Informació general

Recerca

Una recerca sobre el càncer de mama metastàtic liderada a Tarragona rep una subvenció de 150.000 euros

La investigació, centrada en el tractament radiològic i amb una durada de tres anys, involucra una vintena d'hospitals

Per ACN

Presentació de l'ajuda de l'Associació Contra el Càncer a una recerca tarragonina
Presentació de l'ajuda de l'Associació Contra el Càncer a una recerca tarragonina | ACN (Ariadna Escoda)

L'Associació Contra el Càncer a Tarragona ha atorgat aquest dijous una ajuda de 150.000 euros a una recerca sobre el càncer de mama metastàtic liderada pel doctor Jorge Joven, catedràtic de Medicina i director de la Unitat de Recerca Biomèdica de l’Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili i de la URV. La investigació se centra en el tractament radiològic per aquests tumors i estudiarà amb imatges i molecularment 2.500 candidates d'una vintena d'hospitals de l'estat espanyol durant tres anys. Segons Joven, la recerca permetrà millorar la qualitat de vida de les pacients i ampliar-ne la supervivència.

En l'estudi hi participaran una vintena de centres hospitalaris d'arreu de l'estat espanyol. En el cas del Camp de Tarragona, hi prendrà part l'hospital Sant Joan de Reus. La recerca s'allargarà durant tres anys amb 2.500 pacients amb càncer de mama amb metàstasi. L'objectiu és millorar-ne la qualitat de vida, però també la supervivència.

Per extreure conclusions, els investigadors estudiaran amb imatges i molecularment les candidates que rebin estereotàctica ablativa, un tipus de radioteràpia que emet altes dosis de radiació en localitzacions molt concretes. Aquesta teràpia protegeix teixits sans mentre n'elimina els tumors de forma precisa. Segons l'AECC, la meitat de pacients amb càncer reben aquest tractament.

Primera recerca tarragonina amb una subvenció de l'AECC

Actualment, l'Associació Contra el Càncer té en marxa 565 projectes d'investigació amb un pressupost de 104 milions d'euros i per primer cop, ha atorgat aquesta ajuda a una recerca iniciada a la demarcació tarragonina. El treball està liderat pel doctor Jorge Joven i ha estat inclòs en els Projectes Estratègics AECC, pel qual rebrà una dotació econòmica de 150.000 euros. Segons el president de l'Associació Contra el Càncer de Tarragona, Fede Adán, la Fundació Científica de l'Associació Espanyola Contra el Càncer ha escollit aquesta investigació per potenciar l'escassa recerca i avanços sobre aquest àmbit. Adán ha insistit en la importància d'apostar per la investigació en càncer a l'hora d'aconseguir noves eines de diagnòstic precoç, però també en tractaments més específics i amb més efectivitat. A la vegada, ha fet una crida als investigadors tarragonins a unir-se a aquesta línia de subvencions anuals per dotar econòmicament les seves recerques sobre el càncer en pròximes convocatòries.

Comenta aquest article