Cultura

L'Ajuntament fa la recepció al primer torn de participants en els camps de treball arqueològics de la vil·la romana de la Llosa

Per Berta Ruiz



El grup de joves del primer torn de treball va ser rebut ahir a la sala de plens de l'Ajuntament
Ahir al migdia es va fer la recepció oficial als participants i responsables del primer torn del camp de treball a la vil·la romana de la Llosa. L'acte es va fer a la sala de plens de l'Ajuntament de Cambrils i va comptar amb la presència de l'alcalde –Robert Benaiges–, el recent nomenat regidor de Cultura –Joan Recasens– i el director del Museu d'Història de Cambrils –Gerard Martí–, que van donar la benvinguda al grup de joves que han treballat durant tota la setmana passada i que estaran treballant al jaciment fins al proper 15 de juliol.
Tant Robert Benaiges com Joan Recasens van encoratjar els joves en la seva tasca, així com en el gaudi de Cambrils i del nostre entorn.

La setmana passada ja es van iniciar els camps de treballs arqueològics a la vil·la romana de la Llosa de Cambrils, amb el primer torn de participants. Aquest grup està format per 25 joves d'entre 14 i 17 anys, provinents de tot Catalunya, majoritàriament de la província de Barcelona, tot i que també de Girona i un participant provinent del País Basc. Fins al proper 15 de juliol, aquest grup treballarà les tècniques pròpies de l'arqueologia i d'altres aspectes pedagògics relacionats amb el projecte i el seu entorn de treball.

Treballs d'excavació a la zona nord del jaciment

L'inici d'aquests treballs d'excavació se centraran en la zona nord del jaciment, anomenada "sector 3000". En aquesta zona van aparèixer l'any 2004 restes constructives fins llavors desconegudes i que en una campanya prèvia realitzada en les darreres setmanes del passat mes de juny, s'ha pogut ampliar encara més aquest front de recerca al jaciment. L'objectiu de la campanya d'enguany és delimitar totalment els fonaments de l'edifici, fins ara excavats parcialment. A més, enguany els visitants del recinte arqueològic podran contemplar com es porten a termes aquestes tasques d'excavació.

En declaracions a Revista Cambrils Diari Digital, la directora del camp de treball d'arqueologia de la Llosa per la Fundació Pere Tarrés –Susi Cerveró– explicava alguns detalls dels primers dies de feina i algunes de les troballes dels joves. Tal i com va explicar, els treballs al camp s'inicien cada dia a dos quarts de nou del matí, amb el treball tècnic, és a dir, els joves excaven i desenterren aquelles parts marcades per l'empresa Codex. De fet, segons van explicar ahir en la recepció, durant aquests dies s'han trobat diferents peces, trossos d'una àmfora, monedes i alguns ossos. D'altra banda, durant la resta del dia el grup realitza d'altres activitats sobre el coneixement de l'entorn, la població i la història, a través d'activitats lúdiques com visites i guies als elements patrimonials de l'entorn, xerrades i visualització de vídeos. La directora dels treballs valorava molt positivament aquesta experiència, ja que "es reuneix un grup de joves que no es coneixen de res i acaben sortint diferents amistats. A més, alguns dels joves repeteix d'altres anys i crec que són experiències molt positives".

Aquesta activitat –una de les propostes de camp de treball més antiga oferta a Catalunya– està proposada per la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya i està dirigida per un grup de monitors de la Fundació Pere Tarrés. L'equip està compost per un director, un cuiner i un monitor, que enguany, i conjuntament amb tots els participants, resideixen al CEIP Joan Ardèvol. Als camps es compta amb la supervisió d'un equip tècnic de dos arqueòlegs i dos monitors d'arqueologia de l'empresa Codex. Totes aquestes activitats també compten amb el suport i la coordinació del Museu d'Història de Cambrils, l'Ajuntament de Cambrils i la col·laboració del Patronat de Turisme de Cambrils.

En la segona quinzena del mes de juliol es comptarà amb el segon torn de participants, d'entre 18 i 30 anys, i provinents de fora de l'Estat espanyol.

Comenta aquest article