Cultura

Commemoració

Revista Cambrils posa en marxa la commemoració del 70è aniversari de la publicació

Ahir al vespre es va fer la presentació del suplement històric sobra la segregació de Montbrió respecte de Cambrils, ara fa 400 anys, i es va fer una pinzellada dels actes commemoratius del 70è aniversari de la publicació, que es portaran a terme durant el 2023

Per Lluís Rovira i Barenys

La regidora de Benestar i Salut Yolanda Quílez, el regidor d'Hisenda David Chatelain, la filòloga Meritxell Blay, l'alcalde de Cambrils Oliver Klein, l'alcaldessa de Montbrió Carmina Blay, la directora general de Difusió Eva Pomares, el president de l'Ass
La regidora de Benestar i Salut Yolanda Quílez, el regidor d'Hisenda David Chatelain, la filòloga Meritxell Blay, l'alcalde de Cambrils Oliver Klein, l'alcaldessa de Montbrió Carmina Blay, la directora general de Difusió Eva Pomares, el president de l'Ass | Lluís Rovira i Barenys

Revista Cambrils va donar el tret de sortida a la commemoració del 70è aniversari en l'acte que es va celebrar ahir al vespre al Centre Cultural i que va aplegar prop d'un centenar de persones. L'acte va tenir dues parts, en la primera es va fer la presentació del suplement històric que Revista Cambrils ha realitzat aquest any i que es repartirà amb l'edició del mes de desembre de la publicació. El reportatge d'enguany porta per títol "un pacte entre veïns. Quatre-cents anys de la segregació de Montbrió respecte del terme de Cambrils", elaborat per l'historiador cambrilenc Manel Tarés i la filòloga montbrionenca Meritxell Blay. El treball commemora els quatre segles de la segregació de Montbrió, a través de la signatura de la concòrdia que es va fer el 4 de novembre de 1622 i també repassa la relació conflictiva entre els dos nuclis de població, que ja venia de força temps enrere, així com les posteriors trifulgues que encara van perdurar fins el segle XIX. Manel Tarés i Meritxell Blay van fer una exposició força amena per situar el context de l'època.

Aquest treball en format de suplement continua la sèrie de treballs d'investigació i recerca que Revista Cambrils porta a terme des de fa anys. Els darrers tres anys els treballs realitzats s'havien centrat en diferents apartats relacionats amb la Guerra del Segadors i el Setge de Cambrils. Enguany el suplement se centra en la mateixa època, 18 anys abans que Cambrils patís l'acarnissament de les tropes castellanes comandades pel Marquès de los Vélez que va suposar una massacre humana i la pràctica destrucció de la vila.

Intervenció de l'alcalde de Cambrils i l'alcaldessa de Montbrió

Abans de l'exposició dels autors del suplement històric, el president de l'Associació Cultural Revista Cambrils, Josep Capella, en va fer la presentació i va donar pas a les intervencions dels alcaldes de les dues poblacions. L'alcalde de Cambrils, primer que tot, va fer un elogi del paper de la Revista Cambrils al llarg dels 70 anys d'existència i també va destacar l'acte de memòria històrica que suposava la commemoració dels 400 anys de la segregació de Montbrió. Tot seguit va ser l'alcaldessa de Montbrió, Carmina Blay, qui va destacar el lligam que sempre hi ha hagut entre les dues poblacions i va fer esment del que va suposar en el seu moment la separació dels dos nuclis de població, "va ser com un divorci", va dir.

70 anys de la Revista Cambrils

La part final de l'acte va servir per fer una pinzellada dels actes que Revista Cambrils està preparant per commemorar els 70 anys i que es portaran a terme durant l'any 2023. Primer que tot, Josep Capella va mostrar el logo que acompanyarà els actes del 70è aniversari, un logo dissenyat per Marcel Blàzquez, membre de Revista Cambrils. Capella, que va afirmar que "l'èxit de Revista Cambrils és el cambrilenquisme" va desgranar un seguit d'actes que ja estan en procés de preparació i se'n van apuntar d'altres que encara s'han d'acabar de definir. A nivell de publicació, Revista Cambrils vol oferir un quadernet central, de quatre pàgines, amb una foto panoràmica a les pàgines centrals, i vol comptar amb la col·laboració de fotògrafs cambrilencs per aquesta finalitat. Les fotografies seleccionades formaran part d'una exposició que es posarà en marxa a finals del 2023.

A banda, Revista Cambrils celebrarà una gran gala, la nit del 24 de març, com a lloc de retrobament de col·laboradors i ex-col·laboradors de Revista Cambrils al llarg dels anys. També s'està preparant la organització d'actes amb caràcter divulgatiu i periodístic així com d'altres de caràcter popular i participatiu. Tal com va apuntar Josep Capella, "volem aprofitar aquesta commemoració del 70è aniversari per reivindicar-nos". El punt i final a l'acte d'ahir va anar a càrrec de la directora general de Difusió de la Generalitat, la montblanquina Eva Pomares que va destacar el paper bàsic de la premsa de proximitat, una premsa en la que ella mateixa s'havia iniciat en els seus primers passos professionals.

Meritxell Blay i Manel Tarés, en la presentació del treball històric (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
Francesc Primé i Josep Capella, en el decurs de la presentació dels actes del 70è aniversari de Revista Cambrils (Foto: Lluís Rovira i Barenys)
La directora general de Difusió, Eva Pomares, i el president de l'Associació Cultural Revista Cambrils, Josep Capella, ahir, al Centre Cultural (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article