Societat

La processó de la Mare de Déu del Carme congrega milers de persones al port

Per Lluís Rovira i Barenys



Moment de l'entrada de la imatge de la Verge del Carme a la parròquia de Sant Pere
La processó de la Mare de Déu del Carme va tornar a ser, un any més, una manifestació de la cultura popular i religiosa que va congregar milers de persones al port. La principal novetat de les festes d'enguany, però, ha estat que la celebració s'ha fet dos dies abans de la festivitat de la Mare de Déu del Carme, que és avui. Precisament aquest fet és el que ha suscitat certa controvèrsia dins el mateix sector dels pescadors. Un dels responsables de l'organització de les festes, Carles Rom, explicava que el fet d'avançar-se la celebració de la festivitat fins al dissabte s'havia fet per afavorir la participació d'una sèrie de gent que ara fa uns quatre anys es van implicar en la recuperació de la festa, "ara fa quatre anys la processó havia decaigut molt. Hi va haver un any que fins i tot l'alcalde i alguns regidors van haver de portar la Verge per falta de portadors. A partir d'aquí es va iniciar un procés de recuperació de la festa en la qual hi van participar diferents entitats. Enguany es va considerar que fent-ho en dissabte s'afavoria la participació de molta d'aquesta gent que s'havia implicat en la recuperació".

A banda d'aquest argument, Rom també apuntava motius econòmics relacionats amb el sector pesquer, "tot i això, ja que hi ha hagut pescadors que enguany no han volgut participar a la festa perquè no estan d'acord amb el canvi de data, està previst que ben aviat se celebri una assemblea per parlar d'aquest tema i mirar de trobar una solució de consens entre tot el sector de cara a l'any vinent".

Enguany, s'estima que unes 10 barques de pesca no han sortit a la processó per estar disconformes amb el canvi de data. Avui, dia de la festivitat de la Mare de Déu del Carme, hi haurà barques que no sortiran a pescar, entre elles les 5 barques que es dediquen a la pesca del tresmall.

Acte molt popular

La processó sortia de la parròquia de Sant Pere el passat dissabte a les 6 de la tarda. L'encapçalaven els Trabucaires de Solsona i els seguien el grup de timbalers Cop de Cap, una representació de l'Arjau i una altra del club Vent d'Estrop - Vogadors de Cambrils. Com cada any, un nodrit grup de nens i nenes acompanyats d'adults, tots ells vestits amb la vestimenta típica marinera, també van formar part de la comitiva. Davant la Verge hi havia el grup de timbalers del Serrallo de Tarragona i portant la imatge, una representació dels pescadors cambrilencs i de Tarragona. Darrere de tot hi anaven les autoritats.
 
La processó es va iniciar per terra i va continuar per mar. La imatge va ser retornada a l'església amb un tram final en què una part dels portadors duien la imatge agenollats. Abans d'entrar la imatge, el Cor de Sant Pere va interpretar l'Ave Maria, el Salve Maria i els Goigs, a les portes de l'església.

Altres activitats

La programació festiva amb motiu de les festes de la Mare de Déu del Carme va continuar ahir diumenge amb la celebració de la sardinada popular a la llotja de Pescadors organitzada pel Consell Consultiu de la Pesca. A la tarda es va celebrar la Mostra de Puntaires i a la nit, el concert d'orgue amb Francesc Pi a la parròquia de Sant Pere i la cantada d'havaneres amb els grups Trams i Vent Fort. Avui dilluns hi ha una ballada de sardanes amb els Amics de la Sardana i amb l'acompanyament de la cobla Reus Jove, a les 10 de la nit al Parc del Pescador.

Comenta aquest article