Informació general

Dispositiu policial

La Guàrdia Civil de Tarragona realitza un dispositiu especial per inspeccionar establiments dedicats a la venda i cultiu de cànnabis

El passat 9 de novembre es va realitzar aquest dispositiu a diferents establiments de municipis de la demarcació, entre els quals Cambrils

Per Redacció

Dos agents de la Guàrdia Civil inspeccionant un dels establiments
Dos agents de la Guàrdia Civil inspeccionant un dels establiments | Cedida (Guàrdia Civil)

Durant el matí del passat 9 de novembre, la Guàrdia Civil de Tarragona va dur a terme un total de 19 inspeccions administratives a establiments dedicats a la venda i cultiu de productes relacionats amb el cànnabis. Els coneguts com “Grow Shop's” són comerços que presten serveis d'assessorament, venda de llavors, il·luminació, fertilitzants, mesuradors de pH, equips de ventilació o armaris per al cultiu interior de plantes de cànnabis. Aquest tipus de comerç està sotmès a diferent normativa relacionada amb certificació de llavors, sanitat vegetal i ús sostenible de productes fitosanitaris l'incompliment dels quals afavoreix les organitzacions criminals a l'hora de proveir-se de llavors i utensilis indispensables per a la il·lícita activitat del cultiu de marihuana.

Inspeccions a diferents establiments, entre els quals Cambrils

A l'operatiu hi han intervingut 50 efectius de la Guàrdia Civil i han participat de manera coordinada diverses especialitats del cos amb competències a Catalunya com és la de Policia Judicial i Resguard i investigació Fiscal juntament amb efectius de suport de Seguretat Ciutadana. Els establiments inspeccionats es trobaven als termes municipals de: Tarragona, Reus, Vila-seca, Valls, Torredembarra, Salou, Vendrell, Cambrils, Calafell, Amposta i Tortosa. Un cop finalitzades les inspeccions dels 19 locals s'han comptabilitzat 28 denúncies, 1 persona investigada, 203 esqueixos de marihuana, 35.199 llavors immobilitzades i 54 envasos de productes fitosanitaris immobilitzats.

A la persona investigada a Salou se li imputa un delicte contra la salut pública pel cultiu i l'elaboració de droga

Les sancions respecte a aquest tipus d'infraccions, segons siguin lleus, greus o molt greus, poden assolir des dels 300 euros fins als 3 milions d'euros. La persona investigada a Salou se li imputa un delicte contra la salut pública pel cultiu i l'elaboració de droga pel qual s'han instruït diligències policials que seran posades a disposició de l'autoritat judicial. Pel que fa a les infraccions que s'han localitzat estan relacionades amb la venda a granel de llavors i plantes de viver, amb sanitat vegetal per la venda de productes fitosanitaris sense autorització, i amb el control i certificació de llavors de plantes tèxtils i amb ús sostenible dels productes fitosanitaris.

Aquestes actuacions s'emmarquen al Pla Nacional d'Actuació contra la Criminalitat Organitzada associada a la Producció i Trànsit de Marihuana, de la Secretaria d'Estat de Seguretat, la finalitat de la qual és donar una resposta a l'enorme creixement que el mercat de la marihuana ha experimentat, posicionant-se com una de les principals amenaces relacionades amb la salut pública. El Pla s'estructura en tres objectius: Incrementar la detecció i la desarticulació de grups, la disminució dels canals de distribució i l'afavoriment logístic de la destrucció de les plantes i els utensilis per al cultiu.

Comenta aquest article