Informació general

Atemptats

TV3 estrena una minisèrie documental sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils

Cinc anys després dels fets, la producció reconstrueix els atemptats i incorpora les últimes informacions que s'han sabut de la trama terrorista

Per Redacció

Imatge de la capçalera de la manifestació que es va fer a Cambrils, el 25 d'agost de 2017, com a condemna als atemptats
Imatge de la capçalera de la manifestació que es va fer a Cambrils, el 25 d'agost de 2017, com a condemna als atemptats | Lluís Rovira i Barenys

TV3 estrenarà avui la minisèrie sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017, sota el títol de "3 dies d'agost". Cinc anys després dels fets, la producció reconstrueix els atemptats i incorpora les últimes informacions que s'han sabut de la trama terrorista després de les revelacions del sumari i de la sentència del judici, amb entrevistes a protagonistes i experts. La minisèrie consta de tres capítols de 25 minuts de durada, cadascun dedicat respectivament als fets que van passar els dies 16, 17 i 18 d'agost del 2017. Els episodis s'emetran, també consecutivament, des d'avui i fins dijous. "3 dies d'agost" és una producció de TV3 dirigida per Montse Tió, realitzada per Pere López i produïda per Montse Rovira.

Entre els entrevistats, a banda d’analistes, advocats i policies, destaca la primera entrevista que concedeix el jutge Félix Alonso Guevara, que va presidir el tribunal de l’Audiència Nacional que va jutjar els tres supervivents de la cèl·lula terrorista. Cada un dels episodis de "3 dies d’agost" agrupa els fets que van passar els dies 16, 17 i 18 d’agost i analitza com 5 anys després han hagut de canviar les coses.

El primer episodi posa al dia les informacions que hi ha sobre la casa d’Alcanar, on els terroristes fabricaven els explosius, i que va esclatar la nit del 16 d’agost de 2017. El segon episodi de la sèrie se centra en l’atemptat de la Rambla de Barcelona. Quan va saber que la casa d’Alcanar havia explotat, Younes Abouyaaqoub, que portava una de les furgonetes cap a Alcanar per carregar-la d’explosius, va decidir girar cua i, tot sol, dirigir la furgoneta cap a Barcelona per fer un atropellament massiu a la Rambla. Hi va haver centenars de ferits i 14 persones mortes --15 comptant-hi el conductor que Younes Abouyaaqoub va assassinar per robar-li el cotxe i fugir. Aquest capítol recull el testimoni d’algunes víctimes i analitza el tracte que han rebut de l’administració i en quin punt estan avui, un cop reconegudes o no com a víctimes durant el judici.

El tercer i últim episodi de la minisèrie explica com, després de l’atemptat solitari de la Rambla de Barcelona, la resta de la cèl·lula va fer els atemptats de Cambrils. Com a conseqüència, una turista va resultar morta i els cinc terroristes van ser abatuts per la policia. Uns dies després, l’autor de l’atemptat de Barcelona, que havia fugit, també va ser abatut per la policia a Subirats. En aquest darrer capítol s’analitza fins a quin punt va funcionar la coordinació entre les diverses policies que van intervenir en aquells atemptats. I acaba amb el sentiment que, al revés del que podria semblar, potser ara no estem pas més segurs que fa cinc anys davant de possibles nous atemptats.

Comenta aquest article