Informació general

Top manta

Blocs de formigó per combatre el top manta

L'Ajuntament va instal·lar, la tercera setmana d'agost, uns blocs de formigó que separen el carril bici de l'espai per a vianants en una franja d'uns 300 metres, al Cap de Sant Pere

Per Berta Ruiz

La col·locació dels blocs de formigó és una prova pilot de cara a l'estiu vinent
La col·locació dels blocs de formigó és una prova pilot de cara a l'estiu vinent | Cedida

L'Ajuntament va instal·lar, la tercera setmana del mes d'agost, uns blocs de formigó que separen el carril bici de l'espai per a vianants en una franja d'uns 300 metres, a la zona del passeig Marítim del Cap de Sant Pere. Aquest espai es tracta, sens dubte, de l'espai "més calent" de la venda ambulant il·legal estiu rere estiu. El regidor de Seguretat Ciutadana, David Chatelain, ha donat detalls a revistacambrils.cat d'aquesta mesura que s'allargarà fins a finals d'aquest mes de setembre.

Segons ha dit el regidor de Seguretat Ciutadana, "es tracta d'una prova pilot que hem impulsat per veure, de cara a l'any vinent, si establim noves 'barreres' per evitar que s'ubiqui el top manta en aquest espai. De fet, el que es busca és veure quin és l'impacte; definir d'una forma més clara el carril bici i el carril de vianants, de tal manera que els manters no aprofitin tota la superfície per instal·lar les seves mantes i, per tant, bloquejar tot el passeig. De fet, pràcticament han arribat a tapar tot l'espai per a vianants, considerant que la gent havia de passar pel carril bici i això provocava disfuncions, accidents, incidents, etc".

"L'efecte de posar aquestes barreres, efectivament, ha estat que s'ha reduït el nombre de manters i també han reduït la superfície d'exposició"

Sobre aquest fenomen, concentrat principalment en aquest espai de passeig –al límit amb el terme municipal de Salou–, David Chatelain ha destacat "la magnitud del nombre de manters". Aquesta gran quantitat de venedors, acompanyada a la manca d'efectius policials, compliquen la seva erradicació. "La Policia Local no té competència en la gestió de l'ordre públic respecte al top manta. Són els Mossos d'Esquadra els que tenen competència en l'àmbit de la venda ambulant il·legal, les falsificacions i el compliment del codi penal. Això ens ha obligat a buscar solucions una mica imaginatives. L'efecte de posar aquestes barreres, efectivament, ha estat que s'ha reduït el nombre de manters i també han reduït la superfície d'exposició. El carril bici queda molt més net i les bicis circulen amb normalitat i també s'ha aconseguit que el carril de vorera que queda al costat del carril bici també estigui net".

"De cara a l'any vinent, la idea és intentar –juntament amb d'altres mesures dissuasòries– evitar la presència de manters en aquests espais"

El regidor de Seguretat Ciutadana ha detallat que la col·locació dels blocs es va dur a terme la tercera setmana del mes d'agost, quan ja s'havia reduït una mica l'afluència de turistes i visitants. "Tampoc els volíem ubicar en ple estiu perquè som conscients que podrien provocar una distorsió en el desplaçament de la gent. Es tracta d'una mesura de prova que s'ha de valorar; hem preferit esperar una mica. Estarà operativa fins a finals de setembre i després ja començarem les tasques d'anàlisis i la valoració definitiva sobre l'impacte que ha tingut". De fet, tal com ha indicat Chatelain, "de cara a l'any vinent, la idea és intentar –juntament amb d'altres mesures dissuasòries– evitar la presència de manters en aquests espais. És una tasca complicada, no és un problema exclusivament de Cambrils; aquest estiu hem pogut veure imatges d'altres municipis igual o pitjor i no cal anar massa lluny... Hi ha un problema amb aquest fenomen".

"Hem constatat que hi ha un increment d'actes delictius entre els propis manters, per exemple agressions que han requerit també presència policial i alguna detenció"

Pel que fa als controls policials a la zona del Cap de Sant Pere durant l'estiu, Chatelain ha afirmat que, "s'ha fet més o menys la mateixa tasca que d'altres anys; hi ha hagut presència policial en diferents punts. De fet, malauradament, hem constatat que hi ha un increment d'actes delictius entre els propis manters, per exemple agressions que han requerit també presència policial i alguna detenció. Per tant, s'ha actuat, però la possibilitat de fer-ho amb el nombre d'agents que tenim per a un col·lectiu tan gran és complicat i si no tenim el reforç d'altres cossos policials doncs és pràcticament impossible. És com intentar posar-li portes al mar; no és una excusa, perquè som conscients que ens agradaria fer molt més, però tenim les eines que tenim i dins d'això el que estem intentant és minimitzar l'impacte i trobar solucions que ens ajudin de cara a l'any vinent que també anirien reforçades, per exemple, amb una neteja mecànica –amb màquina– que passés a mig matí i a mitja tarda amb l'objectiu que no es poguessin ubicar les mantes".

Imatge dels blocs de formigó que s'han instal·lat a la zona del Cap de Sant Pere (foto: Cedida)

 

Comenta aquest article