Societat

El Ball de Bastons de Cambrils participa a l'International Pipe and Tabor Festival celebrat a la ciutat anglesa de Saint Albans

Per Berta Ruiz



Imatge dels Ball de Bastons de Cambrils amb els altres grups participants al festival de Saint Albans
El Ball de Bastons de Cambrils va participar aquest passat cap de setmana, entre els dies 20 i 22 de juliol, a l'International Pipe and Tabor Festival 2007, que va tenir lloc a la ciutat anglesa de Saint Albans.

Aquest és un festival que es realitza anualment i està dedicat al pipe and tabor, que és un instrument similar al flabiol i al tamborino catalans. La trobada, en la què hi va participar el Ball de Bastons de Cambrils com a convidat –ja que en cada edició es convida algun grup o artista de fora d'Anglaterra– va aplegar un important nombre d'intèrprets, investigadors i afeccionats a l'instrument que van mostrar les diferents maneres de fer músiques amb instruments germans.

Un dels membres del Ball de Bastons de Cambrils –Àngel Vallverdú– ha explicat a Revista Cambrils Diari Digital, alguns detalls d'aquesta sortida de la colla bastonera en l'any del seu centenari.
Un grup de 18 persones, entre músics i bastoners, van marxar el passat dijous 19 de juliol cap a la ciutat de Saint Albans. En aquesta zona, bona part del grup va hostatjar-se en cases particulars, tot i que d'altres van quedar-se en un alberg. Divendres al matí, la colla cambrilenca va fer una mica de ruta turística amb l'acompanyament dels organitzadors del festival, tot i les inclemències del temps i les pluges que està patint el Regne Unit. Tot i això, per sort, el grup no va trobar-se amb les fortes inundacions que s'estan produint a d'altres zones del país.

Aquell mateix divendres a la tarda, Àngel Vallverdú va oferir una xerrada sobre músiques per a flabiol i per al ball de bastons. Juntament amb aquesta xerrada, també hi va haver altres conferenciants i investigadors que van presentar diferents ponències sobre músiques tradicionals d'altres indrets o sobre música del Renaixement. A la nit, el Ball de Bastons va participar també en un ball folk, juntament amb els altres participants. Durant la jornada de dissabte, els bastoners cambrilencs van participar en diverses cercaviles per la ciutat, i a la nit també van prendre part en una festa amb música irlandesa i d'altres músiques tradicionals. En aquesta celebració, el Ball de Bastons de Cambrils va fer entrega de records als organitzadors del festival, als quals els hi van lliurar un llibre fotogràfic de Cambrils i les reproduccions dels gegants cambrilencs. Per altra banda, el president del Ball de Bastons de Cambrils –Eduard Pellicer– va rebre un quadre en aquarel·la sobre la ciutat de Saint Albans, de mans de l'organitzador del Festival i president de la Taborers Society –Stephen Rowley–.

Finalment, diumenge al matí, es va tornar a fer una altra cercavila i també es va fer un taller de músiques de ball de bastons per als músics reunits en el festival i un altre taller per a tots els balladors participants on es va ensenyar el picar de Cambrils. Segons Àngel Vallverdú, aquest segon curs va tenir molt d'èxit i molta acceptació entre tots els participants.

Comenta aquest article