Vandellòs i Hospitalet de l'Infant

Commemoració

Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant celebrarà el Dia Internacional de les Dones amb un programa d'actes

Entre les propostes previstes aquest mes de març, destaquen l’obra de teatre “La gran PAS”, l’espectacle musical “Toca’m el cuplet” i un curs de llenguatge no sexista

Per Redacció

Cartell de les Jornades del Dia Internacional de les Dones
Cartell de les Jornades del Dia Internacional de les Dones | Cedida

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el dimecres 8 de març, les regidories d’Igualtat, Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant han organitzat un programa d’actes, amb la col·laboració dels mitjans de comunicació locals (Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i la Televisió de Vandellòs), de l’Àrea d’Esports, de les biblioteques municipals i del Grup de Dones Blanca d’Anjou. Les activitats tindran lloc durant el mes de març.

Aquests actes tenen com a objectiu principal «reivindicar el dret de les dones a la igualtat en tots els àmbits de la vida personal, social i professional, eliminar estereotips i reconèixer la generositat de les dones que ens han precedit i han obert camí per millorar les nostres vides en clau d’oportunitats, de drets, de recursos, d’inclusió», segons han afirmat el regidor d’Igualtat i de Joventut, Diego García; i la regidora de Cultura, Nuria Ortiz.

Amb aquesta finalitat, s’han preparat diferents tipus de propostes. Entre aquestes, destaquen:

- L’obra de teatre «La Gran PAS», una espectacle multidisciplinar explicat a través del teatre de text, la dansa i els audiovisuals, produït per La Suite Produccions i el Teatre Bartrina, que va ser una de les propostes guanyadores del Projecte Bartrina 2022. Aquest muntatge dirigit per Mònica Rincón i interpretat per Irene Benavent, no sols parla de l’alta sensibilitat, sinó d’una dona que es troba en un punt de la seva vida on no sap qui és, no li agrada la seva feina ni les seves relacions, no sap posar límits i sent que tota la seva adultesa és una farsa. Es podrà veure aquest diumenge, 5 de març, a les 18 h, al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant.

- La lectura institucional del manifest del Dia Internacional de les Dones, consensuat per les entitats municipalistes, tindrà lloc el dimecres 8 de març, a les 12 h, davant de la Casa de la Vila de l’Hospitalet de l’Infant, amb la col·laboració del Grup de Dones Blanca d’Anjou, que servirà xocolata en finalitzar la lectura; i a les 13 h, davant de l’Ajuntament de Vandellòs.

- L’espectacle musical «Toca’m el cuplet», previst el dijous 9 de març, a les 19 h, al Teatre Auditori de l’Hospitalet de l’Infant. En aquest espectacle, per a tots els públics, la Mònica Torra a la veu i el Txema Riera al piano, es passejaran pels cafès-teatre dels anys 30, jugant amb dobles sentits, ironia i molt humor.

- El curs de llenguatge inclusiu i no sexista, que impartirà el Consorci de Normalització Lingüística el dimarts 14 de març, a les 18 h, a la Sala Bonet Castellana del Centre Cultural Infnat Pere de l’Hospitalet. Per participar en aquesta formació gratuïta, cal fer inscripció prèvia a igualtat@vandellos-hospitalet.cat

Altres actes programats

També s’han programat una masterclass gratuïta de Latino, a la Piscina Municipal de l’Hospitalet de l’Infant, el dissabte 11 de març, a les 11 h; i dues sessions de contacontes: una al Teatre-Auditori de l’Hospitalet, per al divendres 10 de març, a les 18 h, sota el títol «Ningú més que l’altra»; i una altra a l’Auditori de Vandellòs, per al divendres 17 de març, a les 18 h, titulada «M’agrades igual». Ambdues sessions aniran a càrrec de Sol Galatro.

A més, durant tot el mes març, l’equip de les regidories de Joventut i d’Igualtat faran unes tutories a tots els centres educatius del municipi sobre diverses temàtiques adaptades a les edats dels alumnes (per exemple, sobre els estereotips de gènere, la distribució de les tasques de la llar, el consentiment, etc.); i els mitjans de comunicació municipals (Ràdio l’Hospitalet de l’Infant i la Televisió de Vandellòs) emetran una programació especial a l’entorn a la temàtica de la dona. Així, per exemple, el programa radiofònic «Al segon pal» estarà dedicat a les dones esportistes del municipi (es podrà veure els dies 1, 8, 15, 22 i 29 de març a la TVV després dels informatius de les 17, les 20 i les 22 h); i el 14 de març, la televisió local oferirà un reportatge especial sobre endometriosi (després dels informatius de les 17, les 20 i les 22 h).

Acció comarcal: Bústia «Alliberem-nos de les desigualtats»

A més, l'Ajuntament col·laborarà amb una acció coordinada pel Consell Comarcal del Baix Camp. Per aquest motiu, del 3 al 17 de març, deixarà una bústia a la Casa de Cultura Blanca d’Anjou, amb el lema «Alliberem-nos de les desigualtats», on qui vulgui podrà dipositar uns adhesius en què es podrà escriure un adjectiu o una petita frase en què s'expliqui alguna situació de desigualtat viscuda, presenciada o de la qual es tingui constància, dirigida a les dones. Un cop finalitzat aquest termini, es farà un mural amb totes les aportacions i es compartirà una fotografia a les xarxes socials de l’Ajuntament.
Amb aquesta acció, es volen fer visibles les desigualtats i els desavantatges que viuen les dones en una societat patriarcal i masclista.

Per donar visibilitat al paper i a les reivindicacions de les dones, igualment, l’Ajuntament il·luminarà amb el color lila la façana de Ca la Torre de Vandellòs; i amb el logo del Dia Internacional de les Dones, la façana del Centre Cultural Infant Pere a l'Hospitalet de l'Infant.

Comenta aquest article