Societat

Medi ambient

Es localitzen gavots al Port de Cambrils, un ocell marí molt semblant al pingüí

Normalment, sols se’l pot veure mar endins a l’hivern, però aquests dies n’hi ha a tots els ports de Catalunya, visibles de molt a prop des de terra

Per Màrius Domingo

Exemplar de gavot localitzat al port
Exemplar de gavot localitzat al port | Màrius Domingo

Aquests dies podem gaudir a Cambrils de la presència d'uns ocells raríssims de veure des de terra estant. Es tracta de gavots, Alca torda, una mena d'ocells marins que qualsevol podria confondre amb pingüins. Com aquests, són blancs i negres, amb el cos fusiforme, adaptat a una bona agilitat dins l'aigua, però maldestres a terra. Fins i tot quan els veiem a mar, ens n’adonarem que es mouen de forma diferent que les gavines o els xatracs.

El gavot és una espècie vulnerable a l'extinció, per tant, protegit al mateix nivell que les balenes, per exemple. Normalment, sols se’l pot veure mar endins a l’hivern, però aquests dies n’hi ha a tots els ports de Catalunya, visibles de molt a prop des de terra. Els primers es van veure a les Madrigueres, al Vendrell, el dia 14 de novembre, tres exemplars. Després, se n'han vist fins a 18 alhora a Blanes, però en nombre divers a Mataró, Palamós, Platja d'Aro, Vilanova, Cubelles, l'Ametlla de Mar, el Delta de l’Ebre, etc.

A Cambrils els primers, un total de cinc, es van veure al port el dimarts dia 22; aquest passat dimecres n’hi havia fins a 5 dins del port i 10 a mar obert. Si els voleu veure, encara hi sou a temps, i, si més no, quan les barques de pesca tornen, s'hi ajunten baldrigues, gavines, mascarells...un espectacle.

Imatge d'un gavot captat al Port de Cambrils (foto: Màrius Domingo)

 

Comenta aquest article