Informació general

S'inicia la segona edició del taller d'arqueologia "Romans vora el mar" a la vil·la romana de la Llosa

Per Redacció

Un grup d'estudiants de taller "Romans vora el mar" aquest matí, treballant en el sector 3000 de la vil·la romana de la Llosa

L’any passat l’Ajuntament de Cambrils i el Museu d’Història de Cambrils van proposar la realització d’un taller d’estiu amb adolescents titulat “Romans vora el mar” a la vil·.la romana de la Llosa. Després de l'èxit que va tenir el taller l'any passat, s'ha repetit l'experiència enguany. La proposta s’integra dins les activitats culturals i esportives d’estiu, on un grup de 12 joves, d'entre 14 i 17 anys, inscrits al taller per la primera quinzena d’agost, combinaran l’excavació directa del jaciment amb activitats lúdiques a les instal·lacions esportives municipals de la platja de l’Horta de Santa Maria. Tot el vessant didàctic anirà a càrrec d’un equip de monitors especialitzats, tant al jaciment arqueològic de la Llosa com a la mateixa platja.

Més places

A principis dels anys 80 del segle XX, quan la vil·la va ser descoberta, ja s’havia sol·licitat la col·laboració de gent jove i infants de Cambrils que participessin voluntàriament en els treballs d’excavació del jaciment. Posteriorment, a partir dels anys 90 es van reprendre les excavacions al jaciment gràcies als Camps de Treball impulsats per la Generalitat de Catalunya, que van convertir les restes romanes amb un indret ideal per donar a conèixer el patrimoni de forma didàctica.

Tot i això, des d’aquelles llunyanes campanyes inicials, a la Llosa no s’havia pogut organitzar cap més campanya amb la participació de joves cambrilencs interessats a conèixer directament les restes romanes de la seva ciutat. Davant de l’èxit del passat estiu on per exemple, es va localitzar el tresoret de 15 monedes del segle III dC, enguany la proposta s’amplia a la segona quinzena d’agost on encara resten algunes places lliures.

Romans vora el mar

El taller “Romans vora el mar” s’inicia a les 9 del matí amb el treball arqueològic a la vil·la en el sector nord on actualment s’excava un edifici romà altimperial. L’indret és ideal per poder conèixer i aprendre les tècniques pròpies de l’arqueologia i al mateix temps es viu en directe com avança el coneixement científic del jaciment. Per potenciar aquest vessant pràctic, es realitzen també petites xerrades teòriques a peu de jaciment on es donen a conèixer amb més profunditat l’entorn històric de l’època romana. Un arqueòleg i un monitor d’arqueologia de l’empresa Codex son els encarregats d'aquesta tasca. A les 12 hores s’inicia l’activitat més lúdica a la platja de l’Horta de Santa Maria on els membres del taller practiquen activitats relacionades amb el mar fins a les 13 hores.

Tot el projecte d’activitats pretén donar a conèixer el nostre entorn històric i natural, i al mateix temps permet gaudir de forma diferent dels dies festius que el calendari escolar concedeix als joves aprenents d’arqueòlegs.

Comenta aquest article