Informació general

Primers contenidors soterrats a l’Eixample

Per Lluís Rovira i Barenys

Tasques de col·locació dels contenidors soterrats

El proper 16 d’abril se signarà el conveni amb Secomsa perquè aquesta empresa pública dependent del Consell Comarcal del Baix Camp es faci càrrec, a partir de l’1 de maig, de la recollida de les escombraries i la neteja urbana de Cambrils. De moment, ja ha començat el pla de desplegament dels contenidors soterrats. Les primeres sis bateries de contenidors s’estan instal·lant al barri de l’Eixample, que serà el primer barri on es farà efectiu aquest tipus de recollida. Després, es continuarà la col·locació de contenidors soterrats al Barri Antic, la Parellada i el Nou Cambrils. Seguirà la zona d’Horta de Santa Maria i, passat l’estiu, es col·locaran a l’Eixample Platja i al port. Es preveu que a principis del proper mes de desembre s’hagin instal·lat les 52 bateries de contenidors soterrats previstes inicialment. D’altra banda, els contenidors aeris que en aquests moments hi ha als carrers es reconvertiran perquè serveixin per a la recollida selectiva a les urbanitzacions que, de moment, no disposaran de contenidors soterrats. Als nous plans parcials que es desenvolupin, l’Ajuntament ja obliga a soterrar els contenidors i de cara a propers exercicis es mirarà d’implantar el soterrament de contenidors a tota la població.

Recollida selectiva a l’origen

La recollida d’escombraries amb aquest nou sistema de contenidors soterrats suposarà uns canvis importants. Cada bateria disposarà de cinc o sis contenidors, cadascun d’ells per a un tipus diferent de deixalles: paper, envàs, orgànica, vidre i rebuig. D’aquesta manera s’aconseguirà fer la recollida selectiva a l’origen. Un altre avantatge que s’aconsegueix amb aquest tipus de recollida és que la gent podrà dipositar les escombraries a l’hora que vulgui ja que aquests contenidors soterrats són hermètics i no produeixen males olors. El que també suposa tot això és un canvi d’hàbits de la gent, que haurà de fer la selecció de deixalles a casa seva. L’Ajuntament repartirà uns cubells de doble capacitat, una part per a rebuig i l’altra per a deixalles orgàniques. També s’ha previst que un equip de persones de l’empresa Secomsa faci tot un seguit de visites puntuals a les cases de la gent per tal d’assessorar i donar informació de tot aquest procés de selecció de deixalles. A banda, es faran campanyes específiques d’informació al llarg de l’any.

Abaratir costos

L’Ajuntament confia incrementar de manera substancial la recollida selectiva de matèria orgànica i així abaratir costos. Segons explica l’alcalde, Robert Benaiges, “en aquests moments la recollida de matèria orgànica al nostre municipi arriba a un 10% i podem passar d’aquest 10% a un 50%. Això suposarà no portar tantes deixalles a Sirusa a cremar i per altra banda, incrementar el nombre de deixalles a la planta de compostatge de Botarell, amb la qual cosa tindríem més ingressos com a resultat del compostatge”. L’alcalde també anuncia un increment brutal de la freqüència de la neteja urbana i un increment important pel que fa a recursos humans, “tot i això –comenta Benaiges–, el cost final fins i tot és una mica més barat. Ara bé, aquí s’hi ha de sumar les amortitzacions que s’han de fer respecte a la compra de nova maquinària, però tot i així no es dispara massa el preu, que serà d’uns 20 o 30 milions de pessetes més car respecte dels 400 i escaig que costa el servei anual”.

Dins del consell d’administració de Secomsa

L’entrada de Cambrils provocarà canvis en el consell d’administració de Secomsa. Segons Benaiges, “nosaltres entrarem dins el consell d’administració de Secomsa amb una participació important. Per tant, estarem als dos costats del servei, serem els que rebrem el servei, però també serem dels que donarem aquest servei. D’aquesta manera qualsevol problema es podrà resoldre de manera automàtica, perquè Cambrils tindrà una secció de Secomsa individualitzada de la resta de municipis amb un conseller delegat que serà una persona de l’Ajuntament de Cambrils”.

Comenta aquest article