Informació general

Formació

Antoni Gavaldà, professor: «La primera cooperativa agrària a Catalunya va ser la de Valls, l'any 1888»

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada "La cooperació agrària a Catalunya: vicissituds i vaivens"

Per Berta Ruiz

Imatge de la xerrada, ahir al vespre, al Centre Cultural; Antoni Gavaldà a l'esquerra i Pedro Otiña a la dreta
Imatge de la xerrada, ahir al vespre, al Centre Cultural; Antoni Gavaldà a l'esquerra i Pedro Otiña a la dreta | Berta Ruiz

El Centre Cultural va acollir, ahir al vespre, la conferència titulada "La cooperació agrària a Catalunya: vicissituds i vaivens" a càrrec d’Antoni Gavaldà i Torrents, comissari de l’exposició “Catalunya, terra cooperativa” i professor de Didàctica de les Ciències Socials (Departament d'Història i Història de l'Art) de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la URV. La presentació de la xerrada va anar a càrrec de l'arxiver municipal, Pedro Otiña.

En aquesta conferència, Antoni Gavaldà va explicar els orígens de la cooperació agrària al món i els principals principis que la regien. Segons va dir: "la cooperació va néixer al Regne Unit, a Anglaterra. Va néixer allà perquè uns obrers que estaven treballant són acomiadats i decideixen fer compres en comú i vendre-s'ho entre ells. Si es compra en comú i en grans quantitats sempre hi ha un estalvi. Aquesta és la cooperació inicial que neix l'any 1844 i és una cooperació de consum. D'aquí s'expandeix i és a França on sorgeix la cooperació agrària. Un tercer tipus de cooperació és la cooperació de crèdit –monetària–. Va ser a Alemanya on es creen les cooperatives de crèdit". Les primeres que es van crear a Espanya van ser a Còrdova i a Jérez de la Frontera el 1864 i el 1870.

"La cooperació busca, a través de la unió, abaratir preus de compra de productes i elaborar i comercialitzar els productes a millors preus"

Pel que fa a Catalunya, les primeres cooperatives arriben uns 10 o 15 després d'Anglaterra. "L'any 1864 neix la primera cooperativa que es diu l'Obrera Mataronina a Mataró o l'Econòmica Palafrugellenca a Palafrugell... És gent que s'ajunta per treballar en comú. La cooperació busca, a través de la unió, abaratir preus de compra de productes i elaborar i comercialitzar els productes a millors preus buscant regular l'economia dels socis o afiliats que ho són voluntàriament".

La primera cooperativa agrària a Catalunya és la Valls l'any 1888

Anys després del sorgiment d'aquestes cooperatives, segons va detallar Gavaldà, "se'n fan uns principis o requisits mínims, se'n diuen els principis de Rochdale. Aquests principis diuen que per a que sigui una cooperativa hi ha d'haver: un control democràtic; la gent ha de tenir la potestat d'entrar i sortir lliurement; hi ha un interès limitat al capital; el retorn cooperatiu; es venia al comptat; qualitat i puresa dels productes; fer pedagogia entre els mateixos socis i els no socis; neutralitat política i religiosa i la venda als preus de mercat".  La primera cooperativa agrària,  societat o sindicat agrari que tenim a Catalunya és la de Valls (Alt Camp) el 1888, mentre que el primer celler cooperatiu va ser a Barberà de la Conca (Conca de Barberà), l'any 1899.

L'activat, inclosa dins de la Setmana de la Ciència, va ser organitzada pel Campus Extens de la URV, l'Arxiu Municipal de Cambrils i Museu d'Història de Cambrils.

Comenta aquest article