Societat

Festes

Tot a punt per viure l'esmorzar popular i els Tres Tombs de la festa de Sant Antoni

Els actes es concentraran durant la jornada del proper diumenge 22 de gener: l'esmorzar matinal, els Tres Tombs i la benedicció d'animals i, a la tarda, concert i ball

Per Redacció

Imatge de la celebració dels Tres Tombs de Sant Antoni, el gener de 2019
Imatge de la celebració dels Tres Tombs de Sant Antoni, el gener de 2019 | Lluís Rovira i Barenys

Ja està tot a punt perquè aquest proper diumenge, 22 de gener, es puguin gaudir dels diferents actes tradicionals organitzats amb motiu de la festa de Sant Antoni –enguany amb normalitat després d'un parell de restriccions i contratemps per la pandèmia de la covid-19–. Actualment, els actes de Sant Antoni estan organitzats pel departament de Festes de l’Ajuntament de Cambrils amb la col·laboració i participació de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. 

Esmorzar popular a la Cooperativa Agrícola

Així doncs, la jornada matinal començarà amb el tradicional esmorzar popular a base de llonganissa, cansalada, pa torrat, oli nou i fruita, que se servirà a partir de les 9 del matí a les instal·lacions de la Cooperativa (carretera de Montbrió km2). Amb el tiquet de l’esmorzar, que costarà 5 euros, es farà descompte per la compra d’oli nou a l’Agrobotiga de la Cooperativa, que estarà oberta per a l’ocasió.  

Durant tot el matí, a partir de les 9:15 hores, també se celebrarà la 16a Trobada d’intercanvi de plaques de Cava i es podran adquirir les noves plaques: la del 2023 i la commemorativa de la trobada. D’altra banda, el Tortell de Sant Antoni elaborat a Cambrils es vendrà al matí a la Cooperativa i a la tarda durant el ball al Palau d’Esports.  

Tres Tombs per davant de l'Ermita

Mentrestant, les cavalleries participants als Tres Tombs se concentraran a les instal·lacions de la Cooperativa. A partir de les 12 hores, s’iniciarà el recorregut des del carrer de l'Hospital en direcció al carrer de la Verge del Camí. En passar per davant del pati de l’Ermita, el mossèn farà la benedicció dels cavalls participants, coincidint amb la sortida de missa. L’itinerari continuarà pel passeig d'Albert, carrer de l'Hospital, de la Verge del Camí i del Baix Camp per acabar al passeig La Salle.  

Els Tres Tombs comptaran amb la participació d’un centenar de cavalls del Club Hípic Castells, el Club Hípic Tomás Santiago i l’Hípica Herederos de Santiago acompanyats d’una banda de música.

Concert i ball de Sant Antoni amb l'Orquestra Costa Brava

Ja a la tarda de diumenge, a partir de les 18 hores, se celebrarà el concert de Sant Antoni amb l’Orquestra Costa Brava al Palau Municipal d’Esports. Seguidament, a partir de les 19 hores, hi haurà el ball amb la mateix orquestra. L’entrada serà gratuïta i el servei de bar anirà a càrrec del Cambrils Club Hoquei.

L’Apunt

Sant Antoni, patró dels animals domèstics i de treball
La Festa de Sant Antoni se celebra en honor al patró dels animals domèstics i de treball, que protegeix als animals de trencadures i malalties i garanteix la fertilitat i el guariment del bestiar. És una celebració tradicional de la pagesia emmarcada dins la setmana dels barbuts, que es considera la més freda de l'hivern; els barbuts són: Sant Pau, Sant Maür i Sant Antoni. Antigament aquesta festa era considerada com l'inici del cicle festiu del carnaval i per això les persones participants es disfressaven per anar a les carrosses i al ball de tarda. Durant molts anys s'havia fet una cercavila amb carrosses artístiques molt guarnides i altres de satíriques. 

Comenta aquest article