Informació general

Salut

Els farmacèutics de la demarcació participen en la Setmana Europea de la Prova VIH-Hepatitis i el Dia Mundial de la Sida

Des de l’any 2012, s’han realitzat més de 2.100 tests a les farmàcies de la demarcació acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH/Sida, 66 dels quals s’han dut a terme enguany

Per Redacció

Imatge del cartell
Imatge del cartell | Cedida

Les 20 oficines de farmàcia de la demarcació de Tarragona, acreditades per realitzar la prova del VIH/Sida, han realitzat un total de 66 tests durant aquest 2022, 4 dels quals han resultat reactius. Des del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) s’insisteix un any més en la importància de realitzar-se aquest senzill test. Així, en el marc de la Setmana Europea de la Prova del VIH-Hepatitis –del 21 al 28 de novembre–i el Dia Mundial de la Sida, que tindrà lloc el pròxim dijous, 1 de desembre, el col·lectiu farmacèutic engega una campanya de sensibilització sobre la Sida i la seva detecció precoç. Ho farà aprofitant l’accessibilitat i la confiança de la ciutadania amb les oficines de farmàcia.

Així, comptaran amb un conjunt de materials divulgatius per tal de conscienciar els ciutadans sobre aquesta infecció, com ara una completa revista sobre la Sida, un fulletó explicatiu de la prova ràpida del VIH, tríptics sobre l’embaràs i la Sida, qüestions freqüents, entre altres peces. El material també es pot consultar digitalment juntament amb el tríptic online sobre les infeccions de transmissió sexual. Aquesta iniciativa compta amb el suport i col·laboració del COFT i del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Alhora,per celebrar el Dia Mundial de la Sida, algunes de les 20 farmàcies de la demarcació de Tarragona acreditades per dur a terme el test del VIH/Sida oferiran el pròxim dijous, 1de desembre, un servei de prova gratuïta a aquelles persones que ho sol·licitin i hagin estat exposades a una situació de risc.Saber si s’està infectat el més aviat possible permet beneficiar-se d’un control mèdic que millori la qualitat de vida del pacient i adoptar les mesures per evitar la reinfecció i transmissió del VIH. En aquest sentit, des de les oficines de farmàcia es pretén facilitar l’accés a una prova ràpida, anònima i confidencial.

Mésde2.100 proves VIH realitzades a la demarcació de Tarragona en 10 anys

16 de les 20farmàcies acreditades per realitzar la prova ràpida per a la detecció del VIH es troben al Camp de Tarragona amb 2 farmàcies a Valls i 2 a El Vendrell –que es van afegir a les 12 de Tarragona i Reus que des del 2012 ja realitzen aquesta prova–i 4 a les Terres de l’Ebre, concretament, 2 a Tortosa i 2 a Amposta. Aquest és un programa que neix fruit del conveni signat entre el CatSalut, la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.Així, des del maig del 2012 –any en què es va iniciar la prova pilot–i fins al setembre del 2022,les farmàcies acreditades per realitzar la prova ràpida del VIH a la demarcació han realitzat un total de2.103tests, 32dels quals han resultat reactius. Concretament, per poblacions:

-Tarragona:1.072 (38 durant el 2022)

-Reus: 753 (13 durant el 2022)

-El Vendrell: 84 (1durant el 2022)

-Valls: 36 (5 durant el 2022)

-Amposta: 63 (7 durant el 2022)

-Tortosa: 95(2 durant el 2022)

Entre els grups d’edat de les persones que han accedit a fer-se la prova destaquen els de16-30 anys i 31-45 anys amb un 41% i un 44%, respectivament. Alhora, per sexe, els homes amb un 78% han estat els que més han fet ús d’aquest servei.

Aquesta prova, realitzada en farmàcies, ha permès detectar a persones infectades pel virus, contribuint així a disminuir la propagació de la infecció. D’aquesta manera, mitjançant la derivació als centres sanitaris corresponents, es pot accedir a un tractament eficaç que millori el pronòstic de la progressió de la infecció.Alhora, s’adopten les mesures necessàries per evitar la reinfecció i la transmissió del VIH.

A través d’aquest enllaç (www.coft.cat/font/index.php?CODOBJ=12004), el COFT dóna a conèixer el llistat de farmàcies que ofereixen aquest test. En aquestes farmàcies es fa la prova amb un cost de només 10€, donat que està cofinançada pel Servei Català de la Salut.

L’Apunt

Què és la prova del VIH?
La prova del VIH/Sida realitzada a les farmàcies dins del Programa de detecció precoç del risc d’infecció per VIH és una prova ràpida de 4a generació, la qual mitjançant una senzilla anàlisi de sang detecta tant la presència d’anticossos contra el VIH com l’antigen p24 dins l’organisme. Aquesta prova va acompanyada d’una correcta informació sobre la transmissió del VIH, com evitar-la i les possibles repercussions de la infecció; i compta amb suport emocional abans i després de la prova. Els resultats s’obtenen als 20 minuts de fer-se la prova.

Qui hauria de fer-se la prova del VIH?
Qualsevol persona, home o dona, pot estar infectada pel VIH si s’ha exposat al virus mitjançant les relacions sexuals o la sang. El Programa per a la detecció del risc d'infecció pel VIH per mitjà del test ràpid a les farmàcies s'enfoca preferentment a:
•Persones amb addicció a les drogues per via parenteral i les seves parelles.
•Persones amb múltiples parelles sexuals o pràctiques sexuals de risc.

Si has estat exposat a una situació de risc i no han transcorregut 72 hores des de l’exposició, pots anar ràpidament (millor abans que hagin passat 6 hores) al servei d’urgències d’un hospital on valoraran el risc i poden aconsellar-te iniciar un tractament preventiu que podria evitar la infecció.
Trobaràs tota la informació sobre la prova ràpida de detecció precoç del VIH a la següent pàgina web del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona: CLICK AQUÍ.

Comenta aquest article