Societat

El pregó de la 48a Fira Multisectorial de Cambrils va anar a càrrec de Pere Tapias

Per Èlia Bellmunt

Pubilla i damisel·les, i hereu i pubilla infantils 2005
Els actes de la 48a Fira Multisectorial de Cambrils es van iniciar el passat diumenge 29 de maig amb el pregó de la Fira. El pregoner d’enguany va ser el popular cantautor i gastrònom Pere Tapias. Segons Robert Benaiges –alcalde de Cambrils– es va escollir aquest pregoner perquè enguany se celebra a Cambrils l’any de la gastronomia “Cambrils 2005. Univers Gastronòmic de la Mediterrània”.

En aquest acte, celebrat al Casal Municipal de la Gent Gran, es van escollir les pubilles i hereu infantil de Cambrils per a aquest any 2005. Després de l’elecció, Pere Tapias va fer el pregó. Per acabar l’acte, es van lliurar les plaques de reconeixement a les entitats que feien anys acabats en 0 i 5. Enguany no es va lliurar cap placa a una empresa que fes més de 50 anys. Sí que es van lliurar, però, les fotografies de grup de les entitats participants en el seguici popular de la Festa Major de la Immaculada.

Les pubilles

Tres candidates es van disputar enguany l’elecció a pubilla de Cambrils. Marina Getino Domingo, estudiant de primer de batxillerat humanístic, va ser escollida pubilla de Cambrils. Maria Vidal Rebull, per la seva banda, va ser nomenada primera damisel·la i Míriam Gómez Raya Montero segona damisel·la. La pubilla infantil va ser Laura Matas Mestre i l’hereu infantil Damià Sarrà Dalmau. La pubilla i hereu infantils van ser escollits per sorteig en el mateix acte.

Reconeixement

En el pregó de la Fira també es va lliurar una placa de reconeixement a aquelles entitats que feien anys acabats en 0 o 5. Enguany es va guardonar el Club Handbol Cambrils (15 anys) i la Societat de Pescadors de Canya de Cambrils (20 anys). També es va lliurar una placa a l’emissora municipal Ràdio Cambrils, que enguany fa 20 anys. Les entitats participants en el seguici que van recollir la fotografia de grup van ser els Amics de la Sardana de Cambrils, el Ball de Bastons de Cambrils i el Ball de Diables “Els Cagarrieres” de Cambrils. Cap representant dels grallers de Tota l’Endenga ni de la colla gegantera era present a l’acte per recollir la fotografia.

§ El perfil del pregoner§

El cantautor i gastrònom Pere Tapias durant el pregó
Pere Tapias va nèixer a Vilanova i la Geltrú el 1946. Tapias és conegut com a cantautor, malgrat ser llicenciat en Dret, i ha enregistrat set elapés que combinen la sàtira i la tendresa amb la crònica dels fets que han marcat l’actualitat. El pregoner d’enguany també ha treballat en diversos programes de ràdio i televisió, ha escrit diversos llibres i ha col·laborat en revistes i diaris. Actualment Tapias és el realitzador del programa Tapias variades de Catalunya Ràdio.

El pregó

El discurs de Pere Tapias es va dividir en dos apartats. El primer d’aquests va ser una glosa de Cambrils. Tapias va convidar els assistents a imaginar-se que havien de pintar un quadre i per això va anar descrivint quins colors utilitzaria i què dibuixaria amb cadascun d’aquests colors. En el quadre virtual no hi van faltar els trets identitaris de Cambrils: el port, la mar, el peix, l’ermita de la Mare de Déu del Camí o els conreus. Segons va dir Tapias en aquesta glosa: “aquest quadre és el que duu penjat a l’ànima cada ciutadà, que cada dia s’emociona al veure’l”. La segona part del pregó va ser un elogi a la cuina de Cambrils. El pregoner va convidar els assistents a posar-se dempeus i repetir la frase “amb la cuina de Cambrils” cada vegada que ell acabés una frase. Aquests en són alguns exemples: “mai en cap contrada els fogons són tan gentils com amb la cuina de Cambrils; àpats de sobretaula i conversa ben tranquils, amb la cuina de Cambrils; els de la tercera edat agafen aires juvenils, amb la cuina de Cambrils”.

Comenta aquest article