Camp

Mont-roig del Camp

Mont-roig disposa de 42 milions d'euros dels fons Next Generation per afrontar obres de transformació urbanística

L'empresa sudcoreana Iljin, que a hores d'ara està tramitant els permisos d'implantació al municipi veí, disposarà d'un parc fotovoltaic de 96 hectàrees per subministrar-se l'energia

Per Lluís Rovira i Barenys

L'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho i la regidora de Turisme, Yolanda Pérez, ahir, a les instal·lacions de Mas Miró
L'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho i la regidora de Turisme, Yolanda Pérez, ahir, a les instal·lacions de Mas Miró | Lluís Rovira i Barenys

Mont-roig del Camp podrà realitzar alguns dels projectes estratègics en els propers mesos gràcies al finançament de 42 milions d'euros provinents dels fons europeus Next Generation. Així ho va anunciar ahir l'alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, en la compareixença qua va fer davant la premsa per tal de fer un repàs d'aquests projectes que serviran per enllestir la transformació de bona part del municipi.

La N-340, la nova passarel·la per a bicis i vianants i el passeig de les Cales

Un d'aquests grans projectes de transformació urbana és el de completar la transformació de l'antiga N340 així com la construcció d'una passarel·la per a vianants i ciclistes que comunicarà diferents urbanitzacions amb el nucli de Miami Platja. Aquesta passarel·la serà en part elevada per tal de superar el traçat de la via del tren i el de l'A7 i tindrà una longitud d'1,3 km. El pressupost per a aquests dos projectes és de 10,5 milions d'euros. Tal com va apuntar l'alcalde, "aviat sortirà a licitació i esperem que s'adjudiqui".

Una altra obra important és el del passeig de les Cales que permetrà naturalitzar tota la línia de costa de Miami Platja i que compta amb un pressupost d'uns 11 milions d'euros. Aquest mes de desembre passat la Secretaria de Medio Ambiente ha publicat la licitació de l'execució de les obres i ahir es tancava el termini de presentació de les ofertes.

Desmantellament de la via del tren

L'alcalde de Mont-roig del Camp també es va referir a l'inici del desmantellament de la via fèrria en desús, que es va iniciar a meitats d'aquest passat mes de desembre. Morancho va dir que es faria la transformació d'aquest espai amb diners del fons Next Generation, "estem contents que s'hagi iniciat el desmantellament tot i que van més poc a poc del que voldríem. Es tracta d'un tram, de 19 km entre la platja del Torn, a l'Hospitalet de l'Infant, i l'antiga estació del tren de Cambrils, travessant espais naturals com ara l'Estany Gelat, les platges, ... aquesta via verda tindrà un gran potencial turístic".

D'altra banda, Morancho va explicar que Adif vol que els municipis comprin els terrenys que en el seu dia es van expropiar per fer passar la via fèrria, "jo no hi estic d'acord", va dir. L'alcalde també va explicar que fa un temps, l'Ajuntament de Mont-roig va encarregar un projecte de la transformació de la via fèrria i el va presentar a Adif, "han agafat algues idees", va explicar.

Projecte d'instal·lació de la fàbrica sudcoreana Iljin

Un dels grans projectes de transformació econòmica del municipi rau en la implantació de l'empresa sudcoreana de components de bateries Iljin al municipi, un projecte que suposarà una inversió de 500 milions d'euros. El projecte segueix endavant i es troba en la fase de tramitació de permisos i del desenvolupament del pla parcial. Morancho va dir que la implantació d'aquesta empresa "genera bones perspectives per diversificar l'economia i és un reclam de cara a altres possibles inversions per l'efecte crida. A hores d'ara estem fent contactes amb altres empreses perquè es puguin instal·lar al municipi". Morancho va insistir que aquest projecte d'Iljin "és un projecte de territori".

L'alcalde també va explicar que la planta de l'empresa sud-coreana tindrà un gran parc fotovoltaic al voltant de les instal·lacions per subministrar energia verda a la mateixa fàbrica. La central solar ocuparà una superfície de 96 hectàrees. Fran Morancho va explicar que el consistori i una empresa local estan negociant amb diversos veïns del municipi la compravenda dels terrenys, que adquirirà la companyia asiàtica, la qual també gestionarà el parc solar. Caldrà una modificació del Pla General d'Ordenació Urbana perquè l'Ajuntament no permetia instal·lar plantes fotovoltaiques al terme municipal. Amb el canvi, només s'autoritzaran si són per a autoconsum.

Comenta aquest article