Societat

Festa Major

Un pregó cent per cent cambrilenc amb Josep Capella com a protagonista enceta la Festa Major de la Mare de Déu del Camí (CONTÉ GALERIA FOTOGRÀFICA)

Josep Capella, periodista de TV3 a Madrid i president de l'Associació Cultural Revista Cambrils i, va elaborar un pregó en format de programa radiofònic sota el títol de "Pegar Fanalada", farcit de col·laboracions

Per Lluís Rovira i Barenys

L'alcalde, Oliver Klein, i el pregoner, Josep Capella, en el moment de fer el brindis durant l'acte del pregó
L'alcalde, Oliver Klein, i el pregoner, Josep Capella, en el moment de fer el brindis durant l'acte del pregó | Lluís Rovira i Barenys

L'arrencada oficial de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí va tenir un caire cent per cent cambrilenc, ahir al vespre a la plaça de l'Ajuntament. La Festa Major no podia tenir una millor represa de la normalitat en una nit en què el temps inestable d'aquesta època de l'any va fer fins i tot una treva i va deixar fluir un primer acte que va tenir tocs festius i, sobretot, un to emotiu i entranyable per part del pregoner. Primer que tot, van ser les entitats festives qui van fer les seves actuacions davant una plaça plena de gom a gom abans de deixar pas al pregó. L'alcalde, Oliver Klein, va reivindicar la Festa Major cambrilenca com a una de les principals festes del territori i, tot seguit, va glosar la figura del pregoner.

Un pregó en format de programa radiofònic

Josep Capella, periodista de TV3 a Madrid i president de l'Associació Cultural Revista Cambrils i, sobretot, cambrilenc de "baix a marc", va elaborar un pregó en format de programa radiofònic sota el títol de "Pegar Fanalada" farcit de col·laboracions i centrat en la Festa de la Mare de Déu del Camí i en l'Ermita. En aquest programa radiofònic d'emissió puntual es va repassar alguna crònica de la Festa Major corresponent als anys 70, elaborada per Josep Salceda i Castells per Ràdio Reus. Les veus de Xavier Bas i Josep M. Panicello en van deixar testimoni.

Capella també va recollir, en el seu programa-pregó, el testimoni de matrimonis "mixtos" en el que un component de la parella és de la Vila i l'altra de la Platja, va oferir un tros d'un poema de la Montserrat Pujals sobre la Mare de Déu del Camí, va recollir el testimoni de la persona més gran que es diu Camí, va tractar el tema dels ex-vots amb una anècdota explicada pel Carlos Rom i també va enfocar la part festiva donant protagonisme a les sardanes com a element destacat de la festa i destacant la Nit del Foc com a acte multitudinari de les festes actuals i, també, al ball parlat de Vileros i Mariners com una fita destacada de les darreres edicions de la Festa. Finalment Josep Capella va recollir el que li havien explicat respecte a l'àpat de Festa Major que, al menys a la Platja es feia en moltes cases i que era el conill amb caragols. Després d'aquest apunt gastronòmic, Capella va agrair la participació de tota la gent que havia col·laborat amb ell a l'hora d'elaborar el pregó i va tancar la tanda d'enregistraments amb una part dels goigs de la Mare de Déu del Camí versionat per Pep Pellicer i Pilar Palomo.

Capella es va acomiadar dient que "Cambrils ens convoca sota la  mirada de la nostra Mare de Deu del Camí, perquè els nostres gegants, la Camí i el Pere, guiïn a tots els elements festius d'aquest ric i màgic patrimoni que avui ja sou aquí escalfant motors. Tothom hi està convidat amb alegria i sobretot amb respecte. Participem-hi tots i així seran autènticament populars". La música dels goigs que acompanya el ball parlat de Vileros i Mariners va posar el punt i final. Després del pregó es va fer el brindis, el llançament de confeti per part de les pubilles i hereus i l'encesa d'una traca. La música de la Cobla Ministrers de Cambrils va posar el punt i final a l'acte.