Cultura

Música

El cambrilenc Gerard Dalmau és seleccionat per la European Union Youth Orchestra

El contrabaixista de 20 anys va iniciar els seus estudis a l’Escola Municipal de Música de Cambrils i ara està cursant el tercer curs del Grau Superior en interpretació a Sant Sebastià

Per Redacció

Imatge del cambrilenc Gerard Dalmau
Imatge del cambrilenc Gerard Dalmau | Cedida

El contrabaixista cambrilenc Gerard Dalmau ha estat seleccionat per la European Union Youth Orchestra [EUYO], formació amb la que, aquest 2023, realitzarà dues gires per les millors sales d’arreu del continent. Per al Gerard Dalmau, nascut a Cambrils al 2002, haver entrat a la European Union Youth Orchestra és sinònim de que el treball realitzat fins ara “ha valgut la pena” i està decidit a “seguir estudiant” per continuar assolint objectius com aquest, segons ha explicat a revistacambrils.cat. “L’amor per la música que em va inculcar el meu pare va fer que als  15 anys decidís dedicar-m’hi”, assenyala el contrabaixista, “haver entrat a la EUYO significa que vaig per bon camí”.

El procés de selecció, que es va dur a terme a principis d’aquest any, constava de dues fases: una prova online on es van preseleccionar nou contrabaixistes d’arreu del país i una segona audició, aquest cop presencial, a l’Auditorio Nacional de Música a Madrid. Tres dels deu contrabaixistes que han estat seleccionats per la EUYO 2023 són espanyols.

La plantilla de la qual Dalmau forma part farà una gira primaveral —Spring Tour— pels països balcànics on una orquestra de 35 músics oferirà una programació barroca. A l’estiu, el Summer Tour portarà la EUYO per alguns dels auditoris més coneguts d’Europa com la Royal Concertgebouw d’Àmsterdam, la Konzerthaus de Berlin o la Elbphilharmonie d’Hamburg.

Gerard Dalmau va ser alumne de l'Escola Municipal de Música de Cambrils

Dalmau va començar els seus estudis a l’Escola Municipal de Música de Cambrils amb el professor de contrabaix Mario Lisarde i va continuar la seva formació amb el mateix mestre al Conservatori de Reus, on va rebre el Grau Professional al 2020. Ara està cursant el tercer any del Grau Superior en interpretació a Musikene, el Centre Superior de Música del País Basc, amb els professors Pierre-Emmanuel De Maistre (solista de la Concertgebouw Orchestra) i Julio Pastor (assistent a la Orquestra Nacional de España).

Ha rebut masterclasses de professors com Wies de Boevé, Rick Stotijn, Luis Cabrera, Rodrigo Moro, Lorraine Campet i Edicson Ruiz, entre d’altres. Ha tocat amb diferents orquestres joves com al JONC [Jove Orquestra Nacional de Catalunya], formació gràcies a la qual va descobrir que es volia “dedicar a la música”, i també ha col·laborat amb conjunts professionals com la Orquestra de Cámara de Mallorca.

La EUYO va ser fundada al 1976 per Lionel Bryer, Joy Brayer i el prestigiós director Claudio Abbado, amb l’objectiu de crear una orquestra que representés els ideals europeus i servís de desenvolupament pels joves músics del continent. Ha rebut el finançament de la Unió Europea des de la seva fundació i la integren músics de cada un dels seus 27 estats membres. Al llarg de la seva història, la EUYO ha fet gires per tot el món sota la batuta de grans directors com Herbert von Karajan, Daniel Baremboin, Zubin Mehta o Leonard Bernstein.

Comenta aquest article