Informació general

Concentració

Unes 150 persones s'apleguen per donar suport als joves agredits a la sortida del concert de la Diada

Sota el lema Cap agressió sense resposta, es van llegir dos comunicats i els joves, conjuntaments amb els seus pares i mares, van voler deixar clar que estan disposats a arribar fins el final

Per Lluís Rovira i Barenys

Sis dels joves que van denunciar l'agressió al costat de la pancarta que presidia la concentració, ahir al vespre, a la plaça de l'Ajuntament
Sis dels joves que van denunciar l'agressió al costat de la pancarta que presidia la concentració, ahir al vespre, a la plaça de l'Ajuntament | Lluís Rovira i Barenys

Al voltant de les 150 persones van acudir a la concentració d'ahir al vespre a la plaça de l'Ajuntament, per manifestar el seu suport al grup de joves agredits la matinada del passat 11 de setembre, a la sortida del concert de la Diada. La convocatòria l'havia fet el Casal Popular El Polvorí i va estar presidida per una pancarta en la que hi posava Cap agressió sense resposta, en lletres grans i a sota, Volem caminar per Cambrils tranquil·les. Sis dels nou joves que van denunciar l'agressió hi eren presents, la resta no hi van poder ser per motius d'estudis. Pares i mares d'aquests joves també hi eren presents. Tots plegats estan fent pinya des del primer moment i han posat el cas en mans de la justícia ja que volen arribar fins el final, tal com van expressar ahir al vespre.

"Els missatges masclistes i homòfobs no poden ser acceptats o normalitzats en cap context ni en cap espai, ni a Cambrils ni enlloc"

En l'acte d'ahir es van llegir dos manifestos. El primer va anar a càrrec d'una portaveu del Casal Popular El Polvorí i reiterava que els missatges masclistes i homòfobs "no poden ser acceptats o normalitzats en cap context ni en cap espai, ni a Cambrils ni enlloc" i afegia que "és important posar en evidència que encara avui en dia segueix passant, que ens insulten per com som, que ens peguen per com vestim, que ens agredeixen per ser qui som. La societat actual és masclista i homòfoba i pensar que això no ens afecta al nostre dia a dia és tancar els ulls davant d'una realitat evident".

El manifest del Casal Popular El Polvorí demanava "compromís als afectats per denunciar-ho i anar fins al final. Compromís a la població a no deixar-ne passar ni un, a lluitar perquè no haguem de tornar a trobar-nos aquí sota aquest missatge mai més, però sabent que, si cal, hi tornarem". També es reclamava "compromís als agents de seguretat a no mostrar-se passius davant d'una obvietat" i "compromís als governs municipals a posicionar-se sempre a favor dels afectats". El manifest acabava dient que "aquest no és el Cambrils que volem, no restem passius davant aquests tipus d'agressions".

A continuació van ser els joves que han denunciat l'agressió els que van prendre la paraula per explicar com van succeir els fets, assenyalar que recorden perfectament la cara dels seus agressors, "gent del poble de tota la vida" amb qui, fins i tot, hi han compartit espais d'entitats. També van fer palesa la sensació d'inseguretat que viuen d'ençà dels fets i van deixar clar que "estan disposades a portar aquest procés fins el final".

La concentració es va fer a la plaça de l'Ajuntament (Foto: Lluís Rovira i Barenys)

Comunicat dels joves que han denunciat l'agressió

"Després d'una setmana encara estem assimilant haver patit aquests fets per carrers que portem trepitjant des que érem petits"

La nit de dissabte 10 de setembre nosaltres, un grup de joves d'entre 18 i 24 anys, vam patir una agressió física i verbal de motivació masclista i homòfoba a Cambrils per part d’un grup d’entre 4 i 6 homes i dones de 30-40 anys. El concert de Festa Major havia acabat i vam anar baixant a la platja, per la Riera. Quan ens trobàvem davant de l'Escola de Música, el primer agressor va començar a fer comentaris masclistes a un noi del nostre grup fent referència a una noia també del grup. En veure que el noi en feia cas omís va començar a fer comentaris homòfobs de que si no deia res era perquè era "maricón", insult que va cridar i repetir diverses vegades. En apel·lar-nos a diversos de naltros, vam demanar-li que marxés i ens deixés en pau. Llavors va posar-se violent i va començar a etzibar cops de puny, moment en què van entrar a agredir-nos altres individus de la seva colla.

Durant una estona prou llarga, aquest grup es dedicaven a estirar-nos del cabell i arrossegar-nos, cops de peu per tot el cos, cops de puny a la cara, empentes... Cada vegada que intentàvem separar-nos i marxar, ells ens perseguien i tornaven a agredir repetidament. No van parar fins que els Mossos no van arribar. El resultat, com heu pogut veure en les imatges difoses, ha estat cares destrossades, dits trencats, blaus per tot el cos.
Coneixem que, malauradament, agressions motivades des de la simbiosi del masclisme i la LGTBfobia, o des de qualsevol tipus de discriminació per raó de ser, són freqüents. Però la veritat és que a moltes ens costa de creure que a casa nostra, on sempre ens hem sentim
protegits, ens hagi tocat viure aquesta situació. Després d'una setmana encara estem assimilant haver patit aquests fets per carrers que portem trepitjant des que érem petits.
Volem deixar clar que coneixem i recordem perfectament la cara dels nostres agressors. Aquesta gent és del poble de tota la vida, hi treballen, hi viuen i han compartit espais d'entitats amb nosaltres. Ens dol molt que després de la nit de dissabte passat i sabent que convivim amb actituds com aquestes se’ns faci difícil sentir-nos segures fins i tot al nostre poble. Tant és així que a algunes de naltros se'ns fa complicat tornar a passejar per Cambrils com hem fet tota la vida, sobretot si hem de passar pel port o pel passeig.
Tanmateix creiem que oposant-nos a aquest tipus de situacions i responent-hi conjuntament, deixant clar que hi ha actituds intolerables, és el camí per aconseguir que Cambrils estigui lliure de discriminacions i que sigui un poble on totes ens puguem tornar a sentir segures.
Per aquesta raó volem agrair tot el suport que hem rebut en fer públics els fets que vam viure, a tothom qui ho ha compartit i expressat solidaritat, a les nostres famílies que s'han organitzat i ens han defensat en tot moment, al Casal per organitzar la concentració, i a tots els que heu vingut avui aquí.
Per últim volem deixar constància de que aquests fets es troben ja sota disposició judicial. Nosaltres estem bé, unides i fortes, i sobretot disposades a portar aquest procés fins al final. Cal que quedi clar que a Cambrils no queda cap agressió sense resposta!

 

 

Comenta aquest article