Informació general, Camp

Simulacre

Més de 65.000 ciutadans estan cridats a practicar aquesta tarda a les 18.30 hores el confinament en el primer simulacre del PLASEQTA

L'exercici, que simularà una fuita de clor al Polígon Sud de Tarragona, afectarà més de 65.000 persones de diferents barris de Tarragona, Reus, La Canonja, Vila-seca i Salou

Per Redacció

Imatge del polígon químic sud de Tarragona
Imatge del polígon químic sud de Tarragona | Lluís Rovira i Barenys

Aquesta tarda, a les 18.30 hores, tindrà lloc a Tarragona el primer simulacre del Pla d'emergència exterior del sector químic de Tarragona (PLASEQTA) amb l'objectiu de practicar el confinament real de la població. L'exercici, que simularà una fuita de clor al Polígon Sud de Tarragona, afectarà més de 65.000 persones (que són les censades, ja que cal afegir-hi persones que hi treballen o hi circulen però no hi resideixen). La prova començarà a les 18.30 hores, quan està prevista l'activació de les 20 sirenes de risc químic (10 al municipi de Tarragona, 2 a La Canonja, 6 a Vila-seca i 2 a Salou) que cridaran al confinament més de 65.000 persones (entre residents, treballadors i persones que estiguin de pas) de 5 municipis: Tarragona (Barris de Ponent), La Canonja, Vila-seca (nucli urbà i La Pineda), Salou (urbanització Cova mar i urbanització mirador) i Reus (part del polígon industrial).

La data i horari de la prova (avui 2 de novembre a les 18.30 hores) s'ha consensuat amb els municipis amb l'objectiu de maximitzar la presència de població als seus domicilis a les zones on es practicarà el confinament i també per poder implicar les activitats extraescolars i els comerços. A més, es preveu que el confinament no s'allargui més de 15 minuts per minimitzar l'afectació a les activitats i facilitar una participació real de la població.

Aquest simulacre s'emmarca en la implantació del PLASEQTA i pretén, principalment, que la població de l'entorn del polígon sud de Tarragona practiquin el confinament real com a principal mesura d'autoprotecció en cas de risc químic i identifiquin el so de les sirenes. Un cop sonin les sirenes, es demana que la població participi activament a la prova i que tothom que es trobi a l'exterior es confini a casa o a l'edifici més proper, tanqui portes i finestres i aturi els aparells de climatització. A més, es recorda que l'evacuació no és segura, que no cal anar a buscar als infants a l'escola o a les extraescolars, i que tampoc és segur quedar-se dins el vehicle. Al cap de 15 minuts aproximadament després del so d'alerta, a les 18.45 hores, s'activaran les sirenes de fi d'alerta i es donarà per acabat el confinament.

Totes les accions que es realitzin durant el simulacre estaran orientades a practicar el confinament de la població i en aquesta ocasió (a diferència del que havia estat habitual fins ara) no se simularan accions operatives dels cossos d'emergències que no estiguin relacionades amb el confinament per donar tot el protagonisme a les mesures d'autoprotecció de la ciutadania.

Enviament d'alertes al mòbil i enquesta d'avaluació del simulacre

Durant el simulacre, es provarà també per primera vegada el sistema d'alertes al mòbil a la zona on sonaran les sirenes. Actualment el sistema està en proves i l'enviament es farà des del Ministeri de l'Interior. El missatge serà rebut pels telèfons mòbils que es trobin en algun moment entre les 18.30 i les 18.50 hores a la zona del simulacre (on sonen les sirenes i es demana el confinament) i es rebrà en català, castellà o anglès en funció de la llengua de configuració del sistema operatiu del telèfon.

Els protocols preveuen que, quan els sistema estigui implantat, les diferents comunitats autònomes tinguin la capacitat de fer l'enviament des dels seus centres de coordinació operativa de protecció civil a través del sistema que ha desenvolupat el Ministeri, tot i que aquesta capacitat està en desplegament encara i en fase de proves.

A més, amb l'objectiu d'avaluar el funcionament del simulacre, s'ha elaborat una enquesta amb un qüestionari breu per omplir durant o després de la prova. És molt important que a ciutadania participi omplint l'enquesta per poder valorar el simulacre, el seu seguiment i obtenir-ne conclusions que permetin millorar els propers exercicis. Durant el simulacre, les associacions de voluntariat de protecció civil (AVPC) dels municipis de Tarragona, la Canonja, Reus i Vila-Seca i els Agents Cívics de Salou faran tasques d'informació a la població que no estigui confinada i aconsellaran el confinament per reforçar l'acció formativa.

Comenta aquest article