Societat

Solidaritat

El col·legi Cardenal Vidal i Barraquer batega fort per La Marató de TV3 (Conté galeria fotogràfica)

Aquesta 31a edició està dedicada a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants

Per Berta Ruiz

Silueta del cor vermell que han format els alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer
Silueta del cor vermell que han format els alumnes del col·legi Cardenal Vidal i Barraquer | Cedida

Un any més, el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer va bategar fort amb La Marató de TV3. Així va quedar palès, ahir al matí al pati de l'edifici de La Salle, on el seu miler d'alumnes –juntament amb el professorat– van dibuixar la silueta d'un enorme cor vermell amb fulls de color vermell que els alumnes van moure al ritme del batec d'un cor. La cançó coral "Pel cor", inclosa en el disc de la Marató, ha estat la banda sonora d'aquesta mobilització. Precisament, aquesta 31a edició de La Marató d'enguany està dedicada a les malalties cardiovasculars, la principal causa de mort als països desenvolupats i un dels problemes actuals de salut pública més rellevants i habituals.

Durant l'acte, diversos alumnes van llegir missatges en suport a la investigació i la recerca, així com en favor dels hàbits de vida saludables que afavoreixen que tinguem un cor sa i fort. Un grup d'alumnes de quart d'ESO es va moure al ritme d'un cor bategant, mentre que alumnat de sisè de Primària van posar el ritme amb el tema "Paraigua" (Umbrella), popularitzat per la cantant Rihanna el 2007, i interpretat en el disc de La Marató per Mariona Escoda –guanyadora de la primera edició del programa Eufòria–. A més, també es va presentar el cartell amb el qual l’alumnat de 4t d’ESO que realitza la matèria específica de Visual i Plàstica, es presenta al Concurs “Pinta la Marató”. Aquesta és la vuitena vegada que l’escola presenta la seva proposta solidària al programa, havent aconseguit un segon premi en una ocasió entre els més de 300 cartells presentats arreu de Catalunya.

Com cada any, el ball que va servir com a colofó de l'acte solidari en favor de La Marató va ser amb la cançó I gotta feeling que han versionat els Catarres.

 

 

L’Apunt

18 de desembre amb La Marató de TV3

Les malalties cardiovasculars, que inclouen les que afecten el cor i el sistema vascular –artèries i venes– són la principal causa de mort als països desenvolupats: segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, van causar prop de 18 milions de morts el 2019, que representen el 32% del total de defuncions mundials. Aquestes xifres de mortalitat se sumen al seu caràcter crònic, fet que impacta directament sobre la qualitat de vida dels pacients i genera dependència, risc de complicacions i uns costos sanitaris i socioeconòmics molt elevats. Tot això les converteix en el principal problema actual de salut pública.

Hi ha moltes malalties que afecten la salut cardiovascular. Les més freqüents, entre d'altres, són la hipertensió arterial, l'arteriosclerosi, l'angina de pit, l'infart de miocardi, la insuficiència cardíaca i l'accident cerebrovascular o ictus. Algunes d'aquestes malalties no tenen símptomes i la mort sobtada pot ser-ne la primera manifestació. D'aquí que la prevenció sigui un factor clau, com indiquen els experts. I, és que, tot i que en els problemes de salut cardiovascular hi ha implicats factors de risc com l'edat, el sexe o la predisposició genètica, els hàbits de vida saludables i les eines de prevenció dirigides als joves sans i a la població de risc són de gran utilitat per reduir-ne l'afectació.

La sensibilització i la divulgació sobre la salut cardiovascular, juntament amb l'impuls de la recerca científica, són els objectius de la 31a edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, que desplegarà la seva campanya al llarg d'aquest any i tindrà com a punt culminant el programa del 18 de desembre.