Societat

Art

Es convoca el primer concurs d'art mural de l'Associació de veïns del barri de l'Estació

L'objectiu és seleccionar un artista d'art mural que decori la façana del magatzem municipal del carrer de Barcelona amb una creació inspirada en les festes del barri

Per Berta Ruiz

Presentació del primer concurs d'art mural de l'Associació de veïns del barri de l'Estació, ahir al matí, al Casal
Presentació del primer concurs d'art mural de l'Associació de veïns del barri de l'Estació, ahir al matí, al Casal | Berta Ruiz

L’Associació de veïns del Barri de l’Estació ha obert la convocatòria del primer concurs d’art mural de l’Eixample per seleccionar l’artista que decorarà la façana lateral i frontal del magatzem municipal situat al carrer de Barcelona número 2 –l'antic escorxador– amb una creació inspirada en la història de festes del barri. La convocatòria compta amb el suport del Departament de Benestar de l’Ajuntament de Cambrils i el Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI).  Ahir al matí, a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran, tenia lloc la roda de premsa de presentació a càrrec del regidor de barri, Josep Maria Vallès; la presidenta de l’associació de veïns, Maria Rosa Colom; la tècnica del PICI, Alba Quinto, i la representant del grup motor, Nuri Nolla.  

El regidor del barri, Josep Maria Vallès, va destacar que aquesta iniciativa "es tracta d'una reivindicació molt justa" i que, a més servirà, per millorar estèticament una paret que es una de les entrades a Cambrils i també una entrada al barri de l'Eixample. Va afirmar que aquest tipus de projectes serveixen per anar millorant progressivament un dels barris més representatius de Cambrils i que, des de fa dècades, té unes festes de barri molt singulars.

Maria Rosa Colom, presidenta de l'associació de veïns: "És una proposta artística que es voldríem que fos extensible a altres murs i garatges del nostre barri"

Per la seva part, la presidenta de l’associació va explicar com es va gestar la iniciativa en el marc de les trobades del PICI per millorar el barri i va recordar el lema que representa tot aquest treball: +Verd + Net + Viu + Barri!. “Creiem que amb el suport mutu i el treball en comú podem aportar i generar noves possibilitats, noves sinergies i nous i millors veïnatges. L'adequació d'aquesta façana ha estat demanada des del barri per la seva gran visibilitat i punt d'entrada tant al barri com a Cambrils. És una proposta artística que es voldríem que fos extensible a altres murs i garatges del nostre barri. Amb la muralització de l'edifici municipal iniciem i impulsem el primer mural al barri; esperem que n'hi hagi molts més". 

Un mural de caire realista i amb les festes del barri com a temàtica

Per la seva banda, la representant del grup motor del projecte, Nuri Nolla, va explicar les bases del concurs i va animat a totes les persones artistes a presentar-s’hi. Els barems de valoració del concurs, que s’especifiquen a les bases, són l’obra anterior de l’artista, l’ús de materials sostenibles o de traducció de l’impacte mediambiental, i la disposició i experiència en actuacions murals comunitàries i participatives, de memòria històrica, i d’art mural de caire realista. Les persones interessades ja es poden presentar al concurs, des d'ahir mateix, de manera individual o col·lectiva fins el 18 de desembre a través de l’enllaç https://forms.gle/QptwzXevmc2cUqR66. Les bases completes de la convocatòria es poden consultar clicant aquí. Per qualsevol aclariment sobre les bases es pot contactar amb l’organització a través del correu mesbarriestaciocambrils@gmail.com

La selecció final de l’artista la realitzarà una comissió formada per dos membres de la junta de l’associació de veïns i veïnes, dues persones representants de la comissió de festes de l’Eixample Vila, un/a representant d’Obra Pública, un/a representant de Cultura, un/a representant d’Igualtat, un/a representant del PICI i tres membres del grup motor veïnal d’aquesta iniciativa. La comissió podria declarar desert el concurs si es considera que les obres presentades no s’adeqüen als objectius de la convocatòria. 

Cal tenir en compte que el concurs incorpora la dimensió històrica del barri per tal de reivindicar la seva identitat i memòria a través de l’art mural. Així doncs, el mural ha de representar elements figuratius de caire realista vinculats a la identitat històrica del barri a partir d’imatges seleccionades pel veïnat i l’Arxiu Municipal de Cambrils. En aquesta primera convocatòria la temàtica seran les festes del barri de l’Eixample, per la seva llarga història, pel seu valor cultural i comunitari, i preponderància en les celebracions locals.  

Un taller participatiu amb el veïnat, el 18 de gener, per elaborar l'esbós del mural

Per aquest motiu, una vegada s’hagi resolt el concurs, el 18 de gener es portarà a terme un taller participatiu entre l’artista i el veïnat per l’elaboració de la proposta comunitària mural. En aquesta sessió, es convoca als veïns i veïnes que vulguin aportar imatges d’arxiu del barri i vulguin participar de la contextualització i transmissió de la memòria i identitat del barri a l’artista seleccionat/da. La tècnica del PICI, Alba Quinto, va comentar que el taller servirà per compartir entre tots i totes les imatges i records. L’esbós del mural s’elaborarà a partir d’aquesta sessió i serà revisat i confirmat pel jurat, prèviament a la realització final.

El pressupost per la realització del mural és de 4.000 euros (IVA inclòs); incloent  material, desplaçaments i honoraris de l’artista. L’Ajuntament de Cambrils es farà càrrec del pagament, així com de l’adequació de la paret i l’estructura per a la realització del mural.  

Comenta aquest article