Cultura

Llibres

Montblanc i Cambrils enllaçats en uns episodis inèdits de la Guerra Civil

El montblanquí Jordi Mateu Guarro ha publicat el llibre "Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938 - 1939)", basat en quatre quaderns que el seu avi havia escrit tot just acabada la guerra

Per Lluís Rovira i Barenys

Jordi Mateu amb el seu llibre, a la seu de Revista Cambrils
Jordi Mateu amb el seu llibre, a la seu de Revista Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Les històries i vivències relacionades amb la Guerra Civil continuen donant peu a conèixer nous episodis, més de 80 anys després del seu acabament. Ara fa un mes es presentava un llibre, "Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938 - 1939)", a càrrec del montblanquí Jordi Mateu Guarro, nét de l'autor dels quaderns amagats. El llibre conté la transcripció dels quatre quaderns que Jordi Mateu va descobrir en un armari i dels que ningú n'havia sentit parlar. Al costat dels quatre quaderns amb anotacions fetes per Josep Maria Guarro durant els anys 1938 i 1939, també es van trobar 125 cartes familiars, algunes d'elles que havia enviat Josep Maria Guarro des del front com d'altres que li havia enviat la família. El llibre es complementa amb la cartografia del recorregut que va fer Josep Maria Guarro durant aquells dos anys a més d'incloure el nom i els cognoms de les persones que s'esmenten en les cartes així com una relació de montblanquins i foranis que van ser víctimes a Montblanc de la Guerra Civil.

Episodis cambrilencs al llibre

El llibre de Jordi Mateu també inclou un parell d'episodis relacionats amb Cambrils. En el llibre s'expliquen les peripècies que va haver de viure el pare de Josep Maria Guarro quan va voler anar a l'Ametlla de Mar, on hi havia el seu fill esperant l'anada al front de l'Ebre, per portar-li menjar. Va baixar de Montblanc fins a Cambrils acompanyat per sa filla i va mirar de pujar en un dels camions que anaven en direcció sud però va desistir ja que no es permetia pujar dones en direcció al front. Pare i filla se'n van haver d'entornar cap a Montblanc. Al cap d'uns dies el pare de Josep Maria Guarro va tornar a Cambrils. En aquesta ocasió es va trobar un amic de Montblanc que li va donar una altra solució per anar a l'Ametlla de Mar, anar-hi amb barca d'un amic seu. Així és com es va embarcar per anar a l'Ametlla de Mar però el viatge va anar farcit de diferents peripècies. a meitat del trajecte el motor es va espatllar i van haver de seguir la navegació a vela. Uns guàrdies costaners, des del litoral, els van fer senyals que hi anessin. Des de la barca responien que els era impossible i així va ser que els guàrdies els van començar a disparar. per sort no hi va haver morts ni ferits i la barca va poder arribar a destí. Un altre dels episodis que es relata en el llibre és el de l'estada temporal de Josep Maria Guarro a l'anomenat parc de les Llebres, en els terrenys del Parc Samà, el setembre de 1938. En aquest cas es narra com es vivia el dia a dia en aquest lloc i les escapades que feienc els soldats per anar a collir raïm moscatell de les vinyes properes, ja en el terme de Montbrió amb l'enfrontament amb un pagès que les veremava. Josep Maria Guarro va estar al parc de les Llebres des del 20 de setembre fins l'11 d'octubre de 1938. D'allí va sortir cap a Móra d'Ebre per incorporar-se a la batalla de l'Ebre on va ser ferit.

El llibre, més de 20 anys després de la descoberta dels quaderns

Jordi Mateu va fer la troballa dels quaderns i les cartes en un armari d'una casa familiar que estava desocupada, l'any 2000. Segons ha explicat a revistacambrils.cat, "Un dia obro aquest armari i trobo aquests quaderns dels que la família no en teníem constància que hi eren. L'avi, per por a represàlies o per ganes d'oblidar-ho, un cop els va escriure els va guardar allí i allí es van quedar". Segons explica mateu, "en aquell moment el meu avi encara era viu. Els hi vaig ensenyar i quan els va tenir a les mans se'n va recordar. Em va preguntar que què en faria i jo li vaig dir que els guardaria". Però vint anys després, el 2020, Jordi Mateu va mostrar aquest material al doctor de l'Àrea d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, Valentí Gual per saber el seu parer sobre el contingut dels quaderns, "el doctor Gual em va dir que sí, que tot el que deixen escrit les persones sobre la Guerra Civil és molt interessant. Cal dir que el meu avi va estar prenent notes durant la guerra i que els quaderns els va escriure el setembre de 1939, quan estava fent el servei militar, posterior a la guerra". Per Jordi Mateu, "la importància d'aquest llibre és que a través de les memòries del meu avi i els detalls que va explicant, qualsevol persona que el llegeixi, pot saber el que va viure el seu pare, avi, besavi, tiet, etc. aquells anys de la Guerra Civil, ja que narra quan es va presentar amb la lleva a Tarragona, els bombardejos, la Batalla de l’Ebre, el Front del Segre, el pas pels Camps de Concentració, etc".

L’Apunt

Presentat el passat 17 de desembre a Montblanc
Els quaderns havien estat guardats en una caixa durant vint anys i després de la trobada amb Valentí Gual, Jordi Mateu es va posar a transcriure'ls, feina que va enllestir l'any 2021. El llibre "Els quaderns amagats. Memòries de la Guerra Civil de Josep Maria Guarro Martorell (1938 - 1939)" es va enllestir aquest passat mes d'octubre i la presentació es va fer el 17 de desembre a Montblanc. Properament, està previst que es presenti a Mataró, Reus, Tarragona, l'Ametlla de Mar, el Morell i també a Cambrils, en una data encara per concretar. De moment, el llibre ja es pot adquirir a les llibreries Carlin i Galatea. Cal dir que Jordi Moreno, col·laborador i membre de la junta directiva de Revista Cambrils, ha col·laborat en l'elaboració de la genealogia de la família Guarro a Montblanc que s'inclou en un dels capítols del llibre.

Comenta aquest article