Societat

Ensenyament

El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer participa a la Global Camp de Vic presentant el seu projecte «Adoptem el barranc de la Verge del Camí»

Un total de 70 experiències educatives en ODS realitzades des de les 37 escoles Vedruna de Catalunya es van donar cita en la Global Camp de Vic aquest passat dissabte

Per Redacció

Els alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer van presentar el seu projecte «Adoptem el barranc de la Verge del Camí»
Els alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer van presentar el seu projecte «Adoptem el barranc de la Verge del Camí» | Cedida

Un total de 70 experiències educatives en ODS realitzades des de les 37 escoles Vedruna de Catalunya es van donar cita en la Global Camp de Vic aquest passat dissabte. El recinte del Sucre de Vic va acollir la primera fira que sota el títol “Comprendre, empatitzar i actuar per transformar el món” on es van poder conèixer els diferents projectes realitzats en l’àmbit dels Objectius de Desenvolupament Sostenible i de l’Agenda 2030.

El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer va presentar el seu projecte “Adoptem el barranc” que pretén millorar l’entorn del barranc Verge del Camí de Cambrils. Durant el curs, en diferents matèries com “Mètode Científic” però també des de projectes o des d’Escola Verda, es dona a conèixer el problema dels microplàstics i de l’abocament de residus. L’alumnat recull mostres que després són analitzades a laboratori per comprendre l’estat de la contaminació en la zona on s’arriba a la conclusió, entre altres, que el 46% de les aigües subterrànies estan contaminades a causa dels purins. Una vegada vista i coneguda la situació, es realitzen diferents accions per tal de millorar l’entorn i per això, es van sumant diferents campanyes de neteja de l’entorn del barranc i la platja. L’objectiu final de tot plegat és aconseguir la regeneració de l’entorn.

Es calcula que unes 1.400 persones van visitar la Fira i es van interessar pels diferents projectes que allà s’hi presentaven. Entre ells hi va haver la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà.

9 àmbits per a 70 experiències i 50 aliances

Alumnes, mestres i entitats van exposar els seus projectes conjuntament. La mostra s’organitzava en 9 àmbits: emocions, oportunitat, cooperació, terra, aigua, vida, gènere, arrels i salut km 0. L’objectiu de la mostra era compartir experiències reeixides que promoguin nous hàbits i actituds de respecte i compromís amb l’entorn, més enllà de l’escola.

Els prop de setanta projectes exposats són una selecció de les propostes nascudes a les escoles Vedruna. Tenen en comú que s’han realitzat amb la complicitat d’altres agents socials i entitats locals. En concret, han participat a la mostra una cinquantena d’entitats i institucions d’arreu del territori.

El nou itinerari educatiu ODS

L’exposició parteix de la trajectòria i recorregut en ODS de la xarxa d’escoles Vedruna. I de la implementació de pràctiques educatives transformadores que tenen en compte la persona, el planeta, la pau, la prosperitat i el partenariat. Aquest curs precisament han presentat tot un itinerari educatiu ODS: una proposta pionera per garantir la continuïtat en el treball a favor d’aquests objectius, amb activitats i projectes que cobreixen totes les etapes educatives: des d’Infantil fins a Cicles Formatius i Batxillerat.

El 2019 la mateixa Fundació Vedruna Catalunya Educació va convocar el Chrome Camp, una mostra de projectes en què s’havia implementat la tecnològica aplicada a l’educació, sempre amb els alumnes de protagonistes.

Diferents imatges de la participació del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer a la Global Camp de Vic (fotos: Cedides)