Informació general

Medi Ambient

El Parc Samà presenta una guia il·lustrada de la seva fauna que servirà com a eina divulgativa

A banda de la guia com a eina didàctica pels visitants, ahir es van instal·lar 10 caixes-niu als arbres del Jardí Botànic per potenciar la biodiversitat d'aus silvestres

Per Lluís Rovira i Barenys

L'alcalde, Oliver Klein, va col·locar una de les 10 caixes-niu a un dels arbres del recinte del Parc Samà
L'alcalde, Oliver Klein, va col·locar una de les 10 caixes-niu a un dels arbres del recinte del Parc Samà | Lluís Rovira i Barenys

El Parc Samà va presentar, ahir al matí, una guia ràpida que mostra la fauna que acull i, també, la que hi troba aixopluc. D'aquesta manera, a més, es vol potenciar aquest entorn com un lloc idoni d'observació de fauna. La guia és un nova eina divulgativa per donar a conèixer als visitants les espècies, tant silvestres com les de la col·lecció zoològica, que poden trobar a les gàbies del recinte. Ha estat editada pel Parc Samà i creada a mida pels mateixos naturalistes del projecte "Ocells de butxaca", els experts de SEO/Birdlife Enric Pàmies, Sergi Sales i Àlex Mascarell, que han treballat per elaborar un producte essencialment divulgatiu, dissenyat per arribar a tot tipus de públic interessat en els animals i que vulgui gaudir de la natura. La guia, a part de les aus, també contempla els mamífers i rèptils que hi ha al recinte o que hi transiten.

Enric Pàmies va destacar la singularitat del Parc Samà com a espai natural de gran interès ja que és un lloc d'estada temporal per a les aus migratòries, "la gent ha de saber que al seu entorn, i especialment en un espai tan singular, hi ha molt més que pardals o coloms, aquí hem identificat més de 80 espècies diferents d'aus”. Pàmies també va dir que "el turisme ornitològic creix molt ràpid i el Parc Samà és un espai únic en aquest sentit; Catalunya és un dels territoris més valorats a Europa per aquest tipus de visitant". Sergi Sales, per la seva banda, va fer una demostració de l'anellament d'un moixó, una de les tasques indispensables per conèixer les rutes que fan les aus migratòries.

Col·locació de caixes-niu

A banda de la presentació de la guia, l'alcalde, Oliver Klein, va col·locar, ell mateix, la primera de les deu caixes-niu de fusta que serviran per contribuir a la protecció de la biodiversitat. Els nius artificials facilitaran la cria de pàrids (família d'ocells insectívors amb espècies com el herrerillo o el carbonero) -que viuen de forma natural a l'espai del jardí botànic- per estabilitzar la seva població al Parc Samà. L'alcalde s'ha referit a la tasca que porta a terme el Parc Samà dient que "tenir el Parc Samà al terme municipal de Cambrils des de sempre ens ha donat unes expectatives increïbles i inacabables, com en aquest cas posar en valor la fauna o com anteriorment hem fet amb la seva jardineria o arquitectura. El Parc Samà -afegeix l'alcalde- continua sent una caixa de sorpreses que cal explorar i que estem decidits a impulsar des de l'Ajuntament en totes les iniciatives que ens plantegin".

Per la seva part, Francisco Javier Castillo, màxim responsable de DNA, l'empresa que gestiona el parc, ha subratllat que “un altre any més, el Parc Samà consolida la seva aposta per la conservació de la biodiversitat a través de la protecció de la fauna silvestre i el màxim respecte a la naturalesa; seguim amb una filosofia molt clara de cuidar al màxim aquest espai natural, cosa que de vegades s'oblida als parcs, i intentem donar a conèixer la seva riquesa per generar una consciència mediambiental des d'edats primerenques”.

En la presentació de la guia també es va fer una demostració de l'anellament d'un moixó (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article