Camp

Territori

Una cinquantena de personalitats de la política, la cultura i la ciència demanen aturar el projecte de Hard Rock

Rubén Wagensberg, Anna Gabriel, Lluís Gavaldà o Eudald Carbonell signen un manifest de la Plataforma Aturem Hard Rock

Per ACN

Terrenys on s'ha projectat el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou
Terrenys on s'ha projectat el Centre Recreatiu i Turístic (CRT) de Vila-seca i Salou | ACN (Núria Torres)

La Plataforma Aturem Hard Rock ha publicat un manifest que exigeix aturar de manera “immediata” el projecte de complex d'oci i lúdic que s’hauria d’ubicar a Vila-seca i a Salou. Un text que, de moment, ja ha rebut el suport d'una cinquantena de personalitats de diversos àmbits com el polític, el panorama musical català o l’universitari, a més a més d’activistes. El manifest apunta que el Hard Rock “no és un projecte necessari per al territori del Camp, i que la seva implantació només portarà més desigualtats econòmiques, laborals i socials i provocarà un greu impacte ambiental.” El manifest està obert també perquè qualsevol persona a títol individual o entitat s’hi pugui adherir.

Diversos representants polítics de Catalunya han signat el manifest de la Plataforma Aturem Hard Rock que exigeix aturar el projecte definitivament. Ho han fet els diputats d’ERC al Parlament de Catalunya Rubén Wagensberg i Jenn Díaz, també el republicà Ferran Civit, la cupaire Laia Estrada i els exdiputats de la CUP David Fernández i Anna Gabriel o Jéssica Albiach dels Comuns. També recolzen el text altres personalitats com els músics de la banda d’Els Pets, Lluís Gavaldà i Joan Reig, o persones de l’àmbit científic com l’arqueòleg Eudald Carbonell i els geògrafs de la URV Sergi Saladié o Antonio Russo.

"Necessitem un canvi de model econòmic"

El portaveu de la plataforma, Eloi Redón, ha dit que presenten aquest manifest “no només per aturar el projecte, sinó per anar més enllà i reivindicar que al Camp de Tarragona necessitem un canvi de model econòmic perquè les dades ens estan demostrant que el model de turisme de masses no ens està aportant riquesa”.  “Volem agafar una massa de gent molt àmplia perquè des de dalt, des de la Generalitat, se’ns escolti. Que aquest projecte no és necessari per al Camp de Tarragona”, ha afegit.

Els sotasignats reclamen quatre punts. En primer lloc, “la retirada immediata del projecte de Hard Rock o qualsevol altre derivat amb les mateixes característiques” i també plantejar “una alternativa al model turístic de la Costa Daurada”. En una altra línia, demanen que els 120 milions d’euros que l’INCASÒL ha destinat a la compra dels terrenys per vendre’ls després a Hard Rock s’utilitzin “per a canviar el model socioeconòmic de les comarques del Camp, respectant el territori i valorant les vides de les veïnes”. Finament, exigeixen “deixar d’utilitzar el planejament urbanístic per a beneficiar a les grans fortunes”.

14 de desembre, possible aprovació definitiva del PDU

Aquest posicionament arriba unes setmanes després que es fes públic un informe del Departament d'Acció Climàtica advertint que el nou Pla Director Urbanístic (PDU) de l'àmbit del Consorci Recreatiu i Turístic (CRT) on s’hauria d’ubicar el futur macrocomplex no compleix els requisits mediambientals.

La Plataforma Aturem Hard Rock ha avançat que el pròxim 14 de desembre està previst que s’aprovi el nou PDU en el marc de la Comissió d’Urbanisme del Camp de Tarragona amb les modificacions pertinents que suggerien els informes. Si això es produeix, el portaveu de la plataforma ha assegurat que estan “disposats a presentar un altre contenciós administratiu”. “En el moment que aprovin el Pa Urbanístic, analitzarem la informació presentada i estem disposats a anar una altra vegada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el que faria allargar una vegada més el projecte”, ha conclòs Redón.

La plataforma compleix enguany deu anys d’oposició al macroprojecte i ho celebraran el pròxim dilluns 19 de desembre amb una taula rodona amb diversos experts a Tarragona.