Cultura

Xerrada

L'agricultura ecològica aplicada a la vinya per pal·liar els efectes del canvi climàtic

Miquel Figini, assessor comercial vinícola, va apuntar diferents propostes a realitzar en el marc de la xerrada que va fer aquest passat divendres al Centre Cultural

Per Lluís Rovira i Barenys

Miquel Figini, en la xerrada d'aquest passat divendres al Centre Cultural
Miquel Figini, en la xerrada d'aquest passat divendres al Centre Cultural | Lluís Rovira i Barenys

Miquel Figini, assessor comercial vinícola, va protagonitzar, aquest passat divendres al vespre al Centre Cultural, la xerrada “DO territoris i varietats de raïm a Catalunya: com afecta el canvi climàtic”, sota el patrocini del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya. Figini, va centrar la seva xerrada en l'aprofitament dels recursos naturals i en l'actuació ecològica aplicada al cultiu de la vinya. D'entrada va donar unes dades generals del que representa la viticultura a Catalunya que, segons va dir, en aquests moments el cultiu de la vinya ocupa 53.000 ha la qual cosa suposa el 3% de la producció agrícola de Catalunya. Tot seguit va exposar l'afectació de les onades de calor que estem patint aquests darrers anys i de com afecta a la vinya amb una previsió que les veremes s'estan avançant en el temps i ho seguiran fent al llarg d'aquest segle. També va apuntar que la disponibilitat d'aigua a l'àrea mediterrània disminuirà un 17% al llarg d'aquest segle.

Davant d'aquest panorama canviant, Figini va apuntar un seguit de propostes emmarcades en una agricultura ecològica que, segons va dir, "algú ja ha proposat que les mesures ecològiques ho haurien de ser per llei". Figini va apuntar que és important regenerar la matèria viva del sòl i eliminar l'aplicació d'herbicides i va apuntar diferents procediments de tipus natural. També va apuntar la qüestió de llaurar i de no compactar la terra així com la funció de les cobertes vegetals, que eviten el sobreescalfament del sòl. També va apuntar mètodes per retenir millor l'aigua i, també, de noves maneres de plantar la vinya. Dins de tota aquesta nova dinàmica d'adaptació a les noves condicions climàtiques, Miquel Figini també va comentar la possibilitat de treballar amb noves varietats de vinya. Finalment, va deixar constància de la creació de l'Associació de Viticultura Regenerativa.

 

 

 

Comenta aquest article