Societat

Aniversari

La Penya Barça celebra el seu 60+1 aniversari amb un col·loqui esportiu amb l'exjugador Rafael Zuviría

La jornada de celebració es va arrodonir amb un dinar de germanor al qual hi van acudir una vuitantena de persones; a l'àpat també hi va ser present l'exjugador de bàsquet, Audie Norris

Per Berta Ruiz

Un moment del col·loqui esportiu. D'esquerra a dreta: Jordina Font, Rafael Zuviría i els periodistes Francesc Joan i Cristina Sierra
Un moment del col·loqui esportiu. D'esquerra a dreta: Jordina Font, Rafael Zuviría i els periodistes Francesc Joan i Cristina Sierra | Berta Ruiz

La Penya Barça Cambrils va celebrar, ahir, la festa del seu 60è+1 aniversari. L'entitat va complir els seus 60 anys d'història l'any passat però la celebració es va ajornar a enguany per motius de la pandèmia de la covid-19. Així doncs, la jornada es va iniciar al matí, al Teatre del Casal, amb un col·loqui esportiu. En aquest es va comptar amb la participació de Rafael Zuviría, exjugador de futbol i membre de l'Agrupació de Jugadors del FC Barcelona. També estava prevista l'assistència de l'exjugador de bàsquet i ambaixador del FC Barcelona, Audie Norris, però per motius de salut no va poder arribar a temps al col·loqui. A l'inici de l'acte, la presidenta de la Penya Barça, Jordina Font, va adreçar unes paraules als assistents i tot seguit va donar pas a la xerrada esportiva que va ser conduïda pels periodistes cambrilencs Francesc Joan i Cristina Sierra.

119 partits amb el Barça compartint vestidor amb noms com Cruyff, Neeskens, Reixach o Schuster

Tal com el van presentar, Rafael Zuviría –conegut al món del futbol com "El Torito"– va néixer a l'Argentina l'any 1951. Va arribar al futbol espanyol l'any 1973 de la mà del Racing de Santander, on hi va jugar quatre temporades, i després va fitxar pel Barça l'any 1977 on hi va ser fins l'any 1982, aconseguint –entre d'altres títols– dues Copes del Rei i dues Recopes d'Europa. Zuviría va jugar 119 partits amb el Barça com a extrem esquerre, però també com a volant i lateral dret. Va ser un jugador molt polivalent i va aconseguir onze gols. Va ser company de vestidor de jugadors llegendaris com Johann Cruyff, Johan Neeskens, Carles Reixach o Bernd Schuster. Després del Barça també va jugar al Mallorca, del 1982 al 1984 i es va retirar al Defensores de Belgrano de l'Argentina, l'any 1986.

Zuviría va manifestar "estar molt content d'estar a Cambrils" i va dir que aquesta era la segona vegada que hi era. Segons va explicar "em vaig retirar del futbol a l'Argentina i aleshores vaig dir que havia de tornar a la 'meva terra', que és Espanya tot i ser argentí, i aquí vaig conèixer a la meva dona. Ella treballava en una cooperativa a l'Arboç del Penedès i em van proposar treballar allí –de comerciant–, no en sabia, però em vaig adaptar i hi vaig estar treballant 10 anys. Actualment vivim entre les vinyes". 

"Tenim la il·lusió de poder ser campions; sembla que les coses van sortint millor"

Durant el col·loqui, l'exjugador del FC Barcelona va fer un repàs de l'actualitat blaugrana, de la plantilla del primer equip, de la situació econòmica del club, així com de l'auge del futbol femení i el bon paper del primer equip femení del Barça. També van incidir en la vessant solidària de l'entitat, en la marxa i el possible retorn de Leo Messi. Sobre el primer equip del Barça, Zuviría es va mostrar il·lusionat amb l'equip dirigit per Xavi i la renovació de la plantilla. "Tenim la il·lusió de poder ser campions; sembla que les coses van sortint millor. Hem passat un any molt dolent, però ara començar a anar tot millor. Jo estimo el club amb tota la meva ànima i desitjo que tot vagi endavant. Enguany, la plantilla està més reforçada i l'entrenador té dos jugadors per cada posició. S'ha fet un bon inici de la lliga; no sé si la gent es recorda que Guardiola va empatar el primer partit igual que ha passat ara amb Xavi. Anem molt bé fins ara".

D'altra banda, pel que fa a la Champions, Zuviría es va mostrar esperançat que l'equip aconsegueix la seva classificació –amb un partit decisiu aquest proper dimecres contra l'Inter de Milà–: "estem forts per entrar com a segons al grup de la Champions; hem de sortir a guanyar a tot arreu". Sobre el clàssic contra el Reial Madrid del proper diumenge 16 d'octubre, el Torito va comentar: "ells estan parlant de nosaltres perquè ens tenen por", comentari que va aixecar els aplaudiments dels assistents.

"No pot ser que Messi marxés –pràcticament havent nascut aquí– i estimant-se el club com ningú"

Sobre la marxa de Leo Messi –amb qui manté una amistat personal–, Zuviría va dir: "no pot ser que Messi marxés –pràcticament havent nascut aquí– i estimant-se el club com ningú; va marxar plorant. Si aleshores el club li diu 'queda't sense cobrar', ell s'hauria quedat sense cobrar. El Leo estima molt el club. Ve contínuament a Barcelona, jo penso que el president es va equivocar. Tornar al Barça? Jo crec que tot dependrà de com vagi el Mundial".

Després del col·loqui, la festa de la Penya Barça Cambrils va seguir amb un dinar de germanor que va aplegar prop de vuitanta persones. A l'àpat sí hi va poder ser present l'exjugador de bàsquet i ambaixador del FC Barcelona, Audie Norris.

Comenta aquest article