Cultura

Llibres

El llibre En el descuento, protagonista del Club de Lectura Adult amb la presència dels seus autors Jordi Ledesma i José Ángel Mañas

Jordi Ledesma i José Ángel Mañas van explicar en directe com va ser el procés de creació de la novel.la, tot un treball de compenetració al llarg de diversos mesos

Per Josep Maria Ferrando

La sessió del Club de Lectura Adult es va fer al Centre Cultural
La sessió del Club de Lectura Adult es va fer al Centre Cultural | Josep M Ferrando

Ahir al vespre el Centre Cultural va acollir una trentena de persones en una nova edició del Club de Lectura Adult, en aquesta ocasió amb la presència dels autors del llibre escollit, En el descuento, una novel.la a quatre mans escrita perJordi Ledesma present a l’acte i per José Ángel Mañas que hi va participar per streaming des de Madrid, ciutat on resideix. Jordi Ledesma va explicar que la idea d’escriure un llibre conjuntament va sorgir l’any 2018 a rel de la seva participació a Madrid a la Semana del Kronen. José Ángel Mañas és l’autor de Històries del Kronen, la seva primera novel.la, finalista al premi Nadal l’any 1994.

A partir d’aquí Jordi Ledesma i José Ángel Mañas van explicar en directe com va ser el procés de creació de la novel.la, tot un treball de compenetració al llarg de diversos mesos. El fet de compaginar dos punts de vista i dues maneres diferents va permetre que el llibre tingués com a resultat una obra rica en matisos, amb una estructura i una atmosfera molt aconseguides que atrapa al lector o lectora des del primer moment.

En el descuento

En un espai temporal de dos dies l’obra descriu la sortida d’un permís de presó del Chúster, un futbolista fracassat que acabà essent un delinqüent perdedor amb llaços familiars destrossats. El relat descriu amb tota la cruesa possible la delinqüència dels baixos fons madrilenys, i una mal entesa fidelitat a un cap cínic i manipulador. A partir d’aquí la trama es desenvolupa cap a un viatge a Barcelona ple de sorpreses cada vegada més truculentes. En un moment donat el gir argumental ens apropa a escenes gairebé surrealistes i esgarrifoses, desembocant en una violència inusitada. La descripció dels espais i dels personatges són absolutament realistes i presagia un final funest pel protagonista, que a darrera hora no acaba tan fatalment. Un desenllaç que ens pot portar a un nou capítol d’aquesta intensa novel.la negra de caràcter gairebé èpic.

Comenta aquest article