Informació general

Obres

Els problemes en les certificacions de l'obra de la Rambla retarden la seva finalització

Des de l’Ajuntament neguen que hi hagi problemes econòmics i confien en què es puguin finalitzar els treballs en pocs dies

Per Cristina Sierra

Dos operaris treballant en el tram inicial de la Rambla de Jaume I aquest matí
Dos operaris treballant en el tram inicial de la Rambla de Jaume I aquest matí | Cristina Sierra

En els darrers dies els veïns de la zona de la Rambla de Jaume I han mostrat la seva inquietud per la ralentització de les obres de remodelació. Des de fa uns dies es veuen molt pocs treballadors de l’empresa ajudicatària i només falta per finalitzar el tram inicial comprès entre els carrers de Ramon Llull i de Juan Sebastián Elcano, una part que ha retardat l’obertura completa de l’avinguda, que per aquestes dates ja s’estimava que estigués operativa.

Aquesta aturada ha fet que tant al carrer com a les xarxes socials s’estigui parlant sobre una possible falta de finançament, uns rumors que l’Ajuntament nega rotundament. Fonts del consistori han explicat a revistacambrils.cat que el problema existent està relacionat amb les darreres certificacions de l’obra, que estàn pendents d’aprovació per poder fer els pagaments corresponents a l’empresa que s’encarrega de la remodelació.

"És fals que hi hagi un problema de diners. El que passa és que aquestes certificacions van més lentes i l’empresa ha dit que no vol acabar l’obra sense cobrar abans el que hi ha pendent", asseguren des de l’equip de govern local.

"Els diners els tenim, seria il·legal que no els tinguéssim"

Les certificacions són uns documents oficials que recullen detalladament els treballs realitzats en un període de temps. També s’inclouen les modificacions que sorgeixen durant el transcurs de l’obra i el cost de les accions dutes a termes. Aquests documents els han de revisar els tècnics i arquitectes per comprovar que tot estigui correcte abans de donar l’ordre de pagament. "Es paga a mesura que es va certificant l’obra (…) Hi ha hagut imprevistos que s’han anat incloent en el projecte i s’ha anat pagant tot", remarquen des del consistori.

Les mateixes fonts admeten que els tràmits administratius són lents i deixen clar que els diners que estaven previstos per a l’execució de l’obra no s’han tocat. "Vam licitar l’obra per prop de 4,2 milions d’euros i els treballs es van adjudicar per prop de 3,4 milions. Aquests 800.000 euros de diferència els tenim reservats precisament per tots aquests imprevistos que han anat sorgint (…) Els diners els tenim, seria il·legal que no els tinguéssim", afirmen.

Tot i aquest problema amb les certificacions, des del govern confien en què les obres es puguin enllestir en els propers dies. "Des de l’empresa ens han dit que acceleraran els treballs per acabar-los, ja queda poc", manifesten.

L’Apunt

Sense festa d’inauguració
Aquest retard en el pagament de les certificacions també afectarà a la festa d’inauguració de la Rambla que estava prevista pel darrer cap de setmana de febrer. Recordem que en un primer moment es va dir que s’estava estudiant que la rua del Carnaval d’aquest proper dissabte 18 de febrer pogués passar per la Rambla i que, una setmana més tard, es faria una festa amb els veïns per celebrar aquesta remodelació. De moment no hi ha una nova data fixada, però des del govern apunten que serà cap a mitjans de març.
 

Comenta aquest article