Informació general

Obres

Camí Mendoza (ERC): «La mala gestió i improvisació del govern han propiciat un sobrecost d'un milió d'euros de les obres de la rambla de Jaume I»

ERC ha volgut denunciar en roda de premsa que el sobrecost de l'obra d'un milió d'euros no respon a imprevistos sinó a una mala gestió per part del govern municipal

Per Berta Ruiz

Roda de premsa d'ERC, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Jaume Gila, Alejandro Garcia, Camí Mendoza, Eduard Pellicer i Hèléne Arcelin
Roda de premsa d'ERC, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Jaume Gila, Alejandro Garcia, Camí Mendoza, Eduard Pellicer i Hèléne Arcelin | Berta Ruiz

El grup municipal d'ERC va convocar, ahir al matí, una roda de premsa per fer balanç del desenvolupament de les obres de la rambla de Jaume I. Aquesta va anar a càrrec de la seva portaveu, Camí Mendoza, acompanyada dels seus companys de formació Alejandro Garcia, Eduard Pellicer, Jaume Gila i Hèléne Arcelin. Van excusar l'absència de la regidora Cinta Ballesté.

D'entrada, Camí Mendoza va reconèixer que l'obra de la rambla de Jaume I era molt necessària, "el projecte va arrencar del mandat anterior i, per tant, el veiem amb bons ulls. Cambrils disposarà d'una rambla tal i com es mereix. Pel ritme que avancen les obres creiem que va bé –sempre pel bé de la ciutadania cambrilenca–, però per altra banda caldria una millor senyalització per a la mobilitat de les persones. Dit això sí volem manifestar que la mala previsió i la mala gestió d'aquest govern actual ha fet que el cost de l'obra s'incrementi en un milió d'euros per a les butxaques dels cambrilencs i cambrilenques".

Camí Mendoza: "És anar de pressa i corrents per intentar acabar les obres abans del maig de 2023"

En aquest punt, la portaveu d'ERC va recordar que, "el regidor d'Urbanisme, Enric Daza, va reconèixer al passat plenari que, en el moment de la licitació, van detectar que no s'havia previst la inversió per a la instal·lació del dipòsit decantador d'aigües. El dipòsit i la seva instal·lació puja a més de 500.000 euros, per tant, més de la meitat d'aquest milió d'euros d'increment. Des d'ERC entenem que això no és un imprevist, això és anar de pressa i corrents per intentar acabar les obres abans del maig de 2023 i no s'ha fet el procediment de forma correcta. Si aquest dipòsit s'hagués inclòs dins de la licitació, qualsevol dels licitadors hagués pogut optar i, el cost, segurament seria inferior perquè ja hauria entrat dins del cost de la licitació. Aquí mostrem la nostra disconformitat de com s'estan fent les obres de la rambla, la previsió no ha estat bona. També se'ns ha reconegut que dins d'aquest milió d'euros hi ha una ampliació de l'asfaltat de la zona final de la rambla; trobem encertat que s'hagi fet, però tornem a dir que això no és un imprevist sinó que s'hauria d'haver previst en el seu moment".

"Una qüestió com un dipòsit per conduir les aigües residuals s'ha de preveure"

La regidora va voler recalcar "la mala gestió i la improvisació de la gestió del govern. No s'ha fet bé la gestió i denunciem aquest sobrecost significatiu per als cambrilencs. Entenem que hi poden haver imprevistos en totes les obres i més en una d'aquestes característiques, però una qüestió com el dipòsit per conduir les aigües residuals, això s'havia de preveure. Quan es van adonar que faltava allò en comptes de fer-ho bé i aturar el procés, el que volien era començar les obres".

Alejandro Garcia: "Les presses i les pressions a l'empresa no són bones companyes de viatge"

Per la seva part, el regidor Alejandro Garcia també va fer la seva aportació. Segons va dir: "estem parlant d'un sobrecost per a les butxaques dels cambrilencs i cambrilenques de més d'un milió d'euros, és a dir, més d'un 35% del cost de l'obra. Són molts diners i no per temes imprevistos. Les coses s'han de fer ràpid, evidentment, i més en el cas d'aquesta obra de la rambla que molesta molt als veïns però, sobretot, s'han de fer bé. Les presses i les pressions a l'empresa no són bones companyes de viatge i aquestes presses, esperem que no portin a haver de refer l'obra. D'altra banda, aquestes presses sí han alterat el procediment de contractació que té l'Ajuntament. Quan estaven en ple procés de licitació –això ho ha reconegut el senyor Daza públicament– ells ja sabien que hi havia una modificació de crèdit; per tant d'imprevist no n'hi ha hagut cap".

"Deixa entreveure, al menys una sospita de prevaricació"

Garcia va remarcar que, "aquesta modificació havia d'haver estat inclosa en el procés de licitació. Quan ell reconeix que realment ja estaven treballant en el modificat –quan el procés de licitació estava obert– doncs deixa entreveure, al menys una sospita de prevaricació. Si ja ho sabien s'havia d'haver modificat el projecte i després fer la licitació; no al revés. En aquest cas s'està fent tot al revés. Això quina garantia dona al ciutadà que les coses es fan ben fetes? Són tot un seguit d'alteracions que no tenen cap sentit.

El regidor d'Urbanisme declina fer cap tipus de rèplica

Sobre aquestes crítiques per part d'ERC, el regidor d'Urbanisme, Enric Daza, ha declinat fer declaracions ni cap tipus de rèplica. Sí que ha volgut fer constar a revistacambrils.cat que, "els representants polítics hem de ser seriosos i donar suport als projectes que són bons per a la ciutat per damunt dels interessos partidistes. No respondré a opinions sense cap fonament, també per respecte als diferents actors que estan treballant en els projectes impulsats pel govern".
 
Aspecte de les obres de la rambla de Jaume I, a finals de setembre (foto: Lluís Rovira i Barenys)

 

Comenta aquest article