Societat

Escoltisme

Embruten el mural de l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar en defensa del català

La branca dels Ràngers i Noies Guia i Pioners de l’Agrupament Escolta va pintar aquest mural com a projecte del curs

Per Maria Vidal

El mural de l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar amb les pintades
El mural de l'Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar amb les pintades | Cedida

El projecte d’aquest curs de la branca dels Ràngers i Noies Guia i Pioners de l’Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar ha sigut pintar un mural en defensa de la llengua catalana. Els joves van escollir aquest projecte mitjançant el consens, com és habitual en la metodologia escolta, van dividir-se la feina en comissions i després van organitzar-se per idear-ne el disseny i plasmar-lo a la paret. Durant aquest procés però, quan el mural estava gairebé acabat, algú va tacar la il·lustració de blau i li va escriure la paraula "nazis", fent que els impulsors del mural l'haguessin de tornar a pintar per sobre. 

Les branques més grans de l’Agrupament van començar a posar en pràctica el seu projecte escollint el tema al qual volien dedicar-hi el mural i, després, creant-ne el disseny. Aquests processos també es van dur a terme mitjançant el consens i, finalment, d’entre múltiples temes, van decidir que el mural promogués l’ús del català, a causa de la situació que viu aquesta llengua actualment. El mur escollit per pintar-hi la il·lustració va ser la cabina elèctrica del costat del parc del Pescador, un dels espais ‘Wonderwall’ de Cambrils. Aquestes són algunes parets urbanes que l’ajuntament posa a disposició de tothom qui les vulgui pintar lliurement.

Quan el mural estava gairebé acabat, van aparèixer-hi les pintades 

A meitats de maig, els joves van repintar el fons de la paret per poder plasmar-hi el seu mural. Al llarg dels següents caus, els responsables d’aquest projecte van anar pintant la paret per fases, fins a deixar-la gairebé acabada el 28 de juny. En aquest punt, només faltava acabar de repassar una de les paraules de la frase que encapçala el mural -Perdre el català és perdre la cultura-, a l’espera que els joves es tornessin a trobar per acabar-lo un altre dia. En aquests dies entremig però, algú va embrutar el mural per sobre. 

Davant d’aquests fets, les branques de l’entitat cambrilenca van quedar de nou a finals de juliol per arreglar les pintades del mural i repintar-lo, a més d’acabar la paraula que havia quedat pendent. Després d’aquest dia, el mural ja està acabat definitivament i es pot observar al costat del parc del Pescador. D’aquesta manera, tot i que amb alguns imprevistos, els joves pertanyents als Ràngers i Noies Guia i Pioners de l’Agrupament Escolta i Guia Gent de Mar ja han donat per acabat el projecte d’aquest curs 2021/2022. 

El mural definitiu (Foto: Maria Vidal)

 

Comenta aquest article