posar en valor l'aposta pels productes de quilòmetres zero i fer-ho de la mà dels millors cuiners locals. Per la seva banda, la regidora de Turisme, Yolanda Burgos, va destacar que s'han previst un total de 14 accions promocionals durant aquest any 2023 –entre campanyes gastronòmiques, participació a fires i d'altres accions– que faran que Cambrils lideri el seu posicionament gastronòmic al Camp de Tarragona. La regidora va remarcar la recuperació de dues activitats que, de ben segur, tindran molt bona acollida com són les "Cuines Obertes" i el tast popular. Sobre l'increment de restaurants participants –un total de 32–, Burgos va valorar que s'està tornant a les dades prepandèmiques i que el sector està tornant a agafar molt embranzida.

Per part del president de l’AEHC, Xavier Martí també va parlar de l’augment del nombre d’establiments participants amb la inclusió dels bars-restaurants i va lloar la promoció d'un producte tant versàtil i tant de la terra com és la carxofa que permet als restauradors oferir múltiples propostes culinàries. Finalment, el delegat de Caves Vilarnau, Antonio Henares, va posar en valor el bon maridatge d’aquest celler del Penedès amb la gastronomia de Cambrils i va explicar el seu projecte de caves ecològics.    

32 restaurants participants amb menús o amb plats recomanats

Durant els 22 dies de durada de la campanya els xefs cambrilencs oferiran les seves propostes gastronòniques amb aquesta hortalissa com a gran protagonista ja sigui en format de menú complet o bé amb plat recomanat amb preus d’entre 4,90 i 60 euros, ja que aquestes jornades es podran gaudir tant als restaurants com als bars-restaurants cambrilencs.  

Cuines Obertes, showcooking als restaurants l'Original i HIU

En aquesta edició es recuperen les Cuines Obertes amb dues sessions dels xefs Joan Llaberia (Restaurant l’Original Experiències Gastronòmiques) i Sergi Palacín (Restaurant HIU), que els dies 16 i 21 de març obriran les portes dels seus establiments per mostrar a les persones assistents com preparen les receptes més icòniques del seus menús de l’Encarxofa’t. L’activitat serà gratuïta i tindrà un aforament limitat (reserves al 977 792 307). En finalitzar el showcooking es farà una petita degustació del plat cuinat pel xef. 

Degustació d'arròs melós amb carxofes, el 26 de març al Port

Un altre dels actes programats és la degustació popular d’arròs melós amb carxofes, a càrrec de les Societas Coqvinària de Cambrils, que se servirà el diumenge 26 de març de 12 a 14 hores al Pla de les Serenes. Els tiquets per una ració d'arròs melós amb pa i un got de vi o cava es podran adquirir a un preu simbòlic de 6 euros. L’activitat estarà amenitzada per la Dj cambrilenca Berta Sala .

    L’Apunt

    Restaurants participants

    1. ACUAMAR 
    2. AL PUNT 
    3. ARCÀ FUSIÓ 
    4. BARABAR 
    5. BAR EL PÒSIT 
    6. BEC D'OR 
    7. BRISAS DE MAR 
    8. CAL TENDRE 
    9. CAMBIUM 
    10. CAN BOSCH 
    11. CASA MACARRILLA 1966 
    12. CASA PORT 
    13. CLUB NÀUTIC CAMBRILS 
    14. COPACABANA 
    15. DALL'ITALIANO 
    16. DUOMO 
    17. EL CAPI 
    18. EL PÒSIT 
    19. HIU 
    20. LA CONFRARIA DEL PORT 
    21. LA PALMERA DE LA LLOSA 
    22. LA SELVA STREET FOOD 
    23. LA STIVA 
    24. LES BARQUES 
    25. LES FONTS 
    26. L'ORIGINAL, EXPERIÈNCIES GASTRONÒMIQUES 
    27. MASET 
    28. MIRAMAR 
    29. MONTSERRAT 
    30. RINCÓN DE DIEGO 
    31. TABERNA LEKEITIO CAMBRILS 
    32. XIRINGUITO RESTAURANT DEL MAR 

    Tota la informació dels menús i activitats de les jornades es podran trobar als 4.000 llibrets que s’han imprès de les jornades i que estaran repartits pels restaurants participants i comerços de Cambrils i també al web www.encarxofat.com, on també hi ha un apartat d’enquesta de satisfacció perquè els usuaris puguin fer la valoració dels menús, plats i activitats de les jornades, amb la possibilitat de guanyar un lot de productes del patrocinador al sorteig que es durà a terme entre els participants.  

    Les jornades estaran patrocinades per Caves Vilarnau, una marca del territori amb una qualitat avalada pels seus reconeixements i premis durant la seva trajectòria. Així ho demostren els resultats de la darrera cata de vins espanyols de James Suckling (expert enòleg nordamericà), que ha valorat per sobre de 90 punts 6 referencies de cava Vilarnau, on destaquen els 94 de Albert de Vilarnau Chardonnay Pinot Noir. Amb aquest èxit (entre molts altres que es poden trobar a pàgina web www.vilarnau.es) es reconeix la qualitat del seu cava elaborat amb tècniques artesanals. 

    Comenta aquest article