Informació general

Medi ambient

Josep M. Vallès, regidor de Medi Ambient: «Es farà un estudi de quina serà la Zona de Baixes Emissions a Cambrils»

En una subvenció inicial, Cambrils rebrà 20.750 euros per realitzar l'estudi i, en una segona fase, el municipi rebrà un segon ajut per tal de dur a terme la seva implantació física

Per Berta Ruiz

Vista aèria de Cambrils amb el barri de l'Eixample Platja en primer terme –una de les zones més densament poblades– i els barris de la Vila al fons
Vista aèria de Cambrils amb el barri de l'Eixample Platja en primer terme –una de les zones més densament poblades– i els barris de la Vila al fons | Francesc Vidal-Barraquer

Recentment, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha resolt concedir 2.187.358 euros en ajuts a 16 municipis de més de 20.000 habitants que els havien sol·licitat per dissenyar o implantar zones de baixes emissions (ZBE) entre els anys 2022 i 2025. Els ajuts provenen del Fons Climàtic, alimentat amb la meitat dels ingressos obtinguts amb l’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles de tracció mecànica i el 20% de la recaptació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, i serviran per donar suport als municipis en la definició i l’execució dels projectes relacionats amb les ZBE.

20.750 euros per realitzar l'estudi

Cambrils és un d'aquests 16 municipis i, en el seu cas, el rebrà per a la redacció del projecte o confecció de l'estudi d'implantació de les ZBE. El regidor de Serveis i Medi Ambient de l'Ajuntament de Cambrils, Josep M. Vallès, ha donat més detalls sobre tot plegat a revistacambrils.cat. Concretament, Cambrils rebrà una subvenció inicial de 20.570 euros –dels quals la Generalitat ja n'avançarà 15.400 euros que s'inclouran al pressupost de 2023–. Tal com ha indicat Vallès, "aquesta quantitat ja anirà directament al pressupost de l'any vinent per poder fer la contractació i passats uns mesos de tràmits començar a treballar".

Aquest primer ajut, tal com ha explicat Vallès, "es farà l'estudi i el disseny de quina serà la Zona de Baixes Emissions a Cambrils. Per tant, el que hem de fer és contractar una enginyeria o una consultora que estudiï el trànsit de la ciutat, que mesuri els nivells de contaminació que hi ha i, a partir d'aquí, determini quins són els carrers i els circuits que poden ser considerats Zones de Baixes Emissions. També es marcarà el llindar on estem ara per tal de poder fer la comparació posteriorment, un cop s'implanti la zona". La realització d'aquest estudi té un termini fins el 2025.

Una segona subvenció permetrà la implantació de la ZBE

En una segona fase, Cambrils rebria una segona subvenció –amb una quantitat encara per determinar semblant a la de poblacions com Reus, Tarragona, Tortosa o Lloret de Mar– "per tal de fer físicament la implantació i la senyalització; si s'han de posar pilones o algun tipus de vigilància amb càmeres –com es fa a Barcelona–; això ja seria en una segona fase, un cop s'hagi determinat on ha d'anar la zona de baixes emissions. Amb aquesta segona subvenció es faria la implantació física i material". Ciutats properes com Reus han rebut uns 133.000 euros per dur a terme aquesta implantació física, perquè estan obligats a fer-ho directament pel seu nombre d'habitants. D'altres com Tortosa o Lloret de Mar n'han rebut 170.000 euros.

A nivell pràctic dels conductors, la circulació per aquesta ZBE anirà determinada per l'etiqueta de cada vehicle. Sobre aquesta qüestió, el regidor de Serveis ha valorat que, "convé que tots ens mentalitzem de produir el mínim de contaminació possible".

Acord per a la millora de la qualitat de l'aire a Catalunya

Ens locals, organitzacions i agents socials i econòmics van subscriure el mes de març passat l'Acord per a la millora de la qualitat de l'aire a Catalunya, que incloïa el compromís per ampliar les ZBE a municipis de més de 20.000 habitants abans d’acabar l’any 2025. Fins aquell moment, i d’acord amb la normativa estatal, només els municipis de més de 50.000 habitants, i els de més de 20.000 habitants on se superen els valors límit de qualitat de l’aire regulats, havien d’establir ZBE.

La Generalitat ha considerat prioritari ajudar els municipis i altres ens locals que han d’afrontar aquest repte al més aviat possible per millorar la qualitat de l’aire, especialment pel que fa als contaminants diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), reduir la contaminació acústica i contribuir a la mitigació del canvi climàtic. Aquest suport econòmic es vehicula a través del Fons Climàtic, un fons de caràcter públic, creat per la Llei 16/2017, d’1 d’agost, del canvi climàtic, com a instrument per executar polítiques i accions de mitigació i adaptació. La Comissió Interdepartamental del Canvi Climàtic estableix les prioritats d’actuació i el repartiment corresponent, atenent les disponibilitats econòmiques del Fons, la planificació sectorial i l’anàlisi cost-eficiència.

L’Apunt

Un total de 16 municipis

Cambrils el rebrà per a la redacció del projecte o estudi de viabilitat de les ZBE

A part de Cambrils, els altres 15 municipis que rebran subvenció per dissenyar i/o implantar aquestes zones són nou: Santa Perpètua de Mogoda, Manlleu, Sitges, Lloret de Mar, Sabadell, Tortosa, Tarragona, Palafrugell i Lleida, Montcada, Amposta, Sant Joan Despí, Reus, Terrassa i Rubí.

Comenta aquest article