Camp

Patrimoni

Descobreixen inscripcions inèdites als murs de l'església del castell monestir d'Escornalbou fetes pels picapedrers

La intervenció forma part de la fase 2.2 del projecte de millora integral del monument i del seu entorn impulsat per la Diputació de Tarragona i la Generalitat

Per Redacció

Imatge de la visita realitzada, el passat dijous, als treballs de restauració
Imatge de la visita realitzada, el passat dijous, als treballs de restauració | Cedida

El projecte ‘Escornalbou reneix’ que pretén recuperar i dignificar el Castell Monestir d’Escornalbou avança segons el calendari previst. Aquestes setmanes s’està treballant intensament en la restauració i consolidació de l’estructura de l’església, una intervenció minuciosa i acurada que inclou la diagnosi i el tractament individualitzat de les més de 5.000 pedres de les parets del monument, així com la instal·lació d’una estructura interior de fibra de vidre per reforçar-les. Aquest treball minuciós i artesanal ha descobert inscripcions inèdites fetes per una desena de picapedrers durant la seva construcció, que es podran compartir amb els visitants en un futur.

Projecte de millora integral del monument

Tot plegat forma part de la fase 2.2 del projecte de millora integral del monument i del seu entorn impulsat per la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya, amb una inversió global de més de 5,7 milions d’euros. “L’objectiu final és vetllar per la conservació i promoció d’aquest referent patrimonial de la demarcació de Tarragona”. Així ho va posar de manifest la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, durant la visita realitzada aquest passat dijous, juntament amb el gerent de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Carreté. “S’estan aplicant les tècniques més avançades per tal de minimitzar l’impacte i garantir la conservació de l’església i de les torres, i d’aquesta manera poder impulsar tot el conjunt com a atractiu cultural, patrimonial, natural, paisatgístic i turístic”. En aquest sentit, Josep Maria Carreté va destacar que “aquesta important intervenció forma part d’una gran operació de posada en valor del patrimoni monumental d’una de les zones turístiques més potents de Catalunya. Juntament amb les altres actuacions que estem impulsant des del Departament de Cultura a la Cartoixa d’Escaladei i al Reial Monestir de Santes Creus, volem posicionar els tres monuments com un reclam turístic i cultural de primer ordre que pugui complementar el turisme de costa i, alhora, sigui un estímul econòmic pel territori”

A la visita també hi van assistir els diputats de la Diputació de Tarragona Joan Josep Garcia i Josep Forasté; la directora dels Serveis territorials de Cultura al Camp de Tarragona de la Generalitat, Lourdes Malgrat, i l’alcalde de l’Argentera, Lluís Maria Castellví.

"Intervenció complexa, minuciosa i tecnològica"

De la mà dels arquitectes que dirigeixen l’obra, Manel Pérez i Pau Jansà, van poder conèixer de primera mà la singularitat dels treballs que s’hi estan fent. “Es tracta d’una intervenció complexa, minuciosa i tecnològica alhora”. De fet, s’està fent un estudi “pedra a pedra” per tractar-les de manera individualitzada en funció de les diferents patologies que presenten: a les façanes més ombrívoles es treballa per erradicar la colonització de microorganismes i a les façanes orientades al sud s’hi intervé bàsicament per tractar l’erosió que presenten les peces. De totes maneres, tota aquesta informació es documenta a través d’un aixecament fotogramètric.

D’altra banda, s’estan consolidant els murs de l’edifici medieval de l’església romànica per estabilitzar-ne l’estructura, malmesa al llarg de la història. Per fer-ho s’estan fent 275 perforacions de 2 metres de profunditats que permetran introduir-hi barretes de fibra de vidre que serviran per “cosir les parets”, en paraules dels arquitectes. A més, s’està renovant la coberta per pal·liar les filtracions d’aigua que ha patit al llarg dels anys.

L’obertura parcial del castell monestir d’Escornalbou està prevista durant el primer trimestre de l’any vinent, un cop tornin a lluir a les estances del castell monestir els béns immobles que s’estan acabant de restaurar i desinsectar. Finalment, també s’estan fent les obres que han de garantir l’accessibilitat al monument de persones amb mobilitat reduïda, amb la construcció d’un ascensor i d’uns lavabos adaptats.

L’Apunt

‘Escornalbou Reneix’, un projecte transformador

El projecte ‘Escornalbou Reneix’ s’està executant en tres fases des del 2018, amb una inversió global de més de 5,7 milions d’euros. Actualment es troba en l’execució de la fase 2.2, que se centra en la restauració i consolidació estructural de l’església i les torres i la millora de l’accessibilitat, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros. Aquesta actuació compta amb el suport econòmic de l’1,5% cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquesta subfase comprèn altres actuacions com la consolidació i restauració de l’església i les torres, la restauració de l’ermita de Santa Bàrbara o la millora de l’accessibilitat tant interior com exterior, entre d’altres. La fase 2.1, ja finalitzada, ha inclòs les excavacions arqueològiques realitzades, la consolidació estructural de la planta noble i les cobertes, la restauració de l’edifici de serveis i cafeteria, la restauració de l’ermita de les tres verges.

En la primera fase, anomenada Operació Baronia d’Escornalbou, d’infraestructures i entorn natural es va abastir el castell monestir d’aigua potable des de l’Argentera, es van restaurar les corralines i l’entorn natural, es va consolidar consolidat el mur del camí dels frares i la font del sarraí, es van dur a terme tasques de sanejament i es va construir una depuradora i es van recuperar els camins i senders històrics. Aquesta fase va ser liderada per la Diputació de Tarragona i cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, amb un ajut de 613.908,48 euros d’una inversió total prevista d’1.484.137,66 euros.

Comenta aquest article