Informació general

Ordenances fiscals

L'equip de govern congela les principals taxes i impostos per a l'any 2023

Entre d'altres novetats es bonificarà l'IBI a hotels i càmpings que instal·lin plaques solars i els espais de recàrrega de vehicles elèctrics seran zona blava

Per Berta Ruiz

Roda de premsa de presentació de les ordenances a càrrec de David Chatelain i Oliver Klein, aquest matí
Roda de premsa de presentació de les ordenances a càrrec de David Chatelain i Oliver Klein, aquest matí | Berta Ruiz

El govern municipal ha presentat, aquest matí en roda de premsa, les ordenances fiscals per a l'any 2023 que passaran per sessió plenària demà divendres. Aquesta presentació ha anat a càrrec de l'alcalde Oliver Klein i del regidor d'Hisenda, David Chatelain. En una primera intervenció, l'alcalde ha expressat que l'equip de govern ha decidit "congelar els impostos per a l'any 2023". Segons ha dit "s'encareix la vida del ciutadà –per qüestions macroeconòmiques, per la guerra...– i no creiem oportú que ho haguéssim de traslladar al ciutadà. L'Ajuntament, com a motor del municipi, assumirà aquesta situació econòmica per no penalitzar més als cambrilencs i cambrilenques". Klein ha remarcat que no es produirà cap increment, però sí ha calgut la introducció d'algunes petites modificacions de caràcter tècnic, aclariments o afegitons.

David Chatelain: "Es congelen les principals figures impositives"

Tot seguit, el regidor d'Hisenda, David Chatelain, ha estat l'encarregat de fer una explicació més detallada de la proposta d'ordenances fiscals. Tal com ha apuntat "es congelen les principals figures impositives –IBI, taxa d'escombraries, ocupació de la via pública, impost sobre vehicles, plusvàlua, etc–. No augmenta la pressió fiscal a Cambrils davant d'un escenari d'inflació que no té perspectives de baixar fins l'any 2024. Les ordenances són el document que ens serveix per determinar com gestionarem els ingressos i, posteriorment, arribarà el pressupost municipal".

"Vam decidir no castigar els cambrilencs"

El regidor d'Hisenda ha destacat que, "hem estat molt sensibles a l'hora de valorar la situació econòmica davant de la pressió inflacionista dels subministraments que també afecta l'Ajuntament. Ens vam preguntar què fèiem i vam decidir no castigar els cambrilencs. Creiem que és una decisió justa i responsable; no pujar la pressió fiscal i no posar en perill els serveis públics. Per exemple, es va decidir congelar la taxa d'ocupació de la via pública per no carregar més als comerços i negocis. L'Ajuntament està per solucionar problemes i no per generar-ne".

Novetats: Bonificació de l'IBI a hotels i càmpings que instal·lin plaques solars; bonificació a l'impost d'activitats econòmiques o els espais de recàrrega de vehicles elèctrics seran zona blava

En aquest punt, el regidor ha comentat que s'ha fet una modificació en l'ordenança 0.0 (sobre la gestió, inspecció i recaptació), "la qual no s'acostuma a tocar, però hem aplicat algunes millores per millorar l'eficiència en la gestió de la recaptació". D'altra banda, a partir de l'1 de gener de 2023, les instal·lacions hoteleres i càmpings que instal·lin plaques solars tindran una reducció de l'IBI. També s'establirà una bonificació a l'impost d'activitats econòmiques per aquelles empreses que incrementin la seva plantilla amb seu a Cambrils. Una altra de les novetats de les ordenances serà que els espais de càrrega de vehicles elèctrics seran zona blava, és a dir, els usuaris pagaran pel temps que estiguin estacionats fent la càrrega. De moment, l'Ajuntament no cobrarà res per fer la pròpia càrrega elèctrica, tot i que el regidor d'Hisenda ha explicat que s'està estudiant com fer-ho.

"Són unes ordenances transparents i les millors que podem oferir atenent la situació econòmica"

David Chatelain també ha afegit que es va produir una trobada prèvia amb els partits de l'oposició per tal que poguessin aportar les seves idees. Entre aquestes es va acceptar la proposta en referència a l'impost d'activitats econòmiques. El regidor d'Hisenda ha destacat que, "són unes ordenances transparents i les millors que podem oferir atenent la situació econòmica".

Comenta aquest article