Cultura

Festa Major

Arriba la Festa Major de la Immaculada, la festa més cultural, que tanca el cicle festiu cambrilenc

El programa d'actes s'encetarà aquest proper divendres a la tarda amb l'encesa de l'enllumenat nadalenc i s'allargarà fins el cap de setmana del 17 i 18 de desembre

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació de la Festa Major, aquest matí. D'esquerra a dreta: Concep Ferré, Oliver Klein, Joan Maria Artigau i Gemma Massagué
Roda de premsa de presentació de la Festa Major, aquest matí. D'esquerra a dreta: Concep Ferré, Oliver Klein, Joan Maria Artigau i Gemma Massagué | Berta Ruiz

Arriba la Festa Major Immaculada –la festa més cultural del calendari– que serveix per tancar el cicle festiu cambrilenc i també encarar les properes festes nadalenques. Aquest matí s'ha presentat en roda de premsa del programa d'activitats que tot just s'enceta aquest divendres 25 de novembre, a les 18 hores, amb l'encesa de l'enllumenat nadalenc i que s'allargarà fins el cap de setmana del 17 i 18 de desembre. L'alcalde Oliver Klein ha explicat els detalls dels actes, acompanyat del regidor Joan M. Artigau, la tècnica de Festes, Concep Ferré i la tècnica de Cultura, Gemma Massagué.

En la seva introducció, l'alcalde ha destacat el tarannà cultural de la programació d'aquesta festa amb una variada proposta d'activitats com el teatre, el concert i el ball de Festa Major, les exposicions, els Tallers Oberts, així com els actes més nostrats i tradicionals com són el lliurament de Premis Vila de Cambrils, la celebració de la diada de la Puríssima el 8 de desembre, la commemoració del Setge de Cambrils de 1640 o el lliurament de les Distincions Honorífiques.

La "Festa d'hivern"

Oliver Klein també s'ha referit a que aquesta "festa d'hivern" també serveix de preàmbul a les festes de Nadal i que la seva programació s'allarga durant pràcticament tot el mes. D'entre alguns dels actes principals, Klein ha volgut realçar la figura del musicòleg cambrilenc Albert Recasens Barberà que serà l'encarregat de fer el parlament de l'acte de commemoració del Setge i també ha destacat la presentació del llibre sobre Antoni de Gimbernat, un dels fills il·lustres de Cambrils, del Dr. Pere Mestres.

 

L’Apunt

Programació de la Festa Major de la Immaculada

Divendres, 25 de novembre: ENCESA OFICIAL DE L’ENLLUMENAT DE NADAL

A les 18 h, a la plaça de l’Ajuntament, ACTE D’ENCESA DE LES LLUMS DE NADAL.

Lectura de Desitjos de Nadal.

Amb la participació de les Escoles de Primària de Cambrils, l’Escola Municipal de Música i l’Agrupament Escolta Gent de Mar

CANTADA DE NADALES amb les CORALS DE L’ESCOLA MUNICIPAL DE MÚSICA DE CAMBRILS: PETITS CANTORS, COR KODALY i COR VIVACE.

ESPECTACLE NADALENC DE DANSA

Seguidament, a l’entrada de l’ajuntament, inauguració del Pessebre tradicional català de l’AAA La Salle

A les 21h, Al Teatre del Casal, POEMA INACABAT amb bàrbara Roig, Mariona Quadrada i Pau Ferran. Adaptació teatral i culinària del poema de Gabriel Ferrater.

Preu entrada anticipada: 10 €, venda a www.codetickets.com

Preu taquilla: 12 €

Organitza: Escena Cambrils

Diumenge, 27 de novembre: A les 11h INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ del 31è. Premi de Fotografia de Cambrils a la Sala Àmbits del Centre Cultural

A les 12 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament, ACTE DE LLIURAMENT DELS PREMIS VILA DE CAMBRILS

31è PREMI DE FOTOGRAFIA VILA DE CAMBRILS

12è PREMI DE NARRATIVA MARÍTIMA - JOSEP LLUÍS SAVALL

11è PREMI DE POESIA VILA DE CAMBRILS

5a BIENNAL D’ART CONTEMPORANI GASTRONÒMIC DE CAMBRILS 2022

Actuació del duet de violoncels ÁNGELA GUILLÉN i GUILLEM VELLVÉ.

Seguidament, a la Sala Àgora, INAUGURACIÓ DE L’EXPOSICIÓ de la 5a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic.

Dimarts, 6 de desembre: De 9 a 20 h, al Camp de Futbol, TORNEIG FUTBOL 7 VILA DE CAMBRILS

Dimecres, 7 de desembre: A les 20h, a la Cripta de l’Ermita, CONCERTS A LA CRIPTA

GUILLERMOTTA

Concert íntim de cançons de la Guillermina Motta interpretades per una alter ego molt particular, anomenat Guillermotta, encarnat per Jordi Vidal, acompanyat de Jordi Cornudella al piano, sola la direcció de Jordi Prat i Coll.

Premi de la Crítica 2022 al Millor Actor Musical

Preu entrada anticipada: 10 €, venda a www.codetickets.com

Preu taquilla: 12 €

Organitza: Escena Cambrils

Dijous, 8 de desembre. DIADA DE FESTA MAJOR
A les 11.30 h, a l’Església Parroquial de Santa Maria, MISSA MAJOR.
Cantarà la Coral Verge del Camí.

A la sortida de Missa, PROFESSÓ DE LA IMMACULADA, amb la Colla Gegantera Tota l’Endenga, el Ball de Bastons de Cambrils i la Colla Castellera Xiquets de Cambrils. Acompanyarà la professó la Cobla Ministrers de Cambrils.

A les 18 h, al Palau Municipal d’Esports, CONCERT DE FESTA MAJOR, amb l’Orquestra NOVA BLANES

A les 19.30 h, al Palau Municipal d’Esports, BALL DE FESTA MAJOR

La Nova Blanes, ofereix un concert amb cançons del nostre país i un recull de sardanes, la proposta parteix de la cobla tradicional afegint instruments i veus per fer un concert ric en textures, colors i sons. Un espectacle anomenat, emocions en directe, per apropar l’orquestra de gran format.

El ball de la Nova blanes es ple d´estils, versions i musiques de tots els temps,per escoltar, ballar i recordar mil i una nits.

Entrada gratuïta

Obertura de portes a les 17.45 h

Divendres, 9 de desembre: TEATRE DE FESTA MAJOR

A les 21 h., al Palau Municipal d’Esports, EL SOPAR DELS IDIOTES, amb Artur Busquets, David Olivares, Jordi Vidal, Toni González, Anna Gras i Ariana Bruguera.

El sopar dels idiotes narra la història d'un executiu que acostuma a sopar cada setmana amb amics -tots ells homes de negocis- i un convidat molt particular. L'objectiu és presentar, en petit comitè, un desconegut seleccionat per tenir alguna afecció que consideren estúpida.

En aquesta ocasió, el convidat és un funcionari d'hisenda amb una obsessió per les maquetes gegantines d'edificis famosos fets amb mistos i que ell mateix construeix. La història s'embolica quan, unes hores abans del sopar, l'executiu pateix un atac de lumbàlgia i el convidat es presenta a casa seva.

Preu: 5 €

Venda anticipada a www.codetickets.com i al Centre Cultural

El mateix dia de l’actuació a taquilla.

Organitza: Departament de Cultura

Col·labora: ESCENA CAMBRILS

TALLERS OBERTS 2022: Dissabte i Diumenge, 10 i 11 de desembre

Els artistes cambrilencs participen en la 15a convocatòria i obren els seus tallers per donar a conèixer millor la seva obra i el lloc on treballen.

Horari dissabte: d’11h a 14h o i de 17h a 20h.

Horari diumenge: d’11 a 14 h.

Consultar programa a https://www.cambrils.cat/cultura/programaciocultural/tallers-oberts-1https://www.facebook.com/TOcambrils

instagram @cambrilscultura

twitter @cambrilscultura

 

Dissabte,10 de desembre: A les18 h, al pati de la Torre del Llimó, COMMEMORACIÓ DEL SETGE DE CAMBRILS DE L’ANY 1640.

ACTE INSTITUCIONAL, per part del Sr. Albert Recasens Barberà, cambrilenc, musicòleg, director de La Grande Chapelle i investigador de la Universitat de Navarra.

Lectura del poema DIRÉ LA PAU,de Miquel Martí Poll, a càrrec de Blanca Martínez Pallisé, acompanyat per música de violoncels amb Olga Prats Garriga i Jesús Valls.

Actuació de la Coral Verge del Camí

Seguidament, recorregut fins a la plaça del Setge, OFRENA de les corones honorífiques acompanyada pel Cant dels Segadors.

Participen a l’acte el Ball de Bastons de Cambrils, La Colla Gegantera Tota l’Endenga amb els Gegants del Setge i els timbalers de la Farnaca i el Ball de Diables de Cambrils

Nota: En cas de pluja l’acte institucional es traslladarà a la Sala de Plens de l’edifici Consistorial

Diumenge, 11 de desembre: A les 18 h, al pati de la Torre del Llimó, FI DE FESTA TALLERS OBERTS.
CONCERT amb STROMBOLI JAZZ BAND. El grup de swing, dixie i jazz popular del Camp de Tarragona està d'aniversari aquest 2022 pels seus 10 anys i presenta el seu tercer disc: "DREAM". El grup està format per: Raül Cid - Trombó, Veu i Direcció, Josué García - Trompeta, Ton Solé – Banjo/ukelele, Ismael Carles - Tuba, Adrià Mort - Bateria

Les seves actuacions destaquen perquè són una barreja de bona música, amb dosis d'humor, teatre i una gran interacció amb el públic.

Dimarts, 13 de desembre: A les 20 h, al Centre Cultural, presentació del llibre "ANTONI DE GIMBERNAT i ARBOÇ (1734-1816)" del cambrilenc Dr. Pere Mestres i Ventura.

Biografia més recent del famós i també cambrilenc Gimbernat, enriquida, entre altres aspectes, amb el capítol sobre les relacions que va mantindré a lo llarg de la vida amb el seu poble natal. Presentació a càrrec del Sr. Oliver Klein,  Alcalde de Cambrils, el Dr. Antoni Sitges i el Sr. Alfred Arola, editor.

Divendres 16 de desembre: A les 19 h, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Cambrils, LLIURAMENT DE LES DISTINCIONS HONORÍFIQUES DE CAMBRILS 2022

Acte obert a la ciutadania

Comptarem a l'actuació de l'Alfredo Panebianco i la Vània del Mònaco.

ALTRES ACTIVITATS

PARTIDES, 1r FESTIVAL D’ART A PAGÈS: Dissabte, 26 i 27 de novembre
Durant tot el dia.

Consultar programa a www.partidesfestival.cat o instagram @partidesfestival

Organitza: Partides amb el suport de l’Ajuntament de Cambrils i Diputació de Tarragona.

MERCAT DE NADAL A LA VILA: Del 5 al 10 de desembre.

Plaça de la Vila, carrer Gimbernat i Immolats del Setge

El Mercat de Nadal més tradicional, amb una quarantena de parades que oferiran productes com guarniments nadalencs, pessebres, plantes, articles de regal, artesania i alimentació, un carrussel mecànic, la castanyera, activitats de dinamització per als més petits.

Vine i gaudeix d’un ampli ventall d’activitats per gaudir en família: tallers infantils, conta contes, visita del Pare Noel, concerts infantils a càrrec de l’Escola de Música, espectacles de màgia i passa carrers!

Horaris del Mercat: de les 10 a 14h i de les 16.30 a les 21h

Visita del Pare Noël, tots els dies, a partir del dia 6 de desembre, sobre les 18 hores

Arribada del Pare Noël al Mercat de Nadal amb el trenet turístic: dimarts 6 de desembre, a les 18.30 hores. Farà un tomb al voltant del barri amb el Trenet Turístic (c. Hospital, c. Creus, Avinguda Mil·lenari, Passeig Albert i c. Hospital).

Horari: de 10 h a 14 h i de 16.30 h a 21 h.

Organitza: Associació Vilacentre

TRENET TURÍSTIC DE NADAL: Del 5 al 10 de desembre.

Horari: de les 11 h a les 13.30 h i de les 17 h a les 19.30 h

Preu: 1 € / trajecte

CAMBRILS AMB LA MARATÓ DE TV3
Dissabte 17 de desembre
: De 18 a 20 h, a la plaça de la Vilal, ENCESA SOLIDÀRIA.

Compra la teva carretilla i crema-la. Els Diables et deixen la massa i el vestit.

Organitza: Ball de Diables de Cambrils, Els Cagarrieres.

A les 19 h, a la plaça del Pòsit, MACROBALLADA DE SWING SOLO, amb el grup musical Men in Swing.

Veniu a ballar per la Marató. No cal saber ballar, s’ensenyarà una coreografia que podrà ballar tothom. Es vendran uns braçalets lluminosos per recaptar fons.

Organitza: Bàsic Escola de Ball

Diumenge 18 de desembre: A les 12 h , al passeig Marítim, BALLADA DE SARDANES PER LA MARATÓ

Organitza: Amics de la Sardana de Cambrils

CAMBRILEJA EL NADAL: Dissabte 17 i diumenge 18 de desembre, JOCS GEGANTS PER TOTS ELS GUSTOS

Llocs: diferents espais

Horari: Dissabte 17 matí i tarda i diumenge 18, matí.

Activitat gratuïta

Organitza: departaments de Promoció Econòmica, Cultura i Festes

Comenta aquest article