Societat

Creacions

Gerard Aragonès: «El disseny i el món 3D són coses que faig de fa anys i sempre m'han agradat»

Gerard Aragonès és un jove reusenc, enginyer electrònic, de 24 anys, que es dedica des de fa poc temps a la confecció de maquetes d'edificis emblemàtics creades amb impressores 3D

Per Berta Ruiz

Rèplica en 3D del far vermell de Cambrils amb il·luminació
Rèplica en 3D del far vermell de Cambrils amb il·luminació | Cedida
Gerard Aragonès és un jove reusenc, enginyer electrònic, de 24 anys, que es dedica des de fa poc temps a la confecció de maquetes d'edificis emblemàtics creades amb impressores 3D. Aquestes les fa amb un polímer plàstic reciclat provinent del moresc que es diu PLA. Inicialment va confeccionar algun dels edificis més emblemàtics de Reus com el seu ajuntament o la Casa Navàs i, darrerament, s'ha centrat en d'altres espais com és el far vermell del Port de Cambrils que també s'il·lumina. Aquesta rèplica es troba exposada, actualment, a l'entrada del restaurant de la Confraria de Pescadors del Port, ben a prop d'on se situa l'original.

Tot plegat, tal com ha explicat a revistacambrils.cat, se li va ocórrer quan es va presentar com a expositor al mercat de Nadal de Reus de 2022. "Aleshores vaig pensar que fer una reproducció en miniatura d'alguns dels edificis més emblemàtics de la zona seria com un bon crit per la gent de la capital del Baix Camp. Com el mercat va anar força bé i va tenir una resposta agraïda, vaig decidir començar a expandir-me i aportar aquest art a cada racó de Catalunya" ha explicat.

"Amb un parell de fotografies en tinc prou"

Sobre aquesta afició, Aragonès ha comentat que, "el disseny i el món 3D són coses que faig de fa anys i sempre m'han agradat, però el fet de replicar els edificis i fer les maquetes és una idea nova que em va sorgir a finals de 2022". Aquesta proposta ja ha captat, segons diu, l'atenció d'alguns negocis de la ciutat reusenca que li demanen la confecció a escala del seu edifici; "crec que és un toc afegit que dona valor als negocis amb espais físics". Pel que fa a Cambrils, el reusenc explica que se li acuden moltes idees per fer: "al ser un poble pesquer es podria fer alguna cosa relacionada amb el món marítim com per exemple replicar alguna de les embarcacions de pesca del Port, fer les Serenes o la Torre del Port".

Per tal de confeccionar aquestes maquetes en 3D, Gerard Aragonès detalla que, "amb un parell de fotografies en tinc prou, un cop tinc clar com distribuiré l'espai i quina geometria té l'edifici. Altres vegades m'acosto en persona per agafar alguna perspectiva diferents i inspirar-me en la recreació del mateix. Després és anar fent pedra per pedra perquè quedi el més bonic possible".

Replicar Gaudí, tot un repte

Finalment, preguntat per algun repte creatiu en aquest àmbit, el jove reusenc explica que, "ens hauríem de desplaçar a Barcelona on, el nostre Antoni Gaudí, ens va deixar algun trenca-closques en forma de peça arquitectònica molt difícil de replicar com per exemple la Sagrada Família o la Pedrera. Tot i això, si tot va bé, no descarto intentar-ho en un futur proper".

A dalt, rèplica del far vermell de Cambrils i a sota, rèplica de la Casa Navàs de Reus (fotos: Cedides)

 

Comenta aquest article