Cultura

Premis Vila de Cambrils

L'artista Rosalía Banet es proclama guanyadora de la 5a Biennal d'Art Gastronòmic de Cambrils

També s’ha fet públic el veredicte dels jurats dels altres Premis Vila de Cambrils: poesia i fotografia, mentre que el de narrativa marítima s'ha declarat desert

Per Redacció

Imatge de l'artista Rosalía Banet, guanyadora de la 5a Biennal d'Art Gastronòmic
Imatge de l'artista Rosalía Banet, guanyadora de la 5a Biennal d'Art Gastronòmic | Cedida

El jurat de la cinquena edició de la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils ha decidit per unanimitat atorgar el primer premi, dotat amb 6.000 euros, a l’artista Rosalía Banet Masa per l’obra “Altares i ofrendas 1: exceso”. Per altra banda, el Col·lectiu Taca, format per Ariana Parreu i Pau Magrané, ha aconseguit l’accèssit del certamen, dotat amb 3.000 euros, per l’obra “Pols”. 

Ahir també es feia públic el veredicte dels jurats dels altres Premis Vila de Cambrils. Per una banda, el 12è Premi de Narrativa marítima s’ha declarat desert perquè les obres presentades no s’ajustaven als criteris establerts. Per l’altra, el jurat de l’11è Premi de poesia ha seleccionat Jordi Ginesta Portet de Centelles per l’obra “Cartografies” i Anna Molina Casado de Castellet i la Gornal per l’obra “Amb l’ànima al descobert. El fotògraf Pandula Bandara de Sri Lanka s’ha emportat el 31è Premi de Fotografia atorgat per l’Agrupació Fotogràfica. 

Lliurament dels Premis Vila de Cambrils, el 27 de novembre

L’acte de lliurament dels Premis Vila de Cambrils es durà a terme proper diumenge 27 de novembre a les 12 hores a la Sala de Plens de l’Ajuntament i comptarà amb la presència dels guanyadors i guanyadores. Després de l’acte, s’inaugurarà l’exposició de les obres seleccionades en la 5a Biennal a la Sala Àgora, on podrà visitar fins el dia 3 de febrer de 2023 tots els dies laborables  de 9h a 14 hores i el cap de setmana del 10 i 11 de desembre dins de la programació  de Tallers Oberts en horari de matí de les 11 a les 13 hores.  

D’altra banda, també es podrà visitar l’exposició de les obres seleccionades del 31è Premi de Fotografia Vila de Cambrils a la Sala Àmbits del Centre Cultural Municipal el mateix diumenge 27 de novembre d’11 a 14 hores i durant la setmana en l’horari habitual de 8 a 21 hores. 

L’Ajuntament de Cambrils any rere any inclou als seus pressupostos les partides que permeten la convocatòria del premis ja que es considera que són una eina de suport imprescindible per creadors, consolidats i amateurs, i que, a més de ser un ajut econòmic, són una plataforma o aparador  per donar a conèixer les seves obres. 

A dalt, Jordi Ginesta i al mig Anna Molina, guanyadors del premi de poesia; a sota, el fotògraf Pandula Bandara s’ha emportat el Premi de Fotografia (fotos: Cedides)

 

L’Apunt

ARTISTES I PREMIS

5a Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic de Cambrils 

En la cinquena edició de la Biennal s’hi han presentat  30 projectes. El primer premi ha estat per l’obra “Altares y ofrendas 1: exceso”  de l’artista  Rosalía Banet Masa, que rebrà 6.000 euros en metàl·lic i una escultura “Peix cullera” de l’artista Xavier Dolç. L’accèssit, dotat amb 3.000 euros, se l’ha emportat l’obra “Pols” de la parella artística formada per en Pau Magrané i Ariadna Parreu. El jurat també ha seleccionat 13 obres més que juntament amb les guanyadores es podran veure a l’exposició de la Sala Àgora de l’Ajuntament de Cambrils.  

 

A més de ser el guardó més destacat de l’any, la Biennal d’Art Contemporani Gastronòmic implica la programació d’un calendari cultural vinculat a la gastronomia com element artístic i cultural a l’entorn del qual els artistes i creadors generen les seves propostes.  

 

Rosalía Banet Masa(Santiago de Compostela, 1972) és Doctora en Belles Arts per La universitat de Vigo. En la seva tesi doctoral s’acostava a la petjada deixada per la Sida en el art espanyol a través del cos ferit. Artista multidisciplinària, la seva pràctica pren com a punt de partida el dibuix per després desenvolupar projectes que es formalitzen en diversos formats, des de pintures o escultures a instal·lacions i peces audiovisuals. La seva obra està marcada, en els últims anys per la recerca d’un desenvolupament d’una pràctica artista sostenible. 

 

Pau Magrané (Reus, 1984) és artista i músic. Llicenciat en Belles Arts a la Künsthochschule de Berlín-Weissenssee i a la Universitat de Barcelona. Màster en Creació de Videojocs per l’IDEC - Universitat Pompeu Fabra. Ha Realitzat performances i exposicions a 25 anys de La Capella (Barcelona 2019), The rubbery (1646 Gallery, La Haia 2018), Propuesta para un archivo de vídeo (Cenrto de Arte Reina Sofia, 2018), Híbrid matter (Centre d’Art Santa Mònica, Barcelona, MACBA és viu a Barcelona, entre d’altres.  És professor de gràfics 3D a l’escola d’Art la Industrial i al grau de Multimèdia de la UOC.  

 

Ariadna Parreu (Reus, 1982) és llicenciada en Belles Arts i màster en Produccions Artístiques i Recerca per la Universitat de Barcelona. Doctoranda de Recerca en Art i Disseny per EinaUAC. Ha estat seleccionada a diferents convocatòries com BcnProducció’21 i ‘16 (Projecte de Creació Transdisciplinar, Projecte Deslocalitzat), INJUVE (Arts visuals), la Biennal d’Art d’Amposta, la Biennal de Valls o la Biennal d’Art de la Diputació de Tarragona. Ha exposat individualment a Bha-Phanein (Sala Muncunill, Terrassa, 2018), col•lectivament a Mercury Spalsh (Fundació Miró, Barcelona, 2015) o Factotum (Fundació Tàpies, Barcelona, 2014). És professora de Teoria i Història de l’Art i el Disseny a l’escola Massana de Barcelona i Projectes del grau d’Arts a la UOC. 

 

12è Premi de Narrativa Marítima Vila de Cambrils – Josep Lluís Savall 

 

En la reunió els membres del jurat van exposar les seves valoracions de les obres presentades en aquesta edició i finalment van acordar deixar el premi desert per ser fidels als criteris establerts fins ara en les anteriors edicions.  

 

31è Premi de Fotografia Vila de Cambrils  

 

L’Agrupació Fotogràfica de Cambrils ha rebut  1.142 fotografies de 97 autors provinents de 27 estats d'arreu del món. El fotògraf Pandula Bandara de Sri Lanka ha estat seleccionat com a millor autor de saló, guardonat amb 1.000 euros, la Medalla del 31è Premi de Fotografia Vila de Cambrils i la insígnia especial  FIAP Blue pin.  

 

Pandula Bandara (Sri Lanka). És el director general de l’empresa de publicitat Theme Brand Solutions [Pvt.] Ltd. El 2017, enmig d'hores estressants a la feina, va decidir seguir un curs a la Societat Fotogràfica de Sri Lanka i va descobrir la seva passió. A partir de llavors va treballar per adquirir coneixements sòlids en el camp de la fotografia. Creient fermament en el vell refrany que la pràctica fa la perfecció, va participar en nombroses excursions de fotografia, tallers i sessions d'estudi per actualitzar constantment les seves habilitats. Des d'aleshores ha sabut treure una identitat única i ha creat vies per participar en nombroses exposicions i concursos fotogràfics internacionals, on ha estat reconegut per les seves habilitats com a fotògraf.  

 

11è  Premi de Poesia Vila de Cambrils  

 

Entre els 41 treballs presentats a concurs, el jurat acorda per unanimitat la concessió del primer premi, dotat amb 600 euros, a l’obra “Cartografies” de l’autor Jordi Ginesta Portet de Centelles, i el segon premi, dotat amb 300 euros, a l’obra “Amb l’ànima al descobert d’Anna Molina Casado de Castellet i la Gornal”.  

 

Jordi Ginesta Portet (Els Hostalets de Balenyà, 1988) és mestre de Primària, músic, però per sobre de tot, un apassionat de la cultura dels Països Catalans i la seva gent. La seva relació amb el món cultural comença amb la vinculació des de ben petit en diferents entitats del teixit associatiu del seu poble, on no ha deixat mai de mostrar-s'hi actiu. Com a músic, des de l'any 2012 i fins la seva dissolució, va ser vocalista, lletrista i cara visible del grup musical català "BONOBOS" (Premi Enderrock Artista Revelació 2014 per votació popular) amb el que va publicar dos treballs. L'any 2019 va guanyar el 1r Premi del Concurs Literari Miquel Bosch i Jover a la seva població natal. Actualment treballa en la publicació de noves cançons en solitari, a més d'exercir com a mestre de primària i impulsar diferents iniciatives culturals. 

 

Anna Molina Casado (Calafell, 1967). Una de les seves grans passions és la d'escriure i se sent molt a gust en el gènere de la poesia, que per a ella és una manera d'entendre la vida. La seva poesia és lliure, ja que manca de mètrica, però per damunt de tot neix del cor i de l'ànima. L'any 2015 va néixer a les xarxes socials el seu bloc personal, Preludi poètic, on hi publica els seus poemes, contribuint així a difondre la llengua i la cultura. L'any 2020 va guanyar el I Concurs de vídeo poemes de l'Ateneu Santcugatenc.

Comenta aquest article