Informació general

Un espectacular incendi al moll de ponent posa en perill la flota pesquera

Per Lluís Rovira i Barenys

Imatge de l’espectacular incendi al moll de pesca

Hagués pogut ser una gran catàstrofe. Hi ha hagut pescadors que han plorat només de pensar el que hagués pogut passar”. D’aquesta manera expressava el vicepresident de la Confraria de Pescadors, Carles Rom, el sentiment de molts pescadors al veure els efectes de l’espectacular incendi que es va declarar al moll de pesca el diumenge 21 de març a quarts de 9 de la nit. L’incendi va provocar danys importants, però al no fer vent el foc no es va escampar i no va arribar a afectar les barques. Tots coincideixen a dir que si hagués fet un temps com el que va fer l’endemà mateix, en què bufaven fortes ràfegues de mestral, les flames haurien arribat a les barques de pesca, que, segons diuen, haguessin cremat en cadena.

Caixes per posar el peix blau

El foc va afectar, primer de tot, la zona on hi havia unes 10.000 caixes de fusta que fan servir les barques de la llum. Les caixes estaven estibades sota una coberta i al costat mateix de l’edifici de la Confraria, just al costat de la terrassa del bar. El material de les caixes és molt inflamable. El foc va anar prenent grans proporcions i va provocar unes grans flamarades, que es veien per damunt de l’edifici de la Confraria. Una camioneta de la Confraria i una furgoneta d’un pescador que estaven aparcades al costat mateix de les caixes van quedar completament afectades. La coberta metàl·lica sota la qual hi havia les caixes va quedar retorçada pel foc. Les flames també van desfer unes quantes cadires i taules de plàstic de la terrassa del bar. La ràpida intervenció dels primers pescadors que van arribar al lloc dels fets, remullant la barca que estava més a prop del foc, va evitar danys majors. Aquesta barca va quedar amb la lona una mica socarrimada i amb la radiobalisa desfeta. L’art de pesca d’aquesta embarcació semblava que no havia quedat afectat, però l’endemà es va desfer a l’aigua a l’anar a xurrar les captures. Diferents dotacions de bombers van intervenir en l’extinció de l’incendi, que va quedar completament sufocat a les 10 de la nit.

Danys per més de 60.000 euros

Els danys produïts per l’incendi es valoren en més de 60.000 euros (més de 10 milions de les antigues pessetes). A part dels dos vehicles cremats, també es van malmetre vuit arts de pesca, les 10.000 caixes per posar el peix blau, la coberta i la bàscula que serveix per pesar els peixos grossos. L’endemà mateix de l’incendi van visitar la zona afectada diferents responsables de la Generalitat per tal d’avaluar els danys soferts al moll.

§ Es demana que es tanqui el moll de pesca§

Aspecte que presentaven el cobert on hi havia les caixes i els dos vehicles l’endemà de l’incendi

Els pescadors reclamen des de fa temps que s’extremin les mesures de seguretat al moll de pesca. Segons explica Carles Rom, “ja fa anys que es remena tot el tema de la seguretat i encara no s’ha fet res. El sector pesquer reclamem que es tanqui el moll. És un lloc de treball i hi ha material escampat en aquesta zona per valor de molts milions de pessetes”. El tancament que es proposa, casualment, és un dels temes que va treure a la llum pública a principis d’aquest mes l’alcalde, Robert Benaiges, arran d’una conversa mantinguda amb la Generalitat. Es va parlar de la possibilitat de tancar el moll i d’instal·lar-hi càmeres de vigilància. Segons Rom, “tot i que estigués tancat, es podria deixar passar la gent, durant una estona, per tal que poguessin veure com arriben les barques i es descarrega el peix. La resta d’hores hauria d’estar tancat”. Rom també comenta que així s’evitarien els robatoris que de manera esporàdica afecten les barques, “de tant en tant a algú li desapareix algun estri o bé li han forçat algun pany o, fins i tot, es troba la barca desamarrada”.

Comenta aquest article